Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tři fiaska ze strany pořadatelů, hrát hokej umíme, organizovat už moc ne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vytvořeno generátorem umělé inteligence Deeply

Obrázek je ilustrační

Ustřihnuté rukávy na tričku, míchání betonu a němý řečník. To jsou tři příběhy, které odkazují na tři přešlapy, které mají pořadatelé jinak skvělého hokejového šampionátu v Česku na svědomí.

Článek

Češi jsou hokejový národ. O tom žádná. Jedním z důkazů je divácká návštěvnost, která na domácím mistrovství světa v ledním hokeji opakovaně láme rekordy. Je nutno také dodat, že zájem o hokej posiluje i náš národní výběr skvělými výkony. Bez ohledu na čtvrtfinálový výsledek musíme uznat, že některé zápasy Čechů byly reklamou na hokej. Ať už ten s Finskem, který i přes absenci gólů ve třech třetinách komentátoři označili za jeden z nejzábavnějších, tak i strhující závěr zápasu s Kanadou, který naši dvěma brankami poslali do prodloužení.

Jenže ono fandění hokeji nebo jeho hraní je něco jiného než pořádání velké hokejové akce, kterou mistrovství světa bezesporu je. Česká země se ho zhostila na výbornou. Průběh se ale neobešel bez výrazných klopýtnutí, která pořadatelům příliš neprosívají.

Teplo, horko a mokro

Hned prvním faux pas je teplota vzduchu v halách. Máme květen a počasí v těchto dvou týdnech přináší relativně vysoké teploty, které často přesahují dvacet stupňů nad nulou. S tím ale měli organizátoři počítat. O horku v pražské O2 areně tak mluvil třeba David Pastrňák, který si kvůli odvětrávání i odstříhal rukávy z trička. Ještě mnohem horší hodnocení dostává hokejový stadion v Ostravě. Jako nejšílenější věc označují horko třeba některé hokejové hvězdy ze Švédska. V nemocnici kvůli horku dokonce skončili brankáři Polska a Lotyšska. Někteří hráči popisují, že mají už po pár minutách v rukavicích i bruslích vodu.

Kvalita ledu

Teplo v halách může mít i negativní vliv na kvalitu ledu. Bohužel i to je jedním z často kritizovaných témat na aktuálně probíhajícím hokejovém šampionátu. Například slovenská hvězda Juraj Slavkovský mluvil o „otřesných podmínkách“ a ledu, který je špatný už po pěti minutách každé třetiny. V podobném duchu se ke kvalitě ledu tentokrát v Praze vyjadřoval český útočník Martin Nečas. Ve studiu ČT přirovnával led k „míchání betonu“. Jako když se hraje na rybníku a puky nekloužou, popisoval Nečas.

Nefunkční mikrofon

Kdo z vás byl svědkem úvodního ceremoniálu, kterého se zúčastnil i skvělý Jaromír Jágr, mohl zažívat stud již při prvních minutách. Jedna ze zásadních věcí, která se má u velkých akcí hlídat, je kvalitní zvuk a funkční mikrofony. Když ale přišel na řadu s krátkým proslovem Alois Hadamczik, zvuk přestal fungovat. Měl přitom jistě kvalitní mikrofon připevněný kolem hlavy. Zvuk ale vypověděl službu a pomoc komentátora Boučka s dalším mikrofonem spustila akorát nepříjemné zvuky a pískání. Dnes už se nedozvíme, kdo za zvukovým selháním stál. Černý puntík si tak možná neprávem ale znovu připíší pořadatelé.

I přes zmíněné nedokonalosti je ale třeba pořadatele pochválit. Z mého pohledu je to především za skvělý marketing, díky kterému se prodalo spoustu lístků, zajištění bezpečnosti, a také nabídnutí rychlé pomoci lidem, kteří byli podvedeni při nákupu vstupenek.

Zdroje:

  • IIHF Worlds 2024. Opening Ceremony 2024 (publikováno 10. května 2024, dostupné ZDE).
  • Sport.cz. Rekord v návštěvnosti padne, fanoušci útočí na magickou hranici (publikováno 17. května 2024, dostupné ZDE).
  • Hokej.cz. Pastrňák bojuje se spánkem a teplem: Těším se, tlak je v NHL větší... (publikováno 22. května, dostupné ZDE).
  • Aktuálně.cz. Otřesné podmínky, nedá se hrát, rýpl si Slafkovský. Slovákům je na MS horko (publikováno 21. května 2024, dostupné ZDE).
  • Sport.českátelevize.cz. Jako na rybníku, puky tu nekloužou. Není to ideální, říká k ledu v O2 areně Nečas (publikováno 21. května, dostupné ZDE).
  • Sport.cz. Ostravské peklo. Lotyšský gólman skončil v nemocnici a nebyl sám (publikováno 21. května 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz