Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Lehce za hranou, poučné, vtipné. To je video ministerstva dopravy o mobilu v ruce při řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Na hraně, humorné, moderní, stručné, poučné. To je pětice přívlastků, kterými hodnotím skvělé video Ministerstva dopravy ČR, které se snaží osvětou udělat ze silnic bezpečnější místo.

Článek

Vzdělávání zábavnou a vtipnou formou je přístup k nezaplacení. Je to totiž něco, co funguje. Studenta přilákáte na zábavu a humor, zatímco mu ve stejný čas předáváte užitečné informace, aniž by poznal, že se učí. Obě strany jsou pak právem spokojené.

S něčím podobným přišlo nedávno Ministerstvo dopravy ČR. Stalo se tak názorným příkladem toho, jak v praxi vytvořit nějaký produkt zábavně, aby zároveň přitáhl divákovu pozornost a ve stejný čas mu také poskytl kvalitní poučný obsah.

Bezpečí na silnicích

Jedna z hlavních úloh MDČR, které uvádí i na svém webu v sekci O nás, je postarat se o bezpečnost provozu na našich silnicích. K bezpečnosti provozu samozřejmě mimo jiné přispějete včasnou a údernou osvětou, na kterou v tomto případě vsadilo Samostatné oddělení Ministerstva dopravy ČR – BESIP. Hlavní téma tohoto koordinačního orgánu lze snadno odvodit z názvu zkratky BESIP: BEzpečnost SIlničního Provozu.

Spojení se slavným youtuberem

Ministerstvo dopravy se dohodlo na spolupráci s úspěšným youtuberem Martinem Mikyskou (známým pod zkratkou Mikýř) a natočili vtipnou formou osvětové video, které se týká jednoho z těch častějších přestupků českých řidičů – tedy nedovoleného držení telefonu během jízdy. Mikýře přitom můžete znát z médií jako člověka, který velmi obecně řečeno bojuje proti zlu ve světě. Dnes ho můžete vidět například v televizní show Survivor. V roce 2021 také moderoval pořad Ceny Anděl.

Pozadí videa

Je třeba upozornit na to, že Mikýřův styl humoru je osobitý. Má své fandy i odpůrce, jak už to u bavičů tohoto typu obecně bývá. I proto sám ministr dopravy Martin Kupka upozorňuje, že ve spolupráci s Mikýřem připravili videa, která „mluví hlavně k mladším řidičům jejich jazykem“ a dokážou je oslovit. „Za poslední roky jsme se celkem naučili předávat důležité informace humornou formou, což se, doufám, povede i v tomto případě,“ přeje si sám Martin Mikyska.

Samotné vtipné video

Necelé tři minuty dlouhé video můžete zhlédnout níže. Je třeba dodat, že není jediné z dílny ministerstva dopravy ve spojení s Martinem Mikyskou. Na světě už je jedno týkající se tématu řidičů ve věku 17 let a další jsou na cestě. Tento výrobek ale dle mého rozhodně patří k těm nejpovedenějším, které kdy ministerstvo vyprodukovalo.

Komentář BESIPu k tomuto tématu je následující: „Z dopravních statistik vyplývá, že za posledních 10 let vzrostla četnost přestupků nedovoleného držení telefonu za jízdy o téměř 50 %. Ze všech bodovaných přestupků je držení telefonu nebo jiného záznamového zařízení 3. nejčastějším přestupkem. Nyní za tento přestupek řidič dostane 4 trestné body a pokutu na místě v rozmezí 2500 až 3500 Kč.“

Osobně jsem za videa / reklamy tohoto typu vděčný. Pokud se někdo snaží zajistit větší bezpečí na našich silnicích, pak zaslouží jistě pochvalu. V tomto případě míří děkovná slova směrem k Ministerstvu dopravy ČR i k slavnému youtuberovi.

Zdroje:

  • BESIP. Kamarádi v automobilu L17 (publikováno 22. března 2024, dostupné ZDE).
  • MDČR.cz. O nás (dostupné ZDE).
  • Show Jana Krause. Martin Mikyska alias Mikýř (publikováno 13. prosince 2023, dostupné ZDE).
  • BESIP.cz. Mobil (dostupné ZDE).
  • Česká televize. Ceny Anděl Coca-Cola 2021 (dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz