Hlavní obsah

Přichází čas václavek, znáte všechna rizika spojená s jejich sběrem?

Foto: Oldřich Jindřich, www.myko.cz

Václavky ohlašují nástup podzimní houbařské sezóny a jejich sběr je mnohdy velmi vděčnou činností, a to díky hustě rostoucím plodnicím. Je však nutné znát i nebezpečí spojené s jejich konzumací.

Článek

Typickým místem růstu všech druhů václavek je les. Důvod je prostý, václavky jsou agresivní dřevokazné houby, které rozkládají dřevní hmotu a tvoří početné plodnice rostoucí v trsech. Jsou to lupenaté houby s pevným třeněm.

Největší houba na světě?

Mycelium václavek je schopno dorůstat obrovských rozměrů. Největší známá houba se objevila v USA ve státu Oregon a její podhoubí mělo velikost 965 hektarů, což je přibližně 1 345 fotbalových hřišť. Pro srovnání je dobré si uvědomit, že na jedno fotbalové hřiště by se vešlo přibližně 140 podhoubí hřibu smrkového.

Které rostou u nás?

U nás je pravděpodobně nejhojnější václavka smrková, ale zdatně jí sekunduje václavka obecná. Dále se můžeme setkat s václavkou severskou, která ale není příliš hojná. V listnatých lesích nejčastěji narazíte na václavku hlíznatou a v lužních lesích jižní Moravy a jižního Slovenska můžete potkat václavku bezprstennou. Dříve se rozlišovala pouze václavka obecná.

Význam václavek v přírodě

Václavky jsou velmi schopní rozkladači dřevní hmoty, jejich přínos v lesích je tedy z pohledu koloběhu života nezpochybnitelný, protože likvidují starší a slabší stromy a tím přispívají. Jiný pohled na tuto problematiku mají lesní hospodáři, pro které jsou václavky nepřátelé, a to proto, že ničí především monokulturní porosty.

Jsou václavky nebezpečné pro člověka?

Pokud vám nevadí občasné prodírání skrz ostružiny při sběru václavek hlavně v smrkových lesích, tak při sběru, vyjma záměny například s některou šupinovkou, nehrozí větší nebezpečí. Všechny druhy václavek jsou jedlé. Při konzumaci je však nutné si dát pozor na dobu vaření. Václavky se totiž řadí mezi houby, které je nutné při vaření řádně tepelně upravit. Většina atlasů udává alespoň 20 minut, ale delší úpravou nic nezkazíte.

Jsou tedy vhodné jako základní surovina do houbového guláše. Doporučuje se používat pouze mladé a pevné kloboučky. Starší plodnice jsou hůře stravitelné a mohou způsobovat zažívací potíže.

Foto: Karel Tejkal, www.myko.cz

Václavka hlíznatá

Foto: Karel Tejkal, www.myko.cz

Václavka severská

Foto: Karel Tejkal, www.myko.cz

Václavka smrková

Foto: Karel Tejkal

Václavka obecná

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám