Hlavní obsah
Sport

Tři nová pravidla v hokeji, co na ně říkáte? Přinášejí více gólů, Třinec by mohl vyprávět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / viarprodesign

Obrázek je ilustrační

Nechte hokej hokejem. To si možná pomyslel kdekdo z nás, kdo četl a i v praxi viděl tři nová hokejová pravidla v probíhající Lize mistrů. Níže je stručně představuji. Co nám mohou přinést?

Článek

Hokejová liga mistrů přišla s třemi novými pravidly. Ty jsou testovaný na právě probíhajícím turnaji. Tyto změny v pravidlech však narážejí na určitý odpor ze strany konzervativní hokejové veřejnosti. Do té se řadím osobně i já. Obavy o to, jaké důsledky mohou mít tato pravidla nejen pro hokejové brankáře a samotný charakter hry, jsou zcela pochopitelné.

Pravidlo první

Prvním novým pravidlem je, že inkasovaný gól již neukončí oslabení týmu. To znamená, že hráči budou muset i při menších trestech odsedět na trestné lavici celé dvě minuty. Tato změna může mít výrazný dopad na průběh hry, protože týmy budou mít více příležitostí ke vstřelení branky během oslabení soupeře.

Pravidlo druhé

Druhé pravidlo stanovuje, že pokud tým vstřelí branku v signalizované výhodě, trest soupeře se nezruší a tým stále bude mít k dispozici přesilovku. To může vést k zajímavým situacím, kdy může tým využít výhodu a vstřelit branku standardně v šesti hráčích na ledě a poté si užije ještě klasickou přesilovku.

Pravidlo třetí

Třetí změna spočívá v tom, že pokud se týmu podaří skórovat ve vlastním oslabení během dvouminutového vyloučení, zbývající část trestu bude předčasně ukončena. Toto pravidlo může motivovat týmy k aktivnějšímu hokeji i v oslabení. Mimochodem na probíhajícím turnaji Ligy mistrů jsme se už právě s tímto pravidlem několikrát setkali. Bylo to například i v zápase Třince, který se gólem v oslabení osvobodil od zbytku trestu.

Jsou obavy namístě?

Je pochopitelné, že fanoušci hokeje mají obavy ohledně těchto změn. I malé změny mohou mít nepředvídatelné důsledky. A vlastně mám dojem, že takhle to vždy začíná. Na nějakém menším turnaji se přijde s něčím novým, zjistí se, že je to vlastně docela fajn a v budoucnu se to rozroste do celého světa.

Na druhou stranu…

Musím ale zároveň dodat, že právě aktuální turnaj hokejové Ligy mistrů nám ukazuje, že tato pravidla opravdu přinášejí zajímavou změnu. Zvlášť zvýšení počtu gólů a dramatických momentů na ledě jsou zkrátka pro diváka tím, co chce vidět a za co vlastně platí. To můžou potvrdit i ti, kteří viděli první zápas Třince - výsledek 6:7 po prodloužení je impozantní a všeříkající. A samozřejmě, že v tom měly prsty i nová pravidla.

A nejde tu jen o Třinec. Nemusíme chodit daleko a stačí se podívat na zlomek sobotních výsledků zápasů. No, posuďte sami:

Stavanger - Växjö (6:7 po prodloužení),
Biel - Innsbruk (6:1),
Bolzano - Ilves (1:7),
Rouen - Pelicans (3:8).

Změny v pravidlech tedy očividně mohou hru oživit a přilákat více fanoušků. Koneckonců, diváci se do hokeje zamilovali právě kvůli jeho dynamice a rychlosti, a nová pravidla by mohla tuto podstatu hry posílit. Fotbalových výsledků jako 0:0 nebo 1:0 se tak v hokeji při těchto pravidlech obávat určitě nemusíme.

Nezbývá než čekat

Mám ale zato, že i v hokeji na nejvyšších místech figuruje spousta chytrých lidí. Dokáží jistě zvážit, co by zásadní změny pravidel mohly přinést. Proto se i tak dlouho diskutovalo například nad zmenšením výzbroje brankářům v NHL.

Nečekám tedy, že bychom jednou viděli brankáře chytat v brankách, které by svou velikostí připomínaly spíše ty fotbalové. Zároveň se ale minimálně nějakých změn v blízké budoucnosti pravděpodobně dočkáme. Jen tedy doufejme, že motivace změn nebudou peníze a zisk, ale prospějí samotnému sportu.

Anketa

Byli byste pro, kdyby se všechna tato tři pravidla zavedla v hokeji po celém světe jako povinná?
Ano, myslím, že by to hokej zatraktivnilo
65,1 %
Ne, hokeji by to ublížilo
25,6 %
Je mi to jedno
9,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3635 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz