Hlavní obsah
Sport

Připomeňte si ve videu nejdelší hod oštěpem všech dob, který měl na svědomí Jan Železný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock / vectorfusionart

Obrázek je ilustrační

Už to bude téměř 30 let. Komentátoři ani fanoušci nevěřili svým očím. Český atlet se totiž jako první v historii přiblížil nejdelším hodem všech dob k magické hranici 100 metrů. K překonání přitom chybělo opravdu málo.

Článek

Je to jen několik hodin od momentu, kdy další z českých sportovců na MS v atletice v Budapešti pověsil na krk cenný kov. Tentokrát se jednalo o Jakuba Vadlejcha, který třetím místem a hodem dlouhým více než 86 metrů rozjásal nejen svého legendárního trenéra Jana Železného.

Za zmínku stojí, že v nedělním večerním klání se žádný z oštěpařů nedostal přes metu 90 metrů. Navíc se k ní ani nějak zásadně nepřiblížil. Zatímco oštěp stříbrného Pákistánce letěl do vzdálenosti kolem 87 metrů, vítěz z Indie se prezentoval nejdelším hodem večera 88,17 metru.

Opomíjený rekordman

Pojďme se na chvíli podívat na Jana Železného, z mého pohledu jednoho z nejopomíjenějších českých sportovců. Dosáhl přitom neuvěřitelného sportovního úspěchu.

Pokud přeskočíme jeho zlaté medaile z mistrovství světa spolu s dalšími úspěchy a podíváme se rovnou na olympijské hry, musíme uznat, že jedna stříbrná (1988) a tři zlaté medaile (1992, 1996, 2000) dělají z našeho sportovce opravdu jedinečnou sportovní osobnost.

To, že není tolik opěvován, je možná způsobeno jeho klidným nevýrazným vystupováním. Zároveň mám ale za to, že Jan Železný byl částečně zastíněn úspěchem českých hokejistů v Naganu v roce 1998, který přebil snad každý sportovní úspěch dosažený do té doby. Tedy i ten Jana Železného.

Nejdelší hod všech dob

Psal se rok 1996 a Železný se připravoval na olympiádu v Atlantě. Na mítinku v německé Jeně už přijel jako favorit a odnesl si celkem bezkonkurenčně zlato. Co ovšem bylo naprosto dechberoucí, je způsob, jakým výhry dosáhl. Oštěp se totiž do země zapíchl ve vzdálenosti 98,48 metru. Do té doby něco neslýchaného. Není tedy divu, že se začalo poprvé reálně mluvit o překonání magické hranice 100 metrů. To se ovšem zatím dodnes nikomu nepovedlo.

Na tento legendární hod se můžete podívat ve videu od Českého olympijského týmu ZDE (čas 01:44).

Stále nedostižený

Zajímavostí je, že od roku 1996 je Železný stále držitelem rekordu v nejdelším hodu oštěpem na světě. Zatímco ostatní výsledky a časy jsou v různých disciplínách postupně překonávány, k Železnému rekordu se na necelý metr přiblížil až v roce 2020 Němec Vetter. Od té doby ale světový rekord nikdo výrazněji neohrozil. Za důkaz berme i současný šampionát s těmi nejlepšími na světe, kteří ale stále zaostávají za Železného pokusem o více než 10 metrů.

Baseball vs. oštěp

Málokdo také ví, že o Železného se zajímal jeden z baseballových klubů pravděpodobně nejlepší ligy na světě – americké MLB. Slavný tým Atlanta Braves zvažoval, že by z českého oštěpaře udělal jednoho ze svých nadhazovačů. Železný tuto ojedinělou zkušenost vzpomíná např. v rozhovoru s Danielem Stachem v pořadu Hyde Park Civilizace ZDE (čas 18:10).

Osobně si Jana Železného vážím ještě pro jednu věc. To je jeho skromnost a také fakt, že svým životem neplní negativně titulní stránky bulvárních časopisů. To přitom pro tak známou osobnost, jakou Železný bezesporu je, není samozřejmostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz