Hlavní obsah
Sport

Video: Messi pozvedl „panenku“ na úplně jinou úroveň, zahrál ji z přímého kopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Penaltu umí po vzoru Antonína Panenky zahrát kde kdo. Ale trefit se z přímého volného kopu? Asi nepřekvapí, že se to povedlo právě Messimu. Pokud nevěříte, přesvědčit se můžete ve videu.

Článek

V nedávném rozhovoru, který se objevil na Seznam Zprávách, zpovídal Miloš Pokorný v podcastu Boomer Talk československou fotbalovou legendu Antonína Panenku. I v tomto výborném rozhovoru přišla řeč na nezapomenutelnou penaltu, kterou Antonín zahrál na mistrovství Evropy, kde byli velkým favoritem na zlato Němci. Psal se tehdy rok 1976. Od té doby slovo panenka používají i zahraniční sportovní komentátoři, pokud někdo zahraje úspěšně penaltu právě po vzoru československého útočníka.

Panenkova penalta 1976

Právě Spolková republika Německo byla tehdy naším soupeřem ve finále mistrovství Evropy. Vzájemné střetnutí skončilo po základní hrací době nerozhodně, a tak zápas nakonec dospěl až do závěrečných penalt. V nich se na mezinárodní scéně vyznamenal úspěšnou a do té doby nevídanou penaltou právě Antonín Panenka. Na sestřih z tohoto zápasu se můžete podívat ve videu ZDE.

30. března 2018

Od té doby byla panenka zahrána nesčetněkrát. Úspěšně i neúspěšně. Okopírovat Antonína Panenku je totiž jen pro ty nejodvážnější. Vždy totiž tak trochu riskujete. Buď ze sebe uděláte hvězdu, která se nebála zahrát míč dloubákem do středu brány, nebo se naopak ztrapníte, pokud brankář zůstane nehybně stát a připíše si velmi jednoduchý zákrok.

O více než 40 let později od tohoto památného momentu se ale píše úplně jiný příběh. Tento den se hraje zápas ve španělské La Lize. Mezi slavnou Barcelonou a Espanyolem. V Barceloně tehdy ještě zářil Lionel Messi, po boku s parťákem Luisem Suárezem.

71. minuta zápasu mezi Barcelonou a Espanyolem

Běží právě 71. minuta utkání. Stav bezbrankový. Barcelona začíná lehce nervóznět, protože je stále ještě favoritem celého zápasu, ale nedaří se jí vsítit gól. Jako vysvobození tak přichází faul soupeře směrem k jednomu z hráčů Barcelony. Schyluje se k velmi zajímavé standardce ze slibné vzdálenosti jen několik metrů za šestnáctkou. U míče stojí oba útočníci – Suárez a Messi. Pravák a levák. Důvod prostý. Chtějí zmást soupeřova brankáře, aby nevěděl, kdo bude nakonec střílet. Ten ale přesto tuší, že to bude Messi.

Překvapivá střela

A Messi to opravdu je. Nabízí se samozřejmě jeho typická střela, kterou v těchto situacích obvykle volí. Obstřel stojící zdi hráčů a míč umístěný do levého horního rohu branky. Takových gólů jsme za Messiho kariéru viděli snad desítky. Jenže teď se rozhoduje pro úplně něco jiného. Nevzpomínám si, že by se do té doby někdo k podobnému pokusu uchýlil. Jsme právě svědky zahrání přímého volného kopu po vzoru Antonína Panenky, akorát z mnohem větší vzdálenosti k brance, než je penaltový puntíku.

Neuvěřím, dokud neuvidím

Pokud bych neviděl video skórujícího Messiho, nevěřil bych, že se dá z takové vzdálenosti tímto stylem dát gól. Závidím všem těm fotbalovým příznivcům, kteří byli v daný moment někdy kolem páté hodiny večer na stadionu Espanyolu a viděli tuto úspěšnou „drzou“ střelu končící v síti na vlastní oči. Alespoň malé potěšení každému fotbalovému fanouškovi může přinést video, které úspěšnou střelu argentinského útočníka zachytilo. K dispozici na odkaze ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz