Hlavní obsah
Sport

Třicet šest miliard vylili do řeky, doslova, i to je olympiáda ve Francii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Obrovské peníze výměnou za to, že si sportovci mohou zaplavat v řece? Pro někoho pochopitelný krok, pro jiného vyhozené peníze. Francie ale bojuje o to, aby byla řekla Seina připravena na triatlon.

Článek

Olympijské hry jsou nejen oslavou sportovních výkonů, často ale také náročným logistickým a finančním podnikem. Francie, která hostí právě probíhající letní olympiádu, se totiž rozhodla pro vcelku ambiciózní krok. Vyčistit řeku Seinu, aby se zde mohly konat závody v triatlonu. A že to nebyla levná záležitost, je více než zřejmé.

Ambiciózní projekt čištění Seiny

Řeka Seina, která protéká srdcem Paříže, je ikonickým symbolem města. Bohužel její kvalita vody dlouhodobě trpěla kvůli průmyslovému znečištění, nečistotám z dešťových odtoků a nedostatečnému čištění odpadních vod. Francouzská vláda se proto rozhodla tento problém řešit a z řeky učinit místo vhodné pro plaveckou část olympijského triatlonu. Už tady můžeme hledat první chybu, protože se nabízelo přesunout tento typ závodu na jiné místo ve Francii.

Projekt každopádně zahrnoval modernizaci čističek odpadních vod, zlepšení kanalizační infrastruktury a přísnější regulace průmyslového znečištění. Po několika letech intenzivních prací a masivních investic se kvalita vody v Seině opravdu výrazně zlepšila. Olympijští organizátoři byli nadšeni, že mohou nabídnout závodníkům a divákům jedinečný zážitek v srdci Paříže. Z počátku se tak zdálo, že investice v přepočtu necelých 36 miliard korun opravdu přinese očekávaný výsledek. Málokdo ale čekal, že komplikace přinese sama příroda.

Neočekávané problémy s počasím

Chtělo by se říct, že člověk míní, příroda mění. Pár dní před samotným začátkem triatlonu se totiž nad Paříží spustil intenzivní a vytrvalý déšť. Silné srážky způsobily, že dešťová voda z okolních ulic a kanalizací se smísila se Seinou, což vedlo k dočasnému ale výraznému zhoršení kvality vody. Znečištění dosáhlo takové úrovně, že se někteří začali bát o zdraví sportovců.

Olympijští organizátoři tak byli nuceni rychle reagovat. Závodníci, kteří počítali s tréninkem v řece, byli informováni, že voda je opět nevhodná pro plavání. Z důvodu bezpečnosti byl navíc start triatlonu posunut o jeden den, aby se vodě umožnilo přirozeně se vyčistit.

Reakce sportovců a veřejnosti

Reakce sportovců byly samozřejmě smíšené. Někteří vyjádřili frustraci nad nečekanými komplikacemi, jiní chápali, že příroda je nevyzpytatelná a že zdraví je na prvním místě. Veřejnost byla rovněž rozdělena. Mnozí ocenili snahu Francie o čištění řeky a přípravu jedinečného olympijského zážitku. Jiní logicky kritizovali masivní investice, které nakonec stejně nebyly schopny zajistit stoprocentní úspěch. Nezklamal také český bavič pod přezdívkou TMBK, který se rozhodl celou situaci ztvárnit ve vtipné koláži.

Olympijské hry ve Francii se tak nesou ve znamení ambiciózních výzev. Kromě samotné logistické organizace her a zajištění bezpečnosti, je jednou z největších výzev právě udržení kvality vody v řece Seině. To se naštěstí k radosti všech nakonec povedlo.

Zdroje:

  • Novinky.cz. Seinu kvůli olympiádě čistili roky, stačil jeden déšť a je zase plná výkalů (publikováno 28. července 2024, dostupné ZDE).
  • SeznamZprávy.cz. TMBK: Znečištěná Seina? Někteří olympionici se začali přizpůsobovat (publikováno 30. července 2024, dostupné ZDE).
  • Sport.cz. Triatlon bez plavání? Ostuda. Organizátoři olympijských her čelí ostré kritice (publikováno 30. července 2024, dostupné ZDE).
  • TN.cz. Triatlon má v Paříži zelenou. Problémová Seina pustí závodníky na trať (publikováno 31. července 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz