Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rozumný Petr Fiala rozumně o rozpočtu na rok 2025

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock / J7V5 / license paid

Fiala se vyjádřil k deficitnímu rozpočtu na rok 2025. A nutno říct, že jeho odpovědi dávají hlavu a patu. Nakonec ale sama realita rozhodne, zda dnes dělá vláda dobrý krok.

Článek

Novinářce Veronice Jonášové z redakce E15 se povedlo provést velmi zajímavý a obsahově důležitý rozhovor s premiérem vlády. Petr Fiala se totiž s kolegy rozhodl představit rozpočet na rok 2025 až v posledních srpnových dnech. Do té doby ho projednávali mimo veřejnost. Reakcí na něj bylo nepřeberné množství a nutno přiznat, že velká část i negativních. A tak se náš současný nejvyšší politik rozhodl celou situaci objasnit.

Když se daří, tak proč schodek přes 200 miliard?

Osobně si ještě vybavím, jak se kolem roku 2000 při sestavování rozpočtu řešila a diskutovala intenzivně každá miliarda. Šlo tenkrát o vlády Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka, nebo třeba Mirka Topolánka. Tehdy měla sice miliarda jinou hodnotu, než má dnes, pořád se tu ale nebavíme o žádných drobných. A tak se můžeme často potkávat s tím, že je současné Fialově vládě vyčítáno právě toto. Proč je schodek tak obrovský, když se navíc ekonomice začíná dařit? Proč nediskutujeme do detailu každou jednotlivou miliardu? Pandemie je pryč, inflaci jsme zkrotili, ekonomicky se blýská na lepší časy. Proč tedy tak obrovský schodek? Otázky jistě relevantní.

Petr Fiala vysvětluje

Slovo rozumný jsem v nadpisu článku dvakrát použil záměrně. To, co totiž Petr Fiala říká v rozhovoru na e15, dává logický i ekonomický smysl. Byť nás o správnosti jeho slov stejně nakonec přesvědčí až sama budoucnost. Co tak rozumného tedy současný předseda vlády pronesl?

  • Současný rozpočet je stále pouze návrh, který vychází z prognóz a analýzy. Celé září, jak sám říká, má vláda na to, aby připravila jeho finální definitivní podobu. Upozorňuje zároveň na to, že ještě budou probíhat nad každou miliardou diskuze s kompetentními lidmi. Tedy s odbory, s podnikateli, nebo se sociálními partnery. „A pak bude další fáze, a dohromady to bude trvat tři, čtyři měsíce, kdy ten rozpočet budeme schvalovat, a v té chvíli se k němu může každý vyjádřit.“
  • Jsou tam rekordní peníze na investice,“ zní z úst Petra Fialy možná nejdůležitější věta z celého rozhovoru. Doplňuje, že investice znamená prosperita budoucnosti. A tady musíme dát lídrovi ODS za pravdu. Za finance zodpovědný Zbyněk Stanjura pak v jiném rozhovoru upřesnil, že zmíněná rekordní investice je v rozsahu 250 miliard korun, zatímco letos bylo na investice vyhrazeno o celých 65 miliard méně. A dluh, pokud je dobrý, tak je nejlepší investicí, jak potvrzuje například i známý investor Robert Kiyosaki. Fiala toto rozhodnutí později v rozhovoru zase přirovnává k hypotéce na bydlení, která se v důsledku také vyplatí.
  • Vyrovnaný rozpočet nelze nastolit ze dne na den. V rozhovoru dále se snaží umlčet kritiky, kteří schodek 230 miliard označují stále za příliš vysoký. Snaží se vysvětlit, že ze státního deficitu 400 miliard tvořeného z velké části kvůli nutným vysokým mandatorním výdajům neumí a ani nemůže ze dne na den vytvořit vyrovnaný rozpočet. Uškrtil by tak ekonomiku, znemožnil růst, ohrozil některé skupiny lidí. Pro budoucnost země by to bylo v důsledku mnohem horší. „Já tvrdím, že konsolidujeme rychle… řekl bych, že děláme maximum možného,“ uzavírá diskuzi na toto téma.
  • Moderátorka se pak na závěr odkazuje na Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Současná ekonomika podle něj není v dobré kondici. Navíc ve své zprávě připomíná, že mezi roky 2020 a 2023 byla rychlost zadlužování naší země druhá nejvyšší v EU. Nakonec i na tuto námitku Fiala rozumně zareagoval. Slova NKÚ potvrdil, přenesl nás ale do let 2022 až 2024, během kterých s touto negativní situací vláda něco udělala. Mluví především o snížení celkového deficitu veřejných financí z 5 % na 2,3 %, což je dle jeho slov základní kritérium. A díky tomu je Česko ratingovými agenturami hodnoceno velmi dobře, což je zase důležité pro zájem investorů.

Nezbývá tak než doufat, že vláda v čele s Petrem Fialou vše detailně zanalyzovala a navrhla to nejlepší možné řešení, ze kterého bude profitovat ekonomika, naše země, a v důsledku i my sami.

Zdroje:

  • E15.cz. Kdo si myslí, že z deficitu 400 miliard uděláme nulu bez ohrožení růstu, neví, o čem mluví, tvrdí Fiala (publikováno 2. září 2024, dostupné ZDE).
  • ODS.cz. Státní rozpočet je prorůstový a obsahuje rekordní investice 250 miliard korun, řekl Zbyněk Stanjura v Partii na CNN Prima News (publikováno 1. září 2024, dostupné ZDE).
  • SeznamZprávy.cz. Autor knihy Bohatý táta, chudý táta dluží přes miliardu dolarů (publikováno, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Návrh rozpočtu je konečně venku. Vláda počítá se schodkem 230 miliard (publikováno 1. září 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz