Hlavní obsah
Názory a úvahy

Shořel jim dům, ale dost podcenili pojistku, zaslouží si pomoc? Sbírku podpořila i Soukalová

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Pro někoho nefér příběh. Pro jiného prostor k pomoci. Rodina přišla o dům. Zároveň ale podcenila pojištění. Důležité je se poučit, ale i pomáhat.

Článek

Nedávno se na webu Donio.cz objevila nová sbírka s názvem Tragický požár vzal domov rodičům a jejich mentálně postiženému synovi, která vyvolává různé reakce. Na jedné straně jsou ti, kteří cítí hlubokou empatii a jsou ochotni poškozené rodině pomoci. Na straně druhé se ale objevují i kritické hlasy, i když v menšině, které poukazují na skutečnost, že rodina udělala chybu. Jak se v tom tedy zorientovat?

Nešťastná událost a výzva k pomoci

Příběh rodiny Etrichových je skutečně smutný. Celý život si totiž budovali svůj vlastní domov. Pak stačilo pár minut, během kterých o vše přišli. Sedmdesátiletí manželé Liduška a František, kteří se nesobecky starají o svého mentálně postiženého syna Fandu, ztratili v plamenech svůj domov. Škoda byla hasiči odhadnuta na 7 000 000 korun.

Přátelé rodiny Etrichových se tak rozhodli využít skvělou platformu Donio, která pomáhá. Celý příběh včetně přiložených fotografií zveřejnili a požádali společnost o pomoc. Cílová částka, kterou se nyní snaží vybrat, se rovná polovině odhadnuté škody, tedy 3 500 000 korun. Sbírka má za cíl pomoci této rodině znovu postavit střechu nad hlavou a začít novou kapitolu svého života. Peníze budou využity zejména na likvidaci trosek domu a výstavbu domu nového.

Kritické hlasy a zastaralá pojistka

Mnoho lidí na tuto výzvu zareagovalo opravdu solidárně. K dnešnímu dni se našlo přibližně 1 500 dárců, kteří se složili na částku převyšující 1 750 000 korun. Je třeba ale upozornit i na ojedinělé kritické hlasy. I ty mají v příběhu své místo. Někteří lidé totiž upozorňují na skutečnost, že majitelé měli podhodnocenou a zastaralou pojistku, která nedokáže pokrýt způsobené škody. K tomu se koneckonců v žádosti o sbírku přiznává i sama rodina. Věta, která je pro některé trnem v oku, zní následovně:

Škoda byla hasiči odhadnuta na 7.000.000 korun, což je částka, která z důvodu staré pojistné smlouvy zdaleka nebude pojišťovnou pokryta.“

Pod propagačním videem natočeným Gabrielou Soukalovu tak najdeme i komentáře, které právě na tuto chybu majitelů domu citlivě upozorňují. Jeden zní takto: „Smutný příběh, ale na to existuje pojištění, nezodpovědnost ho nemít.“ Jiný doplňuje: „Bohužel lidi podpojišťují majetek, aby ušetřili, přitom rozdíl je malý, ale je to velmi smutný příběh.“

Z mého pohledu pak přidávám otázku, zda je správné, aby se v takových situacích spoléhalo na veřejné sbírky, když existuje možnost prevence, jako je právě adekvátní pojištění.

Důležité je pomáhat, ale také se poučit

Osobně rozumím oběma skupinám lidí. V dnešní době, kdy jsou náklady na stavební práce a rekonstrukce značně vysoké, je klíčové mít pojištění, které reflektuje aktuální tržní hodnotu majetku. To se očividně v tomto případě nestalo. Není to ale jen problém rodiny Etrichových. Seznam Zprávy s odkazem na agenturu SC&C nedávno upozornily, že Češi „fatálně podceňují problém takzvaného podpojištění“. Problém se dokonce týká dvou třetin Čechů.

A tak když se v závěru vrátím k otázce, kterou jsem položil v nadpisu článku, jestli si rodina zaslouží pomoc? Možná nezaslouží. Protože udělala chybu. Na druhou stranu tuto chybu s odkazem na odstavec výše dělá většina z nás. Většina z nás za ní ale také nikdy potrestaná nebude. Příběh Etrichových tak z mého pohledu můžeme využít k poučení se, ale zároveň k projevu solidarity.

Pokud jsme vlastníci nemovitostí, je čas se zamyslet nad tím, zda nepatříme mezi zmíněné dvě třetiny lidí, kteří pojištění domácnosti podcenili. Za toto varování můžeme „poděkovat“ zmíněné rodině Etrichových. A poděkování můžeme vyjádřit právě finanční pomocí, kterou dnes celá rodina jistě potřebuje.

Zdroje:

  • Donio.cz. Tragický požár vzal domov rodičům a jejich mentálně postiženému synovi (publikováno 22. června 2024, dostupné ZDE).
  • Seznam Zprávy. Dvě třetiny Čechů žijí ve falešném bezpečí. Mají sice pojistku, ale ta nestačí (publikováno 30. března 2023, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz