Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povrchnost dnešních svateb nezná hranic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vytvořeno generátorem umělé inteligence Ideogram

Obrázek je ilustrační

Mít video na instagram, nejvíce trendy fotky, luxusní občerstvení a nezapomenutelné prostory. Společným jmenovatelem velké části dnešních svateb je z mého pohledu povrchnost.

Článek

Svatby u nás jsou pro mě jedním velkým tématem posledních let. Stávají se z nich totiž velkolepé události, kde snaha o dokonalost často přebíjí skutečný smysl této slavnosti – samotné rozhodnutí dvou lidí zůstat spolu po zbytek života.

Jde o můj možná nesprávný subjektivní pohled na tuto událost. Každý rok se zúčastňuji minimálně dvou svateb jako host. Jejich proměny rok od roku vnímám více intenzivněji. A jsem si skoro jistý, že má vlastní svatba před mnoha lety, by dnes jen těžko v očích hodnotitelů uspěla. Přitom otázka, jestli by uspěla vlastně není vůbec namístě.

Tady jsou běžné trendy současných svateb, které jsem za poslední roky vypozoroval.

Královské prostory za královské ceny

Začněme u místa konání. Doby, kdy se svatby konaly na zahradě rodinného domu nebo v místní hospůdce, jsou pryč. Dnes se snoubenci předhánějí v rezervování těch nejprestižnějších prostor. Na fotkách vypadají svatební stodoly a krásné nemovitosti opravdu nádherně. Člověk si na nich připadá jako v pohádce. Odvrácená strana tohoto přepychu jsou samozřejmě ceny. Pomáhal jsem některé svatby v posledních letech částečně organizovat a k ceníku jsem měl přístup. Věřte mi, že dnes stojí pronájem lepšího svatebního prostoru mnohem více než před dvaceti lety celá svatba.

Občerstvení jako v michelinské restauraci

Kvalita a rozhodně i kvantita svatebního občerstvení je další oblast, kde se nešetří. Rauty zahrnují sushi bary, čokoládové fontány, grilované steaky na místě a lahůdky, které byste čekali spíše na prestižní gastronomické akci než na svatbě. Cateringové služby jsou schopny připravit opravdu gastronomický zážitek na nejvyšší úrovni. Z mého vlastního pozorování už dlouho neplatí nákladová rovnice, že jeden člověk na svatbě se rovná jeden tisíc korun.

Drony a fotografie jako z Hollywoodu

Toto je pro mě osobně skoro největší povrchnost současných svateb. Skoro až posedlost novomanželů mít z celé svatby záběry z dronů, stovky fotografií, aby se poté mohli pochlubit, že jejich svatba fakt byla něco. Rád bych tady přeháněl, ale není to tak. Zažil jsem spoustu svateb, kdy měla nevěsta (někdy i ženich) přesnou představu o tom, co by na svatebním videu nemělo chybět. Běžně se tak stalo, že jsme některé části opakovaně natáčeli. Šlo třeba o házení kytice, kdy nevěsta prvním pokusem nedohodila k čekajícím slečnám. Nebo když jsme ženicha jako družba nevyhodili pro kameru dostatečně vysoko. Co není dokonale zdokumentované, jako by se nestalo, myslí si někteří novomanželé.

Foto: Wikimedia Commons / Ibrahim Asad / CC BY 3.0

Novým trendem jsou i svatby na pláži u moře

Dekorace a květiny jako z pohádky

Dekorace a květinové aranžmá dnes hrají také klíčovou roli. Květinové stěny a extravagantní květinové oblouky jsou běžnou součástí svatební výzdoby. Floristé jsou schopni přeměnit jakýkoli prostor na pohádkovou zahradu, což však může stát vyšší desítky tisíc korun. Na pohled je to opravdu příjemné, o tom žádná. Co se ale potom s květinami, které jsou často na jedno použití, děje?

Zábava na úrovni

Svatby dnes také nejsou jen o jídle a pití, ale i o zábavě. Živá hudba, DJ, ohňostroje, a dokonce i vystoupení současných instagramových superstar jsou běžnou součástí programu. Mnohé páry investují do těchto „atrakcí“ značné částky, aby zajistily, že jejich hosté budou mít nezapomenutelný zážitek. Ono totiž když vám na svatbu přijede na pár minut nějaká známá osobnost z televize nebo rádia, tak je to opravdu wow. Bohužel často jde ale jen o to udělat dojem na lidi. Že si něco takového jako novomanželé můžeme dovolit.

Jistě, že se povrchnost a okázalost netýká všech svateb a všech novomanželů. Po těch pár vlastních zkušenostech si ale dovolím mluvit o „trendu“. Navíc protože se rádi srovnáváme, nechceme mít pochopitelně horší a méně kvalitnější svatbu než naši přátelé, kteří nás na tu svou pozvali minulý rok a my jim to teď musíme oplatit. Je to opravdu začarovaná spirála, ze které nejde tak snadno vyskočit. A pokud ano, budete se svou obyčejnou svatbou za exota. A to nikdo samozřejmě dobrovolně nechce.

Tak chci jen připomenout, že svatby jsou stále o lásce. O rozhodnutí dvou lidí navzdory neúprosné rozvodové statistice si veřejně říct, beru si Tě v dobrém i ve zlém. O tom vždy svatby byly. A měly by být i dnes.

Anketa

Jaký ze zmíněných trendů považujete vy za nejvýraznější povrchnost?
Prostory, kde se svatba koná
58,3 %
Luxusní občerstvení
12,4 %
Fotografování a videa
10,9 %
Dekorace a květiny
6,2 %
Program a zábava
12,2 %
Celkem hlasovalo 468 čtenářů.

Zdroje:

  • Prozeny.cz. Svatba za deset tisíc? I to je možné, když se uskromníte. Nemusí být vše dokonalé (publikováno 21. února 2024, dostupné ZDE).
  • Refresher.cz. Svatba dnes vyjde na statisíce. Klidně se můžete vzít v kostýmech a ve vysoké trávě, říká svatební koordinátorka (publikováno 28. května 2024, dostupné ZDE).
  • Deník.cz. Polovina Čechů se rozvede. Nedají vztahu šanci, poradnu volí jen každý desátý (publikováno 1. srpna 2022, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz