Hlavní obsah
Zdraví

Zrušení některých nemocnic v Česku pomůže i samotným pacientům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik / gpointstudio

Obrázek je ilustrační

Zavřou vaši nemocnici? Přinese vám to spoustu benefitů, tvrdí odborníci. Kromě ušetření financí a zvýšení efektivity, může být reforma přínosná i pro mladé lékaře. V konečném důsledku pak získají nejvíce sami pacienti.

Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek před několika týdny celkem výrazně rozvířil vody českého zdravotnictví. Dlouho připravovaný dokument, který měl udat směr zdravotnictví na dalších několik let, totiž konečně spatřil světlo světa. A jak to snad u všech reforem bývá – našel si kromě zastánců i spoustu odpůrců.

Téma „zavírání“ nemocnic

Jedno z velkých témat, které ministr zdravotnictví se svým týmem přináší, je zrušení některých nemocnic. Tady by se asi panu Válkovi a ostatním odborníkům nelíbilo, že jsem použil slovo zrušení. Jenže ono je podle mého názoru opravdu nejvýstižnější. Sami zrušení některých nemocnic nazývají spíše přeměnou nebo proměnou. Například lékař a ekonom Pavel Hroboň, který působí v NERVu, se v podcastu Ptám se já na Seznam Zprávách vyjádřil takto:

Já bych tady velmi protestoval proti slovům, jako je seškrtání a zavírání. A teď ne z nějakých politických důvodů. Já jsem opravdu hluboce vnitřně přesvědčen, že to, co my potřebujeme, je transformace těch nemocnic. Ty nemocnice musí dělat něco jiného, než měly ve zvyku“.

Pochopitelná vlna odporu

Jenže ředitelé nemocnic, někteří lékaři i běžní lidé vidí za transformací nemocnic jen samá negativa. A je třeba uznat, že z jejich pohledu jde o argumenty relevantní:

  • Desítky malých regionálních nemocnic čeká nutná proměna. Jejich primárním zaměřením už nebude řešení akutních případů. Místo toho se mají transformovat do ústavů, které se budou více starat o pacienty, kteří po operacích (provedených v jiných nemocnicích) potřebují následnou a dlouhodobou péči. To vadí samotným ředitelům nemocnic, kteří nesouhlasí s proměnou dosud kvalitní a všestranné nemocnice v pouhou „LDNku“.
  • Nesouhlasí také například někteří mladí lékaři. Po zmíněné transformaci se totiž bude jistě část oddělení zavírat, jak naznačují i samy zdravotní pojišťovny. Sami lékaři tak budou nuceni dojíždět do vzdálenějších nemocnic, aby mohli pokračovat v pracovní kariéře.
  • Odpor lze také vnímat mezi samotnými lidmi, kteří jsou potenciálními pacienty v okolí daných nemocnic. Kvůli lékařským zákrokům totiž budou muset i oni absolvovat delší cestu do vzdálenějších nemocnic, což se jim pochopitelně nelíbí. Pro některé to může být zásadní komplikací.

Zavření některých nemocnic a řada benefitů

Dívat se jen na jednu stranu mince by bylo ale nesprávné. Celý proces zavírání, rušení, nebo proměny nemocnic přináší dle odborníků i řadu benefitů:

  • Vznik skupinových praxí je jedním z důsledků, který zrušením několika nemocnic může nastat. Sám Hroboň zmiňuje situaci například u ambulantních specialistů, kteří se mohou sloučit, vytvořit uskupení třeba čtyřech, pěti lékařů dohromady, kteří už si rázem mohou zřídit recepci, která odbaví spoustu administrativy, a tím uleví i zdravotním sestrám. Ty zase naopak udělají spoustu práce za lékaře, a zvýší se tak efektivita i počet odbavených pacientů.
  • Pozitivní může být bezesporu i silná koncentrace odborníků na jednom místě. Jak popisuje ve svém článku v Respektu Marek Švehla. Dnes se totiž některé malé nemocnice točí v začarovaném kruhu. Kvůli nižšímu počtu lékařů nemají dost pracovních výkonů. Tím pádem k nim ani lékaři nejdou. Nevidí totiž „záruku dostatečného počtu operativních výkonů, při nichž mohou získat potřebné dovednosti,“ a tak nemocnice a často i sami pacienti mnohdy strádají.
  • Dalším benefitem je finanční stránka. Peníze, které jdou dnes na provoz některých málo využívaných oddělení, mohou být užity jinde a lépe. Právě Švehla ve svém textu zmiňuje nemocnici v Prachaticích, která například neplní limit počtu porodů nutný pro to, aby si udržel porodnici vlastní. Místo předepsaných šesti set jich dělá pouze dvě stovky.

Osobně se tak domnívám, že celý tento proces lze vnímat spíše pozitivně. To, že naše populace stárne, je neoddiskutovatelné. A proto je třeba se na budoucnost připravit už nyní. A transformace nemocnic může být jedním ze stěžejních bodů.

Anketa

Jaký je váš postoj k rušení některých nemocnic / oddělení?
POZITIVNÍ - pokud to přinese očekávaný efekt
17,9 %
NEGATIVNÍ - všechny nemocnice je třeba zachovat ve stejném režimu
74,9 %
NEUTRÁLNÍ - záleží vždy na kontextu každé jednotlivé nemocnice
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1961 čtenářů.

Zdroje:

  • Nzip.cz. Strategické analýzy potřeb resortu zdravotnictví: koncepce podložená dostupnými daty (publikováno 2. května 2024, dostupné ZDE).
  • Seznam Zprávy.cz. Vizita: Ministr Válek si postavil solidní pomník. Snad nezapadá prachem (publikováno 8. května 2024, dostupné ZDE).
  • Podcasty.seznam.cz. Ptám se já, Marie Bastlová - Nemocnice musí dělat něco jiného, než měly ve zvyku, říká expert (publikováno 21. března 2024, dostupné ZDE).
  • Respekt.cz. Zruší vaši nemocnici? (publikováno 26. května 2024, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Populace stárne, Česko na to není připraveno (publikováno 24. února 2024, dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Zruší u nás péči, zhorší se dostupnost, bojí se malé nemocnice Válkovy reformy (publikováno 8. dubna 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz