Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hilšeriáda. Mají Hilšer a Fischer odstoupit od marné snahy stát se prezidentem ČR?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fragile Comics, It's Always Sunny in Philadelphia

Pohled politického satirika a memaře na Marka Hilšera a Pavla Fischera a jejich snahu stát se prezidentem.

Článek

Ano mají.

Takhle jednoduché to je pro většinu lidí z mé demobubliny (Kromě těch pár tisíců lidí, co to chce Markovi hodit). Pojďme se na to podívat trochu blíže. Marek Hilšer je na papíře poměrně zajímavý kandidát. Je to bývalý aktivista – to podporuje jeho obsesi se nazývat občanským kandidátem – i když má podpisy zákonodárců. Nerudová, Pavel a další snad nejsou občanští kandidáti? Občanský kandidát je přece každý, kdo sebral podpisy a není součástí současného politického systému. To senátoři Hilšer a Fischer jsou. Proč je dále zajímavý? Je na českoprezidentské poměry mladý a je to doktor. Doktorů si český občan váží. Zastává nepochybně názory a postoje liberální a správně pravdoláskařské. Zde to ovšem pomalu končí.

Co nám vlastně může Marek Hilšer nabídnout? Kde vzal tu představu sebe jako následníka Miloše Zemana? Není nezájem občanů a sponzorů indikátor toho, že toho moc není? Hilšer se opakovaně vymezuje proti sponzorským darům. Asi to vnímá, že tak to má být, ale kandidatura na prezidenta ČR je v současnosti soutěží popularity a vlastně takovou reality show Česko hledá prezidenta. A tam to Hilšer těžce projíždí. Kampaň vlastně ani nevede, jen si stěžuje, že ho nikam nezvou. Pak si stěžuje, že kampaň ani vést nemůže, protože nemá peníze. Jasně, peníze jsou v kampani až skoro na prvním místě, ale dneska má možnost jet kampaň i bez prostředků. Máme sociální sítě a každý se může stát virálem a vyškemrat si tím pozornost médií. Podívejte na neúspěšného kandidáta/aktivistu Zítka. I jako zavrženíhodný dezinfo-konspirátor, byl schopný sehnat nějaké podpisy a jet kampaň po sociálních sítích. Je to sice šašek, ale ve své bublině přemazal i oficiálního kandidáta SPD Baštu.

K čemu je nám Hilšer? Já vám nevím, člověk, který je doktorem a vědeckým pracovníkem, který má za hlavní doménu boj proti rakovině - Není toto důležitější pro naši společnost, než kňučení v TV mimo prime time? Zde podotýkám, že jako svobodný člověk, si pan Hilšer může dělat, co chce. Ať dál pokračuje, pokud si to přeje, ale má jedinečnou možnost přispět k tomu, aby teoreticky Andrej Babiš nepostoupil na druhého kola. I kdyby to nevyšlo, tak to gesto a předání svých voličů jinému demokandidátovi, to by přece pro politickou budoucnost Marka Hilšera bylo mnohem přínosnější, než si ho pamatovat jako dvojnásobného neúspěšného kandidáta. Vždyť člověk nemusí být psycholog, aby viděl, že Hilšer se trápí. Má záchvaty vzteku a deprese z volebních průzkumů. Není lepší si ulevit a ještě udělat státnické gesto?

A co s Fischerem? Pavel Fischer je ideální prezidentský materiál a kandidát pro nepřímou volbu. Co s ním v té přímé? Nic, odstoupením s Hilšerem by dokonal to pěkné gesto. V budoucnu může být klidně předsedou senátu, ale na prezidenta to není. Tento konzervativní diplomat byl ve své bohaté profesní historii i ředitelem STEMu, tedy sám řídil ústav, který produkuje sociologické průzkumy – tedy i ty volební. To si to bývalý ředitel tohoto ústavu neumí připustit a spočítat? V jeho prospěch hraje to, že v politice umí mnohem lépe chodit a má velmi klidný a reprezentativní projev. Pravděpodobně by byl mimo trojici favoritů tím, kdo by alespoň z velké dálky dýchal na jejich záda.

Čím je Fischer otravný? Jednoznačně Havel. Václav Havel je Masaryk naší generace. Oba měli své problémy. Masaryk byl jeden z nejhorších otců, Havel zase nebyl úplně perfektním manželem. Každopádně je Havel právem modla naší mladé demokracie a Fischer byl jeho „sekretářka“. A pořád o tom mluví. Opravdu je schopný do 3 minutového proslovu toho Havla narvat alespoň šestkrát. Já mám třeba taky dobrého šéfa, ale kdybych měl nějaký proslov o ekologii či jiném volebním tématu, asi bych ho nezmiňoval. Co dalšího? Je to homofob. Ne nějaký agresivní, spíš takový konzervativně šablonovitý. „Mám mezi gayi plno přátel, ale soudce bych z nich neudělal.“ Jeho svět už umírá, nikdy nebude schopen sehnat dostatek hlasů, protože konzervativci v ČR prostě nejsou 51% skupina obyvatel s volebním právem.

Pavel Fischer částečně připustil scénář ukončení kandidatury ve prospěch jiných, ale zatím k tomu prý nevidí žádný důvod. Je pravda, že v minulých volbách Fischer a Hilšer výsledkově překvapili, ale dnes je podstatně jiná situace. Navíc druhou šanci nabízíme rádi partnerům, kriminálníkům, feťákům či bezdomovcům, ale rozhodně ne politikům. Politický comeback umí jen opravdu málokdo – jeden z takových lidí teď sedí na Hradě. A stála ta druhá šance za to? Rozhodně ne. Ani tak silný hráč jako Babiš, ji už nedostane. Když nebude zvolen, jen velmi těžko bude opět premiérem. I v tom období kdy byl, tak byl ultraslaboch, který byl závislý na komouších, socanech a Zemanovi. Všichni tři už tu (téměř) nejsou.

Co ty dva tedy stále drží? Rozhodně ego, pak ještě ego, ego a částečně nutnost dokončit rozjetý projekt. Mám to podobně, neumím více věcí najednou, musím ty aktivity řadit za sebe. Tedy dodělat jednu a začít jinou. Takže té nejpřijatelnější variantě – Babiš nepostoupí do druhého kola – by velmi pomohlo odstoupení dua Hilšer, Fischer. Fischerovci vlezou pod křídla generála a Hilšerovci půjdou k Nerudové. Nemám k tomu žádné podklady, jen mi to paušálně přijde logické. Středula s Baštou a Rohanovou (přesně v tomto pořádí) vezmou nějaké drobné Babišovi a kdo bude volit Zimu, to opravdu netuším, předpokládám, že jeho rodina a čínská komunita v ČR (pokud mají ti dva občanství). Takže Pájo a Marku, udělejte si klidné svátky a vykašlejte se na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám