Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Ona chce pohladit a popovídat, on místo toho přinese růže a poseká zahradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com / 21 Phukao / ID521052553 / license paid

Obrázek je ilustrační.

Taky se vám stane, že se to ve vztahu občas nepotká? Každý z nás má svůj unikátní způsob vyjadřování a přijímání lásky. Jaké jsou tyto „jazyky lásky“ a jak je objevit ve vlastních vztazích?

Článek

Podívejme se na to z perspektivy ženy. Pokud máte muže, který Vám nosí dárky a stará se o práce kolem domu, minimálně podle Vašich kamarádek musíte být ta nejšťastnější žena na světě. Stejně tak, pokud jste muž a žena vám třeba denně vaří teplé obědy a má s vámi sex každý třetí den, asi budete v hospodě mezi kamarády označován za dítě štěstěny a každý vám takový vztah bude závidět.

Jenže ono to tak být reálně vůbec nemusí. Znám ženy, které nejsou ve vztahu vůbec šťastné a cítí se nemilované, i když jim jejich muži postavili domy a z každé služební cesty vozí nějakou pozornost. Stejně tak jsou nešťastní i někteří muži, byť se svými ženami pravidelně spí a je postaráno i o jejich žaludek.

Kde je tedy zakopaný pes?

Jde tu o mnohem komplexnější otázku, kterou není jednoduché zodpovědět. Nabídnu ale jeden pohled inspirovaný knihou Pět jazyků lásky. On zkrátka každý z nás má své vlastní preferované způsoby vyjadřování a přijímání lásky. A když se to nepotká, můžeme se snažit jakkoliv, ale nebude to fungovat.

Nejlépe to jistě potvrdíte sami na sobě a to nemusí jít o vztah jen čistě partnerský. Asi byste byli schopni říct, jestli vás potěší více dárek, popovídání nebo objetí. Ano, někdy se chcete se svým partnerem pomazlit, jindy spíše popovídat. Navíc tyto preference se mohou měnit s věkem, ročním obdobím a dalšími vlivy. Ale obecně má každý z nás svůj vlastní jazyk lásky nebo kombinaci jazyků, které jsou pro nás nejpřirozenější.

Jaké jazyky lásky existují?

Garry Chapman nabízí ve své knize celkem pět jazyků lásky. Ty se mohou u lidí objevovat samostatně, ale i v kombinacích. Zásadní je si ve vztahu, ať už jakémkoliv, uvědomit jazyk lásky svůj i toho druhého, abychom v něm mohli být oba šťastní. Nutně nemusíme počet jazyků lásky omezovat na pět, každý si může vytvořit svou vlastní kategorii. Níže nabízím seznam jazyků lásky inspirovaný zmíněnou knihou.

1. Slova ujištění

Tento jazyk lásky se zaměřuje na sílu slov. Jde o slova, která povzbuzují, potvrzují a vyjadřují lásku. Lidé s tímto jazykem lásky mají rádi povzbuzující slova, komplimenty, laskavé výroky a vyjádření lásky skrze slovní projevy. Jde o to „slyšet“.

2. Soustředěná pozornost

Tento jazyk lásky klade důraz na kvalitní čas strávený s druhou osobou. Lidé s tímto jazykem lásky cítí, že se jim projevuje láska a péče, když jsou s nimi ostatní naplno přítomni a věnují jim svou pozornost. Společně strávený čas může zahrnovat rozhovory, sdílení zájmů nebo jakékoliv společné aktivity. Zároveň pokud si s takovými lidmi povídáte, patrně budou přísnější v případě, že jim nebudete opravdu 100% naslouchat.

3. Dárky a drobné maličkosti

Možná ve svém okolí znáte lidi, kteří při příjezdu z dovolené nezapomenou nikdy dovést dárek. To jsou pravděpodobně ti, jejichž jazyk lásky charakterizuje dávání, často i přijímání dárků. A je jedno jak drahé, velké nebo originální jsou. Zásadní je samotné gesto darování, který představuje největší možný projev lásky.

4. Skutky a péče

Tento jazyk lásky se projevuje skrze konkrétní činy a službu druhé osobě. Lidé s tímto jazykem lásky se budou cítit milovaní, když jim pomůžete v praktických záležitostech konkrétním činem. Tedy víc než dárkem je potěšíte vyskládanou myčkou nebo posekanou zahradou.

5. Fyzický kontakt

Tady netřeba dlouhého vysvětlení. Ti, kteří mluví tímto jazykem lásky, nejvíce ocení fyzický kontakt. Od pohlazení, polibku, držení za ruku až po další projevy intimity. Fyzický kontakt jim poskytuje pocit blízkosti, bezpečí a lásky.

Jak zjistit jazyk lásky svůj i toho druhého?

Rozpoznání jazyku lásky je první krok. Můžeme se tu řídit logikou, kdy lidé projevují lásku druhým takovým způsobem, kterým sami chtějí, aby jim byla projevovaná. Tedy samotné pozorování nám může hodně pomoci v tom, jak k druhým i k sobě přistupovat. Samozřejmě pokud je to možné, je vhodné si o tom s partnerem i povykládat a zkusit si vzájemně definovat, při čem se cítíte nejvíce milovaní. Další z možností je využít danou knihu a třeba si ji každý sám přečíst a podtrhat v ní svému partnerovi pasáže, které charakterizují můj vlastní jazyk lásky.

Zdroje: kniha Pět jazyků lásky, Gary Chapman, Návrat domů (2016)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz