Hlavní obsah
Aktuální dění

Čeští zemědělci protestují aneb Bez francouzské inspirace ani ránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie

Vítejte v zemědělské revoluci! Čeští zemědělci zvedají své hlasy a traktory, aby vyjádřili svůj hněv a frustraci nad nízkými zisky a obtížnými podmínkami v zemědělském sektoru.

Článek

Vítejte v zemědělské revoluci! Jejíž hlavním cílem je „záchrana českého zemědělství“! Otázkou však je, jestli opravdu zachraňujeme české zemědělství, nebo skáčeme na lep zemědělským mogulům, kterým přestává fungovat jejich zaručený byznys. Co bychom si asi tak počali, kdyby nepřišla přímá inspirace ze zahraničí. Opravdu jsme národem, který nedokáže myslet sám za sebe?

Inspirace ze zahraničí

Podobně jako jejich kolegové ve Francii, kteří nedávno zablokovali hlavní silnice do Paříže, čeští zemědělci vytáhli své traktory a blokují cesty v Praze. Tato taktika není nová a zdá se, že čeští zemědělci se „opičí“ po svých francouzských protějšcích. Nebyli však schopni vymyslet vlastní formu protestu, a tak se uchýlili k osvědčené metodě blokování dopravy.

Hlavní tváří tohoto protestu je bývalý prezident Agrární komory a velkopodnikatel v zemědělství Zdeněk Jandejsek, který se snaží upozornit na problémy českých zemědělců. Tato akce není jen o nízkých ziscích, ale také o ochraně domácího zemědělství před politikou EU a zejména proti Green Dealu.

Náčelník sedící býk

Je ironií osudu, že právě Jandejsek, jehož firmy inkasovaly přes dvě miliardy korun na dotacích, nyní vede zemědělský protest. Jeho firma Rabbit CZ, a. s., se specializuje na zpracování králičího masa a patří k předním zpracovatelským podnikům v Česku. Tento příběh však pouze zvýrazňuje rozdíly a nespravedlnosti v českém zemědělství.

Zde je otázka, kterou si musíme položit: Proč jsou čeští zemědělci nuceni protestovat a blokovat dopravu v Praze, zatímco firmy jako Rabbit CZ inkasují miliardy korun na dotacích? Je čas, abychom se zamysleli nad tím, jak chránit a podporovat naše místní zemědělce, kteří jsou páteří naší zemědělské ekonomiky.

Vlastní názor

Dle mého názoru jsou právě tyto velké společnosti kámen úrazu celého českého zemědělského průmyslu. Je totiž extrémně pohodlné pobírat všemožné dotace, mít několik velkých odběratelů, v podobě největších obchodních řetězců, a dodávat tuny produktů měsíčně. Naše velké zemědělské firmy totiž zlenivěly a odmítají jít složitou cestou menších prodejů u lokálních řezníků a zpracovatelů.

Problém nastane, když velké řetězce, které mají většinou jednoho společného majitele (ideální stav pro ovládání ceny zboží), začnou pokukovat po jiných dodavatelích. Bohužel si musíme nalít čistého vína, že za našimi hranicemi jsou podnikatelé, kteří jsou schopni dodat stejný počet, při relativně stejné kvalitě, ale výrazně levněji. Stejně jako zanikaly a zanikají různá odvětví, firmy a pracovní pozice. Zaniknou i podnikatelé, kteří nebudou schopni přizpůsobit se vyvíjejícímu se trhu. Pokud nějaký podnikatelský subjekt funguje pouze díky dotacím, je na pováženou, jestli by měl vůbec existovat. Možná by se měl odebrat do podnikatelského důchodu a svou prodělečnou pozici na trhu přenechat ostatním pružně reagujícím firmám.

Tento protest není jen o zemědělských ziscích, ale o budoucnosti českého zemědělství jako celku. Je to výzva k akci a reflexi, která by měla inspirovat širší diskusi o tom, jak podporovat naše zemědělce a zajistit udržitelnou budoucnost pro naši zemědělskou krajinu. Skrze zemědělské velikány, dle stávajícího vývoje, to asi příliš pěkná budoucnost nebude.

Zdroje:

ČT24 – reportáže a zprávy ohledně protestů v ČR a FR

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz