Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volba prezidenta ČR z pohledu memaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fragile Comics a Seznam Zprávy

Přehled kandidátů na prezidenta ČR s komentářem autora satirických memů a koláží.

Článek

Jako memař a kolážista bych měl ovládat vizuální a textovou zkratku. V tomto duchu bych vám rád představil, jak vnímám kandidáty na prezidenta ČR z tohoto úhlu pohledu. Tedy, budu paušalizovat, nálepkovat a zkracovat. Samozřejmě jsem podlehl a udělal si volební kalkulačku, takže kandidáti jsou řazeni podle mých výsledků.

Marek Hilšer – Občanský kandidát, bez podpory občanů. V rozhovorech působí popudlivě až agresivně. Jeho ego velikosti vzducholodě zastiňuje to nejzajímavější, co na něm je. Byl občanským aktivistou. Teď je unavený a neaktivní senátor. I náš bývalý starosta Chlupáč v tom senátu dělá víc, a to je to klasický střihač pásek v důchodu. Hilšer je alergický na logické dotazy novinářů „Proč se na to nevykašle, když nemá šanci?“ Pak konspiruje o tom, jak jsou průzkumy podmázlé a všechno je zajisté na něčí objednávku. Tím se řadí po boku různým antisystémáků, co za vším vidí spiknutí. Nakonec, i kdyby na tom něco bylo (není), tak před nabídkou musí být poptávka. Kdo poptává Hilšera? Marku, vykašli se na to. Tenhle stát potřebuje více doktorů a méně neúspěšných kandidátů.

Danuše Nerudová – Jdete do restaurace a dáte si jídlo, ale chybí mu sůl. Nejenom tomu jídlu, ale celé restauraci. Sůl není. Jen ty mdlé těstoviny. Takže tu máme kandidátku, která nemá silný příběh, jen slušnou akademickou kariéru. Říká, co chtějí liberálové slyšet a snad si to i sama myslí. V rozhovorech působí občas nepříjemně, když dotazy nejsou hladivé. Když může mluvit sama, je podstatně příjemnější. Za moderátora svých akcí si vybrala přeslazeného Musila z obskurních pořadů TV Barrandov. Je to celé takové „Drahošovské“. Všichni jí trochu neprávem předhazují Čaputovou. Nakonec, proč ne? Měli bychom si přece klást vyšší cíle.

Pavel Fischer – Konzerva, co nacpe Havla i do odpovědi na otázku, co měl k snídani. Už mu ujel vlak. Reprezentuje svět, který už neexistuje, i kdyby si to přál. V dnešní demografii voličů to prostě zase lízne maximálně těch deset procent a to by tomu museli bát nakloněny všechny bohové a hvězdy galaxie. Mluví příjemným a rozvážným hlasem. Takže, jestli mu to nevyjde, klidně by mohl namlouvat audioknihy. Politicky to je možná nejlepší kandidát, ale v přímé volbě nemá šanci, má charisma šneka v cylindru.

Josef Středula – Už tím, že je nominantem Zemana, se pro mě deklasifikuje. Odborům nerozumím a on zřejmě taky ne. Na papíře je jejich vůdce/předák, ale v reálu si kvůli němu ani nekecnou na zadek do autobusu, aby se za ním přijeli podívat na Václavák. Na rozdíl od jiných levičáků se umí nasoukat do slušivého obleku a umí vystupovat, ale v budoucnu bude vystupovat asi jenom z vlaku. Jejich politická realita je v hluboké krizi a česká levice dál čeká na spasitele, co jí vyvede zase na k lepším volebním výsledkům. Středula tím spasitelem není.

Petr Pavel – Mluví klidně, rozvážně, trochu nudně, ale má to obsah. Je rozhodně reprezentativní a má za sebou kariéru vysoce přesahující hranice naší země. Mě samozřejmě ultravadí to před 89. Je fakt nutný mít ve volbě na prezidenta hned třetinu bývalých komoušů? Pavel jako jediný asi to období překryl svými činy, ale je to jak dát si bagetu, u které předem vím, že z ní budu mít střevní potíže. V této době, kdy ten hnusnej, nabotoxovanej, ruskej skřet vraždí nevinné civilisty a krade děti a obilí, je asi Pavel ideální kandidát. Já jsem sice pacifista, ale také realista, takže bych mu to s čistým svědomím hodil, ale nejspíše to neudělám.

Tomáš Zima – Proč? Protože byl rektor? Zima je bývalý kariérní komunista, co byl asi vždycky svědomitý a pracovitý, ale je to pročínský exot. Podívejte se na jeho sociály. To je taková trapnost, kdy se tou trapností budete potit i tam, kde se nepotíte ani po výšlapu na Sněžku. Jako soused, co vám poradí jak na ředkvičky asi dobrý, ale jako prezident? Ne, děkuji, radši tu nejnudnější knihu.

Denisa Rohanová – Kdo? Kombinace Vrábela a Majerové? Jediné, co o ní víme je, že má ráda bojové sporty. A pak v tom videu pohladí ten boxovací pytel, že by to nesložilo ani lenochoda po operaci kyčle. Super. Úplně zbytečná kandidátka, která má navíc vstupenku do volby od komoušů a hamáčkovců. No minimálně by mohla třeba 200 hlasů sebrat Baštovi.

Jaroslav Bašta – Kandidát za SPD. Už to stačí k tomu, tohoto člověka nevolit. Tento vysloužilý politický důchodce zde je jen z důvodu, že Tomio neměl koule na to prohrát sám. Pan Bašta může být dokola vyzdvihován, že byl chartista, ale u něho to funguje jako negativ Pavla. Před 89 světlá strana síly kvůli jednomu podpisu, po roce 89 jen běžný kariérní politik a Zemanova podržtaška. Ten člověk nemá obsah, kromě pomalého a koktavého přeříkávání statusů z facebooku Tomia Okamury. Co by chtěl společnosti přinést a jako prezident reprezentovat? Pane Bašto, můžete rybařit, pěstovat mrkev či cestovat po hradech a zámcích, ale na tohle už nemáte ani obsahově, ani ideově, ani rétoricky.

Andrej Babiš – Čím vším Babiš byl a je: kariérní a prominentní komunista, agent STB, udavač, nemorální podnikatel, co přebíral a ovládal firmy na hraně zákona, lobbista nasátý na ČSSD, tvůrce špinavých složek skrze své kontakty v policii, důvod a hlavní příčina „žlutého“ moru, ojebávač dotací, neplátce daní skrze korunové dluhopisy, offshoreový obchodník s nemovitostmi, mizerný politik, populista, špatný otec a pravděpodobně i manžel, srab a psychopat, který nikdy nepřečetl knihu a není schopen složit logickou větnou stavbu a rozvinout myšlenku, aniž by nepřeskočil na jinou, nesouvisející. Každopádně i přes to, nebo snad pro to, ho má větší čtvrtina (tento termín věnuji Karlu Janečkovi) národa v oblibě.

Koho tedy budu volit já? Víceméně mám jasno, každopádně nabídnu více perspektiv.

Koho bych volil jako memař: Rozhodně Babiše, potřebuji meme materiál.

Koho bych volil jako otec: Generála, jasný ochranný val před hrozbou, kterou já neovlivním.

Koho bych volil jako pedagog: Středulu, školské odbory stojí za prd.

Koho bych volil jako občan: Danuši, ve svých tématech se soustředí hlavně na budoucnost.

Koho bych volil jako ateista: Generála. Nevím, jak to má s vírou, ale rozhodně je pragmatik.

Koho bych volil jako metalista: Hilšera, je na to dost na*raný a performance umí.

Koho bych volil jako výtvarník: Danuši, má v kanclu předraženou lampičku ve tvaru koně. Asi umění úplně nerozumí, ale je ochotná za takovou hovadinu vyhodit několik výplat.

Koho bych volil jako člověk ze Sudet: Danuši, je z Brna, rozumí tedy problémům maloměst.

Volte, koho chcete, jen tam běžte a něco tam zaškrtněte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz