Hlavní obsah
Umění a zábava

Horor Úsměv 2 ukazuje, jak strašidelný je showbyznys

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Paramount Pictures (oficiální plakát distributora), volně k užití

Oficiální plakát distributora

Že je úsměv doslova nakažlivý, nám opět prezentuje režisér Parker Finn. Ten filmové řemeslo ovládá dobře, nicméně bát se u hororu Úsměv 2 (Smile 2) budeme spíš o duševní zdraví popových hvězd.

Článek

Popová hvězda Skye Riley (Naomi Scott) byla drogově závislá a vážně se zranila při autonehodě. Nyní se snaží odrazit ode dna a plánuje velké turné, v čemž jí brání posttraumatická porucha a vracející se bolest. Kvůli ní a celkovému tlaku, který na ní okolí klade, se tedy rozhodne, že potřebuje trochu silnější léky. Její dealer se ovšem chová podivně, usměje se na ni a přímo před ní spáchá sebevraždu.

Jak tušíme, tenhle úsměv je nakažlivý a hrdince se začnou dít nepěkné věci. A to hned dvojího typu. Jednak nějaké paranormální a jednak ze strany jejího okolí. Film je bezesporu glosou o tom, jak těžké to mají hvězdy showbyznysu (podobně jako nedávná Substance*). Všichni kolem Skye se jí jakoby snaží být oporou, jenže PR a závazky vůči vydavatelství se plnit musí. Takže duševní zdraví musí jít trochu stranou.

Jsem přesvědčený, že by to mohl být mnohem napínavější a zajímavější film, kdyby se zaměřil jen na tuto linku a sledovali bychom, jak se příčetnost hrdinky postupně hroutí pod tíhou tlaku a fandili bychom jí, aby z této destruktivní spirály unikla. Tvůrci tohoto snímku očividně umí diváka vtáhnout, držet tempo a přímočaře sypat na plátno zajímavé nápady. Kamera a sound design jsou rozhodně nadprůměrné. Stejně tak se sluší ocenit herecký výkon Naomi Scott i obsazení vedlejších rolí.

Jenže ti samí tvůrci se rozhodli natočit standardní horor, pokračování komerčně úspěšné jedničky. A v tomhle ohledu se jedná sotva o průměr. Další zvrat sice není vždy předvídatelný, neboť Skye vidí různé přeludy a stát se tedy může cokoliv. Buď ne zcela chápu mechaniku démona, živícího se strachem, nebo jsou tyto přeludy poměrně náhodné. V každém případě to na děj nemá vliv, prostě vidíme sérii znepokojivých událostí a tušíme, že to s protagonistkou nemůže dobře dopadnout.

Což je legitimní přístup k hororu, pokud dokáže vybudovat napětí anebo ukazovat šokující a děsivé věci. To ale Úsměv 2 zvládá jen zčásti. Spoléhá hlavně na několik lekaček (mě nepřekvapila jediná z nich) a pár krvavých (sebe)vražd. Koho tenhle styl baví, bude spokojen. Kdo preferuje atmosféru plíživého strachu či nápaditě brutální guilty pleasure, spokojen nebude.

Jako boj s vnitřními démony hrdinky to docela funguje, jako horor o vraždícím démonovi to je nedochucená jednohubka. Já bych byl mnohem raději, kdyby režisér Parker Finn natočil třeba ten thriller z prostředí showbyznysu bez nadpřirozena nebo se zkrátka odhodlal zpracovat zajímavější scénář. Nezbývá než doufat, že na to od studia dostane příště prostor.

Hodnocení: 5/10

Film měl v českých kinech premiéru 17. 10. 2024.

Pokud chcete vidět moje další recenze a máte profil na CSFD, sledujte mě zde.

* Substance se zabývala podobným tématem a zvolila jiný přístup, viz moje recenze:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz