Hlavní obsah
Bydlení

Nejvyšší budova ČR slaví 10 let. Znáte ji?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.istockphoto.com

Tři jedničky – tedy 111 metrů – to je výška nejvyšší budovy České republiky. V celosvětovém měřítku nic mimořádného. Minimálně pro obyvatele Brna se však jedná o unikátní stavbu a dominantu jižního předměstí.

Článek

Název

Ohledně názvu budovy to není tak jednoznačné. Tento český mrakodrap zná většina z nás pod názvem AZ Tower, který se používá dodnes. Jedná se o původní jméno budovy. Málokdo už ale ví, že v roce 2020 došlo k jeho přejmenování na N Tower. Nic to ale nemění na tom, že se jedná o unikátní a nejvyšší stavbu v České republice.

Zajímavosti

V této brněnské dominantě, jejíž stavba byla dokončena 27.3.2013, najdete vše, co byste u kvalitní nemovitosti očekávali. To zásadní jsou kanceláře, které zabírají prostory od 5. do 22. podlaží a které zejména v těch vyšších patrech nabízejí neobyčejný výhled na město Brno. V těch nejnižších patrech je možné navštívit restauraci, obchody, ale také například fitness, wellness či oční optiku. V budově najdete i bytové apartmány, kterých je zde celkem 17, a zejména apartmánový komplex v 28.-29. podlaží včetně prostorné terasy, panoramatických oken a bazénem stojí za to. Bílooranžový elegán, jak je této budově často přezdíváno, nabízí přes 17 000 metrů čtverečních obchodních, kancelářských a rezidenčních ploch a celkově 272 míst k parkování.

Celosvětové srovnání

Samozřejmě, pokud je hlavním tématem výška nemovitosti, v celosvětové soutěži nejvyšších budov by brněnská AZ Tower jen sotva uspěla. Nejvyšší mrakodrap světa Burj Khalifa, který se nachází v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, měří necelých 830 metrů a je tedy více než 7krát vyšší než český unikát. Pokud bychom omezili srovnání pouze na nejvyšší dokončené budovy v Evropě, pořád by se AZ Tower neřadila mezi ty nejvyšší. Pomyslné první místo v této disciplíně drží budova Lachta Centr, která se nachází v ruském městě Petrohrad na břehu Finského zálivu. Budova s 87 patry a výškou 462 metrů je aktuálně nejvyšším mrakodrapem nejen Ruska, ale i celé Evropy.

Foto: istockphoto.com

Lachta Centr (Petrohrad)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz