Hlavní obsah
Umění a zábava

Zpěvák Mandrage na vozíčku na pódiu? Proč ne, společná fotka budí naději na návrat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vytvořeno generátorem umělé inteligence Ideogram

Obrázek je ilustrační

Frontman Mandrage Víťa Starý by nebyl první, kdo by při koncertování seděl. Ať na vozíku, nebo bez něj, comeback kapely by uvítal kdekdo. Je první společná fotografie předzvěstí usmíření a společné budoucnosti?

Článek

Skupina Mandrage patřila bezesporu mezi významné kapely na domácí scéně posledních dvou desetiletí. Jejich osobitá hudba a styl si získaly srdce mnoha fanoušků. Na začátku roku 2020 ale za smutných okolností zrušili plánované turné a s frontmanem skupiny Víťou Starým už od té doby fanoušky společnými koncerty nepotěšili.

O čtyři a půl roku později se ale na sociální síti Pepy Bolana (bývalého kytaristy kapely) objevila jeho společná fotografie právě s Víťou a spekulace o velkém comebacku se pochopitelně rozjely na plné otáčky.

Víťa Starý a jeho boj s drogami

Pro kontext. Víťa Starý, zpěvák a hlavní tvář Mandrage, měl v posledních letech opravdu vážné problémy s drogami a závislostmi. Tyto problémy ho vedly k jeho odchodu z kapely. Byť se mu snažili jeho kolegové a kamarádi k návratu pomoci, dodnes se to nepovedlo. Členové skupiny v čele s kytaristou Pepou se pak částečně rozhádali a čerstvě po rozchodu definitivně potvrdili, že je společná budoucnost passé.

Fotografie probouzející naději

Po tomhle všem, kdy se Pepa nemohl dlouhou dobu Víťovi pomyslně ani podívat do očí, na svém Instagramu zveřejní fotografii s jednoslovným komentářem: „Zdravíme.“ A světe div se, na fotce se Pepa culí po boku Víti Starého. Člověku by se nechtělo věřit, že se něco takového může dít. Komentáře lidí pod příspěvkem začínají přibývat a všechny se nesou jen v jednom duchu: „Pojďte to dát kluci prosím zase dohromady.“

Invalidní vozík? Žádný problém

Jenže je to jen několik týdnů zpátky, co hudební svět obletěla další fotografie. Tentokrát na facebookovém profilu Víti. Ten na snímku sedí upoutaný na invalidní vozík. Jeho vlastní komentář dopsaný pod fotku budil optimistická očekávání. „Vrátím se,“ jako by sám naznačoval, že tentokrát to myslí vážně.

Osobně si umím představit, že překážkou k návratu nemusí být i onen vozík, pokud je stále nutností, aby ho Víťa používal. Své by o tom mohl vyprávět Dave Grohl, který kvůli zlomené noze a nutnosti mít sádru koncertoval vsedě. A šlo to. Naopak o jeho vystoupení se pak ještě dlouho v pozitivním slova smyslu mluvilo.

Návrat a dvě důležitá pozitiva

To, jestli někdy Mandrage uvidíme zase pohromadě, je ale opravdu ve hvězdách. Pokud by se velký comeback Víti i celé kapely ale opravdu uskutečnil, kromě radosti fanoušků by skupina poslala i dvě silná sdělení do společnosti:

  1. Nikdy se nevzdávej – to je něco, co může povzbudit především všechny, kteří se potýkají s jakoukoliv závislostí. Všichni by se v případě happyendu mohli Víťou inspirovat, a mít tak větší odhodlaní porazit i své vlastní závislosti.
  2. Odpuštění – nespálit definitivně vztahové mosty může být další velkou inspirací. Umět za minulostí udělat tlustou čáru, odpustit a jít dál. Z toho už můžeme mít částečně radost nyní, díky jedné společné fotce dvou bývalých a dnes už opět snad i současných kamarádů.

Fanoušci Mandrage tak jsou přes vědomě tlumené nadšení plni očekávání. A není se čemu divit. Přestože oficiální oznámení o návratu kapely nebylo vydáno, tato fotografie je po dlouhé době první vlaštovkou, která může znamenat příchod jara do jedné z kapel na domácí hudební scéně.

Zdroje:

  • Instagram. Profil Josefa Bolana (přezdívka pepa_bolan).
  • Facebook. Profil Víti Starého (přezdívka Viteso Vit).
  • Novinky.cz. Kytarista Pepa Bolan: Mandrage se už asi nikdy nevrátí (publikováno 15. února 2021, dostupné ZDE).
  • CNN Prima news. Vít Starý z Mandrage je na invalidním vozíku: Po dlouhé odmlce napsal fanouškům vzkaz (publikováno 6. února 2024, dostupné ZDE).
  • Lidovky.cz. Drsňák Grohl spadl z pódia a zlomil si nohu. Foo Fighters koncert dohráli (publikováno 13. června 2015, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz