Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znáte Donio? Užitečná platforma, kde můžete pomoci potřebným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com / wayhomestudio / free licence

Obrázek je ilustrační. Šťastný člověk po tom, co obdržel pomoc.

Nad sbírkami možná ohrnujeme nos. Jsou ale důležité. Především pro ty, na které se život neusmál. Přináší navíc spoustu pozitivního i samotným dárcům. Platforma Donio je skvělý nástroj na pomáhání.

Článek

O Doniu jsem se poprvé doslechl od Nikol Leitgeb (Štíbrové). Kromě vtípků na svém instagramu jsem zaregistroval z její strany i pravidelné nedělní tipy na jednotlivé sbírky. Nejdříve jsem nevěřil, jak nehorázné sumy za tak krátký čas je možné vybrat. Nakonec ale asi opravdu platí, že když dá každý trochu, je z toho ve finále větší „trocha“.

Doniu není ještě ani pět let. V říjnu 2019 byla tato platforma založena tehdy pětadvacetiletým Davidem Procházkou. Od té doby proběhlo více než 5 000 sbírek a projektů. Od založení k dnešnímu dni se navíc vybralo něco kolem 720 milionů korun. Neuvěřitelné číslo.

Donio ovšem neslouží jen nemocným a handicapovaným, jak jsem si zpočátku myslel. Tato platforma je totiž „pro všechny, kteří chtějí změnit svůj nebo něčí životní příběh. Ať už založíte sbírku na komunitní zahradu, na výdaje spojené s nákladnou léčbou nebo máte nápad na podnikání, můžete požádat o pomoc veřejnost a podpořit svůj příběh přes Donio.“

Někdy se to sejde možná trochu nešťastně, když jsou vedle sebe dvě sbírky se dvěma naprosto odlišnými účely. Jedna na pomoc malému dítěti s rakovinou a leukémií, a naproti tomu něco zdánlivě méně důležitého jako podpora začínajícího podnikatele. Na druhou stranu i tady ale platí známé rčení o gustu a dišputátu. Každý si tak může zvolit, jakou z nabízených sbírek podpoří. Vybírat je možné z kategorií: Děti a rodina, Humanitární pomoc, Komunita, Kultura, Příroda a ekologie, Senioři, Škody na majetku, Vzdělávání, ZdravíZvířata.

Na Doniu se mi líbí, že na vlastním webu pravidelně zveřejňuje výroční zprávy se shrnutím daného roku. Ve zprávě za rok 2022 zakladatel David Procházka především děkuje. A je za co. Jednak je to za pomoc Ukrajině částkou vyšší než 38 milionů korun. Zmiňuje také solidaritu v souvislosti s Národním parkem České Švýcarsko, kde se vybralo zhruba 10 milionů korun. Oceňuje ale také ty, kteří našli odvahu si o pomoc říct.

Donio má mimo jiné i zajímavé spolupráce. Nikol Leitgeb, Leoš Mareš nebo třeba Jan Musil jsou těmi, kteří se snaží povědomí o této platformě šířit mezi lidmi. Potěšeni budou určitě také milovníci bojového umění. Došlo totiž ke spolupráci Donia s Oktagonem, jakožto organizací pořádající turnaje ve smíšených bojových uměních (MMA). Obě organizace se rozhodly spojit síly a právě Oktagonem bylo doposud vytvořeno pět sbírek, ve kterých fanoušci vybrali téměř 700 tisíc korun.

Dobrou zprávou také je, že pokud byste nebyli dárci, ale figurovali byste v roli toho, kdo o finanční pomoc žádá, dostane se k vám opravdu 100 % z vybrané částky. Jak je to možné? Cílem Donia je pomáhat naplno všem, kteří to potřebují. Z toho důvodu provoz hradí „z dobrovolných příspěvků dárců, ne z provizí od zakladatelů sbírek či projektů.“ Naopak příjemným bonusem pro všechny dárce pak bude jistě fakt, že dar do těchto veřejných sbírek je vlastně daňově odečitatelnou položkou. Tedy od základu daně je možné si při podání daňového přiznání odečíst právě hodnotu darů uskutečněných přes platformu Donio.

Závěrem zmíním ještě jednu z přidaných hodnot, kterou za mě Donio rozhodně má. Tou je opravdu jednoduchost a rychlost. Díky tomu, že vše probíhá online, je možné platit třeba kartou a na přehledném webu. Nečekejte nějaké zdlouhavé vyplňování papírových formulářů s nutností posílat je poštou. Vše jde opravdu snadno z pohodlí domova. A to jak přispívání na nějaký projekt, tak i založení samotné sbírky. Ty jsou navíc schvalovány vždy do dvou pracovních dní, což celý proces vybírání peněz značně urychluje.

Zdroj: www.donio.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz