Článek
Pokud rádi chodíte do městských parků, určitě jste si v posledních dnech všimli hojně rostoucích žampiónů. Žampiony, správně pečárky, jsou bíle lupenaté houby většinou rostoucí od května do září na loukách, v parcích, ale i v lesích.
V kuchyni mají široké využití. Můžete je dát na gril, osmažit, udělat z nich rizoto, omáčku, salát, nebo z nich připravit vegetariánskou verzi guláše. Jsou také nedílnou součástí typické anglické snídaně.
Většina pečárek jsou jedlé a chutné, jako například pečárka ovčí či polní. Existují však i nebezpečné druhy, které jsou velmi podobné jedlým pečárkám. Mezi tyto nebezpečné dvojníky řadíme pečárku koroptví, pečárku pilátovi, ale především hojně rozšířenou pečárku zápašnou.
Pečárka zápašná roste na loukách a v parcích. Nejdůležitějším poznávacím znakem od ostatních jedlých druhů pečárek je rychlé žloutnutí v místě poranění, ať již na klobouku, či na třeni. Výrazněji se projevuje na bázi třeně. Zároveň mírně zapáchá, a to především po tepelné úpravě.
Způsobená otrava se projevuje akutním průjmem a bolestmi břicha, které ale většinou netrvají déle než 4 hodiny.
Chcete – li mít jistotu, že Vám po smažených žampiónech bude dobře, vždy zkuste, zda po poranění rychle nežloutnou. Zároveň mějte na paměti zlaté pravidlo všech houbařů, pokud si nejste na sto procent jistí, houby nesbírejte.