Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zkuste na Silvestra trik prskavky v mandarince, nadchnete nejen děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / Fabirkasimf

Obrázek je ilustrační

Rozmohl se nám tady takový „nešvar“ - prskavka v mandarince. Na sociálních sítích se tato nová „tradice“ šíří velmi rychle a nabírá na oblíbenosti. Veskrze mi tato aktivita přijde z mnoha důvodů jako skvělý nápad.

Článek

Svět sociálních sítí funguje svým specifickým způsobem. Nejsem na něj odborník, ale mnohokrát jsem si všimnul, že tuzemští tvůrci rádi kopírují zahraniční obsah, který poté přeložený do našeho rodného jazyka nabízí svým fanouškům. Často se pak stává, že nějaké konkrétní vtipné video zahlédnete i od několika různých autorů ve stejný čas. Osobně něčeho takového nejsem fanoušek. Je v tom dle mého názoru nulová kreativita a honba za sledovaností.

Fenomén mandarinky a prskavky se ale v něčem vymyká. Samozřejmě, že autorům i tohoto příspěvku může přinést nějaké lajky navíc, ale v kontextu letošního posledního dne v roce mi ono video a inspirativní nápad přijde jako skvělý typ nejen pro rodiče.

Nebudu nijak složitě vysvětlovat, jak celý trik funguje. Stačí si jen pořídit mandarinku a prskavku. Pokud nevíte, jak postupovat, podívejte se níže na video, které zveřejnila na svém instagramovém profilu známá česká influencerka Nikol Leitgeb (Štíbrová).

V čem mi tato nejen silvestrovská aktivita přijde jako dobrý nápad?

Rakušanův apel na klidný Silvestr

Pravděpodobně jste zaznamenali prosbu ministra vnitra Víta Rakušana, abychom se v posledním dni v roce zdrželi používání pyrotechniky a neprovozovali ohňostroje. Důvodem je neprohlubování traumat z událostí posledních dní. I kolem tohoto apelu vzniká samozřejmě obsáhlá veřejná diskuze. Pokud jste ale v tomto s ministrem Rakušanem zajedno, pak zkuste do posledního prosince zahrnout tento trik s prskavkou. Minimálně tedy pro děti může být zážitek z „magické“ svítící mandarinky slušnou náhradou za hluk z rachejtlí.

Trpící psi

Dalším plusem, proč do svých silvestrovských zvyků zahrnout trik s mandarinkou a nahradit jím hlasité petardy, jsou naše zvířata. S blížícím se koncem roku se zintenzivňuje i diskuze nad tím, jestli je pyrotechnické veselení se opravdu nutné. Psychická traumata totiž neprožívají jen lidé, ale také psi. V jednom z rozhovorů na webu novinky.cz se o jeden psí příběh podělila terapeutka Volková, která se stará mimo jiné i o zraněné a týrané psy. Zmiňuje v něm zotavování německé desetileté ovčačky, která po traumatickém zážitku se zábavní pyrotechnikou znovu přestala chodit.

Lidská zranění a požáry

Netřeba také zapomenout na nepříjemné situace pro samotné aktéry, kteří se zábavnou pyrotechnikou manipulují. Nemám v plánu strašit konkrétní statistikou počtu požárů, nebo třeba zraněním nejčastěji horních končetin. Je třeba ale počítat s tím, že slavení s sebou nese i rizika spojená s ublížením na zdraví i majetku. A s tím spojené zbytečné vícepráce pro složky IZS.

V některých diskuzích pod tímto typem videí jsem zaznamenal i řadu negativních komentářů. Nejčastěji směrem k ničení mandarinek. Tady samozřejmě nijak nenavádím k ničení ovoce. Naopak. Sám například k tomuto „kouzlu“ s dětmi používám staré nebo zapomenuté mandarinky, které už by stejně nebyly poživatelné. Zkuste to také a užijte si spolu se svými blízkými ohleduplnou silvestrovskou zábavu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz