Hlavní obsah
Rodina a děti

Youtuberem v devíti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI technologie Copilot

Natáčení videí na sítě je téma asi do každé rodiny. Nevím, jak to mají holky, ale syn právě objevil kouzlo vlastní produkce. A zatoužil se o ní podělit se světem.

Článek

Telefon má krátce a doposavad s ním v podstatě jenom telefonoval. To ale neznamená, že nezná YT, Minecraft a nehraje hry. Zřejmě nebudeme příkladnými rodiči a vzory pro vyváženou digitální výchovu. O víkendu se chceme jednoduše vyspat a nevstávat před devátou. Ne tak už naše dítě. S úderem sedmé cvaknou dveře naší ložnice, jak je tiše zavírá, aby nás nevzbudil. Ohleduplnost to ovšem nebude. Doufajíc, že se vzbudíme co nejpozději, tichounce zasedá s ovladačem k TV a s volume na minimum pouští Minecraft youtubery a Fakta pana Chobotňáka.

A tak naše spánková potřeba a pohodlí ustupují synově dvěma hodinám stráveným na YouTube. Samozřejmě se sebeobhajujeme, že se v podstatě samovzdělává a my dbáme o naši spánkovou hygienu. Nicméně připouštím, že čtyři hodiny na YouTube během víkendu a sem tam nějaké hraní, je docela dost.

Můžu mít svůj YouTube kanál?

Zlom od pasivního sledování k aktivnímu natáčení nastal poté, co jsme domů přinesli žebrovníka. Pro zajímavost, jde o pozoruhodného obojživelníka, kterého naše neonky trpí v akvárku. Toto soužití vývojově odlišných druhů začal syn natáčet a uplatnil tak své dosavadní znalosti z víkendového doučování. Jeho YouTuberský styl nás ale překvapil. Synův verbální projev a provázení videem se mi jako zcela nekritické a milující matce zdál naprosto epický! Ta věcná doporučení, která dával, budování napětí, informační plnost, schopnost oddělovat osobní názory od obecných pravd a mnohé další geniality, ve mě budily pýchu.

A tak když se začal domáhat svého vlastního YT kanálu, prala se ve mně ta pyšná matka, která by ráda umožnila synovi (potažmo sobě) ukázat, co stvořil, s tou uvědomělou matkou z pomáhající profese, která si ťukala na čelo, že o tom ta první vůbec uvažuje.

Ach, ty vlastní projekce nenaplněných přání do svých dětí

Syn by si přeci mohl vypilovat prezentační dovednosti i technické znalosti! Taková příležitost ke spontánnímu učení. Taky bych ho ráda nechala zažít, jaké to je sbírat lajky a sledující. Sama jsem v jeho letech psala první povídky a prózy a bylo pro mě nesmírně důležité se o ně dělit. Dokonce jsem vyhrála sem tam nějakou literární soutěž a dodnes potají doufám, že ne proto, že máma byla češtinářka a na okrese se všichni znali. Takováto možnost by se mi v dětství taky určitě líbila a třeba by mě to i někam posunulo a dnes bych tu nemusela psát pod nickem. Říká ta pyšná matka a také malá holka uvnitř velké.

Zpátky na zem

Zároveň myslím, že takováto ochutnávka je v devíti letech opravdu předčasná. Proč končit vesnické dětství vstupem do virtuálního světa už tak brzy? Dopamin si může doplnit ještě přirozenými způsoby, dáváním gólů a srandičkami s klukama po cestě domů. Čím později přijde tenhle rychlý dopamin, který ožívá ve vztahu s telefonem, tím lépe. I tohle sama od sebe znám.

Řekněme tedy, že doporučení odborníků přesahujeme. Podle VeryWellFamily by čas u obrazovek neměl přesáhnout dvě hodiny včetně televize, telefonu, her atd. Na druhou stranu je důležitý obsah i vyváženost ostatních činností. Pohybu má spoustu, svět fantazie stále oživuje vymýšlením nových druhů ryb a barevných světů, čte, a přátelství s klukama je pro něj samozřejmost. I doma se máme společně hezky.

Dopamin se přeci jen dostaví

Zklamání ze zákazu publikovat videa na YT ale trvá překvapivě jen chvíli. Nebrání mu to natáčet další epizody, pilovat styl, prezentační dovednosti a osvojovat si technické znalosti. Zatímco my s mužem jsme jediní sledující, hraní role na youtubera může pokračovat dál.

Ten samý den se mnou jde syn celkem neochotně odpoledne ven a i když stejně moc nechápe, co je na sítích tak komplikované, aspoň se o tom bavíme. A nakonec je z toho fajn výlet, kde se naučí házet pěkné žabky. Co je na sítích dobré a co zase ne a jak přesně se k nim stavět v rodičovství moc pěkně popisují třeba v replug.me.

Nad nabídkou, ať videa ukáže klukům, trochu ohrnuje nos. Na co ale překvapivě kývl, byl článek do školních novin. A tak na dopamin a pomyslné lajky od kamarádů čekáme do vydání příštího čísla. Vyfotit žebrovníka, aby vypadal roztomile a napsat článek dá práci, která si odměnu skutečně zaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám