Hlavní obsah
Rodina a děti

Propiska a srdíčko. Jednoduchý trik, jak dětem zpříjemnit první den ve školce a škole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mateus Andre/Freepik

Obrázek je ilustrační

Jednoduchý rituál jak dítěti zpříjemnit první den ve školském zařízení? Stačí vám k němu propiska a schopnost nakreslit obrázek. Jde o symbolické propojení, které může pomoci.

Článek

První den ve školce nebo pro prvňáčky ve škole může být pro naše děti opravdu nelehkou výzvou. Vyměnit nedobrovolně bezpečí domova, kde je dítě obklopeno jen těmi nejbližšími, za nové a neznámé prostředí plné neznámých lidí a pravidel může vyvolat úzkost a smutek. Pochopitelně. K jednomu z účinných triků, jak dětem tento přechod do školy či školky zpříjemnit, budete potřebovat jen propisku, nebo jiný psací nástroj.

Jak to celé funguje?

Před odchodem do školky nebo školy si s dítětem vytvořte vlastní rituál. Pouze váš společný. Nakreslete dítěti na ruku malý symbol. Například již zmíněné srdíčko. U chlapečků může jít o víc „klučičí“ obrázek. Záleží na vaší volbě. Důležité ale je, abyste si stejný symbol na ruku nakreslili i vy jako rodiče. Tento malinký obrázek, který nemusí jít ani na první pohled vidět, pak plní zásadní roli. Je totiž připomínkou, že na sebe vzájemně myslíte. A přestože spolu zrovna v daný čas nejste fyzicky, symbolicky jste propojeni celou dobu. Dětská psycholožka Kamila Ryšánková tuto techniku doporučuje právě pro případy smutku a vzájemného stýskání se.

Fungování ověřeno

Psycholožka a terapeutka Michaela Kříčková pak tuto techniku otestovala na své dceři. Když začala totiž před časem chodit do školky, bývalo jí tam ze začátku smutno. Začaly tak spolu kreslit ráno na ruku srdíčka. „Vždycky ho mám i já i ona. A instrukce je jednoduchá. Když jí bude smutno, stačí se dotknout srdíčka a bude vědět, že na sebe myslíme. U nás to zafungovalo skvěle. Dcera se vždycky na srdíčko těší a od té doby, co jí ho kreslím, tak nemá ve školce žádné problémy. Takže za nás doporučujeme.“

Další praktické rady

Velmi praktický návod, jak s dětmi ohledně školky vůbec komunikovat, daly dohromady v rámci projektu Akademie rodičovství Adriana Nováková a Iva Kyselá. Ve svém textu s názvem První den ve školce se věnují konkrétním situacím a radí, jak v nich reagovat. Například když pláče maminka, ale dítě je v pořádku. Nebo naopak co dělat, když je dítě tím, kdo při loučení pláče. Je lepší jít s dítětem na chvíli do třídy a pak tajně zmizet? Je lepší to dítěti předem říct? To jsou všechno složité otázky, na které je ale možné najít odpověď.

Pokud naopak řešíte přechod vašeho dítěte do první třídy, doporučím navštívit web aperio.cz. Najdete na něm totiž od odborníků spoustu rad, jak tento přechod zvládnout co nejlépe. Aperio navíc funguje i jako poradna. Pokud tedy máte obavy, nebo jen potřebujete sdílet své pocity, můžete zavolat na Linku pro mámy a táty, nebo se s odborníky spojit písemně. Vše je navíc bezplatně a anonymně.

Ať už tedy nástup vašeho dítěte do školy nebo školky stresuje vás jako rodiče, nebo dítě samotné, existují techniky, rady a způsoby, jak celou situaci zvládnout co nejlépe. Přeji vám všem, kterých se to týká, co nejhladší průběh.

Zdroje:

  • Instagram. Kamila Ryšánková - dětský psycholog (odkaz ZDE).
  • Instagram. Michaela Kříčková (odkaz ZDE).
  • Akademie rodičovství. První den ve školce (odkaz ZDE).
  • Aperio.cz. Přechod ze školky do školy. Jak ho zvládnout co nejlépe? (odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz