Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejúspěšnější píseň Karla Gotta vidělo na internetu už 85 milionů lidí, za srdce chytá dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Oleghomola / CC-BY-SA-4.0

Karel Gott

Písně Karla Gotta kdekoho chytnou za srdce. Ta nejúspěšnější a zároveň velmi emotivní, kterou sám mistr nazpíval, vznikala jen několik málo měsíců před jeho smrtí. Z pohledu počtu zhlédnutí se mezi jeho ostatními singly stala jasnou jedničkou.

Článek

Před přibližně čtyřmi a půl lety nás opustil jeden z nejtalentovanějších zpěváků naší země – Karel Gott. Napsat dnes o něm něco, co by bylo pro jeho příznivce novinkou, je snad nemožné. Přesto může některé překvapit, jaká píseň v současnosti láme rekordy ve sledovanosti na sociální síti YouTube.

Největší favoriti

Hity jako Lady Carneval, Být stále mlád nebo třeba Včelka Mája. Tak přesně to by byly singly, které bych očekával na prvních místech co do počtu zhlédnutí. A to hned ze dvou důvodů. Jednak jde o písně, které tu už s námi jsou pěknou řádku let. Roste tak šance, že se mezi posluchači všech generací rychle rozšířily a dnes bychom je našli mezi nejposlouchanějšími skladbami. Všechny tři navíc nejdeme Karlem Gottem nazpívané i v němčině, což logicky pokrývá i skupinu zahraničního posluchačstva, a zvedá tak pravděpodobnost vyšších čísel u poslechu těchto písní.

Kontext vzniku nejúspěšnější písně

Nejposlouchanější píseň (a to pouze v českém jazyce) ale překvapivě vznikala až v roce 2019. A byla celá protkaná velmi silnými emocemi. Na jaře tohoto roku totiž oslovili manželé Ivana a Karel Gottovi zpěváka Richarda Krajča. Prosebné zadání znělo jasně. Napsat píseň pro Karla a jeho dceru Charlotte. A napsat ji rychle. Několikanásobný český slavík už totiž tou dobou z pohledu zdraví procházel velmi těžkým obdobím. Sám tušil, že moc času už nezbývá. A tak se vkládala velká naděje do Richarda Krajča. Povedlo se. Ten píseň dle vlastních slov dokázal napsat během jedné noci. Krásné reakce Gottových ho pak ujistily, že odvedl dobrou práci.

Srdce nehasnou

Dojemná píseň i s nádherným klipem tak nakonec spatřila světlo světa v květnu 2019. Duet Karla se svou tehdy třináctiletou dcerou se stal ihned hitem mezi širokou veřejností. I díky kontextu nemoci, kterou Karel Gott tehdy procházel, byl o píseň obrovský zájem. Když pak pět měsíců po vydání tohoto singlu Karel umírá, dostávají především slova písně ještě mnohem silnější význam.

Někdy se ví, co Bůh chystá, a že se nedaj stihnout všechna místa,“ jsou úvodní slova písně, kterými zpívající Karel Gott téměř přímo prozrazuje, že jeho život spěje ke konci. Dojemný je pak především zpívající dialog mezi otcem a dcerou, kdy se otec Karel snaží svou dceru Charlotte v životě posilovat, aby byla odvážná a nevzdávala se, zatímco ona vyjadřuje obavy, co když ji strhne proud a začne se bát.

Dnes má už tato píseň na sociální síti YouTube kolem 85 milionů zhlédnutí. Je to potvrzením toho, že tenkrát v roce 2019 vzniklo něco naprosto unikátního. Nádherná píseň nazpívaná skvělým zpěvákem, milujícím otcem a milou talentovanou dcerou. Píseň plná lásky a bolesti zároveň.

Zdroje:

  • SUPRAPHON. Karel Gott & Charlotte Ella Gottová - Srdce nehasnou (oficiální video) (publikováno 2. května 2019, dostupné ZDE).
  • Dvojka.rozhlas.cz. Richard Krajčo: Rozplakal jsem Karla Gotta (publikováno 16. dubna 2019, dostupné ZDE).
  • Seznam Zprávy.cz. Zemřel Karel Gott. Vláda pro něj chce státní pohřeb, na Hradě stáhli vlajky (publikováno 2. října 2019, dostupné ZDE).
  • Face to face. Richard Krajčo o manželství s Karin, i o tajemství spolupráce s Karlem Gottem na sklonku života (publikováno 6. února 2023, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz