Hlavní obsah
Sport

Prohlédněte si ve videu postupové zápasy Sparty, Slavie a Plzně – fanoušci táhnou za jeden provaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační.

Málokdy se stane, že stoupenec Slavie fandí Spartě. Nebo že příznivci Plzně podporují pražská „S“. Poslední srpnový den tomu tak ale bylo. Jde totiž o koeficient UEFA. Rivalitu tak střídá sounáležitost. V článku nabízím také sestřihy oněch zápasů.

Článek

Skvělá zpráva pro český fotbal! Postup Sparty a Slavie do základních skupin Evropské ligy spolu s postupem Viktorie Plzeň do základní skupiny Konferenční ligy je důležitým krokem nejen pro tyto týmy, ale také pro český fotbal jako celek.

Úspěchy v evropských soutěžích pomáhají totiž zvyšovat koeficient UEFA pro Českou republiku, což může mít pozitivní vliv na počet týmů, které budou moci reprezentovat naši zemi v evropských soutěžích v budoucnu.

Rivalita stranou

Nepopsatelné pnutí lze ale cítit také mezi fanoušky. Asi netřeba popisovat rivalitu mezi sešívanou Slávií a pražskou Spartou. Když k nim přidáme ještě Plzeň, která v posledních letech také mnohokrát promlouvala do boje o titul, máme tu nejen mezi hráči, ale také mezi samotnými fanoušky pořádně napjatou atmosféru.

Jenže poslední srpnový večer tomu bylo jinak. Pokud by totiž všechny tyto tři celky zvládly své zápasy a poustoupily by dále, znamenalo by to spoustu bodů pro český fotbal do již zmiňovaného koeficientu. A povedlo se. Jako fanoušek Slavie jsem se také přistihl, že jsem u posledního gólu Sparty vykřikl radostí a pěsti jsem držel také viktoriánům.

Kam vylétneme z 18. místa?

V den zápasu všech třech týmů jsme se v koeficientu nacházeli na 18. místě. Bude tedy pravděpodobně radostné sledovat posun výš (odkaz na oficiální stránky UEFA s pořadím zemí můžete najít ZDE). Dostat se na patnáctou příčku, která znamená pět zástupců v boji o evropské poháry, ale znamená přeskočit momentálně sedmnáctou Ukrajinu, šestnáctý Izrael a patnácté Norsko.

Ukrajina, Izrael a Norsko

Ukrajinská FK Zorja Luhansk, byť dnes porazila Slavii, se ale nakonec podívá jen do Konferenční ligy. Ukrajinský Šachtar Doněck má ale místo v základní skupině Ligy mistrů.

Izrael měl tento týden ve hře už jen dva týmy. Maccabi Haifa nezvládla boj o Ligu mistrů, zahraje si tak „jen“ Evropskou ligu a může narazit na Spartu nebo Slavii. Navíc Maccabi Tel Aviv splnil roli favorita a zahraje si základní skupinu Konferenční ligy.

A patnáctí Norové? Jejich Molde nezvládlo v týdnu porazit Galatasaray, takže si zahrají jen Evropskou ligu. Druhý norský zástupce Nodo/Glimt nakonec po prodloužení postoupil do základní skupiny Konferenční ligy. Takové štěstí už neměl norský Brann Bergen, který padl v kvalifikaci Konferenční ligy po penaltách, a další body už tak nepřidá.

Pořád tedy máme ve hře o jednoho zástupce více, než má Ukrajina, Izrael i Norsko.

Odměny klubům

Pokladníky českých celků také jistě potěší finanční odměna, která je vždy spojena s postupem do základních skupin daných evropských soutěží. Sparta a Slavia se postupem do Evropské ligy mohou těšit z odměny 3,63 milionu eur. Plzeň si pak odnese částku o něco nižší – 2,94 milionu eur.

Sestřihy zápasů

Česká televize nabízí sestřihy ze všech zápasů českých zástupců na vlastním webu. Můžete si je prohlédnout po kliknutí na odkazech níže.

FC Viktoria Plzeň – Tobol Kostanaj (odkaz ZDE)
AC Sparta Praha – Dinamo Záhřeb (odkaz ZDE)
SK Slavia Praha – FK Zorja Luhansk (odkaz ZDE)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz