Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejlepší premiér všech dob? Dříve bodovali Klaus, Babiš i Topolánek, jak je to dnes?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stasyan117 / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Obrázek je ilustrační

Hlasujte v anketě o nejlepšího českého premiéra. Dle ankety z přelomu roku 2020 a 2021 na webu kurzy.cz dominoval jasně Babiš. Vysoko se umístili i Klaus a Topolánek. Jak je to dnes? Jak do pořadí promluví, nebo nepromluví Fiala?

Článek

Na konci roku 2020 se na webu kurzy.cz objevila anketa, kde mohli hlasující volit nejlepšího premiéra České republiky. Tehdy svůj hlas vyjádřilo celkem 7 347 respondentů, to už lze brát za solidní reprezentativní vzorek. Pokud přeskočíme hlas přibližně 33 % hlasujících, kteří si mezi jednotlivými kandidáty nevybrali, pomyslné medailové pořadí bylo následující:

  1. Andrej Babiš (41 %),
  2. Mirek Topolánek (8 %),
  3. Václav Klaus (7 %).

Vzhledem k tomu, že jde ale o téměř čtyři roky starou anketu, navíc bez současného premiéra Petra Fialy, budeme mít možnost na konci tohoto textu nejlepšího premiéra ČR od roku 1993 znovu vybrat. Volit můžeme mezi těmi, kteří se na premiérském křesle udrželi alespoň 1 rok. Celkem jich pak tedy máme deset. Ke každému z nich jen několik slov.

Václav Klaus (1993 – 1998)

Klaus byl prvním premiérem v novodobé historii České republiky. Jeho vláda se vyznačovala velkou spoustou reforem, které měly pozitivní dopad na tuzemskou ekonomiku. Spolupodílel se také na vytvoření pevných základů české státnosti.

Miloš Zeman (1998 – 2002)

Náš bývalý prezident převzal otěže vlády v roce 1998 a byl v jejím čele až do dalších řádných voleb. Za zmínku stojí vstup ČR do NATO během jeho působení. Stejně tak udělala Zemanova vládla důležité kroky směrem ke vstupu do EU.

Vladimír Špidla (2002 – 2004)

Vstup do EU pak v roce 2004 dotáhl právě Vladimír Špidla. U moci byl přibližně dva roky. Zajímavý byl především jeho konec, kdy obhájil pozici předsedy demokratů, ale celkovou podporu vnímal jako slabou. Přenechal tak post Stanislavu Grossovi.

Jiří Paroubek (2005 – 2006)

Paroubek se hned po svém zvolení stal velmi populárním. Dříve působil jako náměstek pražského primátora, kdy ho lidé téměř neznali. Ani on se ale neubránil kritice za některé kroky a rozhodnutí, která během vládnutí činil.

Mirek Topolánek (2006 – 2009)

I Topolánek se vyznačoval řadou reforem. Tento sebevědomý politik stál například za zavedením třicetikorunových poplatků při návštěvě lékaře.

Foto: Ervinpospisil at cs.wikipedia / CC BY-SA 2.5 / Wikimedia Commons

Zasedací sál Poslanecké sněmovny

Jan Fischer (2009 – 2010)

Jméno Jana Fischera je často spojováno s předčasnými volbami. Tento politik totiž působil jako předseda Českého statistického úřadu a do čela vlády si jen „odskočil,“ aby pomohl dovést zemi k předčasným volbám. Udržoval tak především v chodu všechna ministerstva.

Petr Nečas (2010 – 2013)

Nečas za sebou zanechal také intenzivní stopu. I jeho vláda se nevyhnula několika krizím. Šlo například o otázky financování Věcí veřejných. Sám se snažil také vlastní politickou stranu očistit od všech „kmotrů“.

Bohuslav Sobotka (2014 – 2017)

Kritické hlasy za svou vládu si Sobotka vyslechl ty pozitivní, ale i negativní. Nízká nezaměstnanost, rostoucí ekonomika a rozpočet dosahující přebytky. Podle některých měl ale štěstí a promeškal vhodný čas na další reformy např. školství nebo zdravotnictví.

Andrej Babiš (2017 – 2021)

Babiš jako jeden z nejoblíbenějších politiků současnosti. I jeho kabinet v mnohém objektivně uspěl. Česko provedl pandemií. Jako neúspěch je často zmiňováno neúměrné zadlužování země.

Petr Fiala (2021 – současnost)

Fiala je současný premiér. Od jeho vlády se hodně očekávalo. Kromě konsolidačního balíčku se nově mluví také o státním rozpočtu na příští rok. Personální kauzy, tak jako u jiných premiérů, najdeme i v tomto politickém uskupení.

V anketě níže tak máte nyní možnost hlasovat pro nejlepšího premiéra od roku 1993, který vládl v naší zemi více než jeden rok.

Anketa

Nejlepší premiér ČR byl/je podle vás
Václav Klaus
4,1 %
Miloš Zeman
2,1 %
Vladimír Špidla
1,1 %
Jiří Paroubek
0,8 %
Mirek Topolánek
1,2 %
Jan Fischer
0,5 %
Petr Nečas
0,9 %
Bohuslav Sobotka
2,7 %
Andrej Babiš
70,1 %
Petr Fiala
16,5 %
Celkem hlasovalo 666 čtenářů.

Hlavní zdroje:

  • Kurzy.cz. Anketa – Premiér ČR – Kdo byl nejlepší premiér ČR? (publikováno 13. listopadu 2020, dostupné ZDE).
  • Vláda.gov.cz. Přehled vlád ČR 1993 – 2024 (dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz