Hlavní obsah
Lidé a společnost

Policisté stříleli na neozbrojeného muže, protože si spletli padající žalud s výstřelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elbert Hampton, CC0 1.0 DEED CC0 1.0 Universal, via Wikimedia Commons

Ilustrační fotografie

Příběh jako vystřižený z podkladů scénáristy akční komedie se odehrál v americkém státě Florida. Policisté tam totiž začali zběsile pálit na neozbrojeného muže!

Článek

Různých příhod a vtipných narážek na americký stát Florida a jeho obyvatele najdeme na internetu spousty. Ať už se jedná o napadení přítelkyně banánem, nebo o snahu zdrogovaného muže navštívit své kamarády v místní věznici tak, že se do ní snaží dobýt. Vždy když už si myslím, že mě nemůže nic nového překvapit, Florida překoná sama sebe a opět posune laťku.

V nedávno zveřejněném videu, které doprovázelo vyšetřování okresního úřadu šerifa, lze vidět, jak floridský strážce zákona opakovaně zběsile střílí na policejní hlídkové vozidlo poté, co omylem zaměnil zvuk padajícího žaludu na střechu vozu za tlumený výstřel.

Shots fired, shots fired!

Policista Jesse Hernandez se na záznamu ze služební kamery přibližuje k vozidlu, když ve stejnou chvíli na jeho střechu dopadá z nedalekého stromu žalud. Ostřílenému drsňákovi floridské policie do hlavy v mžiku naskočí dlouholetý trénink a téměř ihned hlasitě zvolá: „SHOTS FIRED, SHOTS FIRED!“ Toto tradiční zvolání americké policie můžeme volně přeložit jako výstřely, pachatel zahájil palbu, střílejí po mně.

Následují tři akční kotrmelce, po kterých Hernandez vyprázdní zásobník své služební pistole do zadní části policejního vozu. V tom dorazí jeho další kolegové a ptají se, odkud výstřely přišly a kdo střílí. Na to se jim dostává odpovědi, že střílí podezřelý uvnitř jejich vozu a tak vyprázdní svůj zásobník, tentokrát do přední části vozu, i další ze zasahujících policistů.

Hernandez pak na kolegy ještě křičí: „jsem zasažen, jsem zasažen!“ Během zmíněných třech kotoulů si totiž nejspíše narazil jedno koleno a v adrenalinovém rauši nemá čas zkontrolovat, jestli náhodou nekrvácí. Mezitím se spoutaný podezřelý snaží co nejvíc ukrýt na zadních sedadlech jejich vozu, aby si zachránil život.

Foto: pexels.com

Ilustrační obrázek americké policie

Co akci předcházelo?

Celá událost se odehrála poté, co byl muž podezřelý z odcizení automobilu, Marquis Jackson, zadržen a umístěn do zadní části Hernandezova hlídkového vozidla. Hernandez tvrdil, že během přístupu k vozidlu slyšel „tlumený zvuk zbraně“, což v něm vyvolalo dojem, že byl zasažen a pachatel po něm střílí.

Kromě něj palbu na vozidlo opětovala také seržantka z úřadu šerifa, která ze svého úhlu pohledu nabyla přesvědčení, že se Hernandez nachází v nebezpečí. Po utichnutí střelby se ho ihned ptá, jestli je v pořádku, na což Hernandez odpověděl: „Jsem v pořádku, ale cítím se divně.“

Co následovalo?

Podle vyšetřování úřadu šerifa bylo použití síly ze strany Hernandeze považováno za „nenormálně přiměřené“ a porušilo politiku týkající se „přehnaného použití kontroly vůči odporu“. Zatímco Hernandez rezignoval během průběhu vyšetřování v prosinci roku 2023, seržantka byla osvobozena, protože její použití smrtelné síly bylo považováno za objektivně opodstatněné.

Policie z okresu Okaloosa uznává traumatickou povahu události pro muže, který byl zadržen ve vozidle a uvádí, že byl vděčný za to, že nebyl zraněn. Úřad také uvádí, že tuto událost zahrnul do svého výcviku, aby se pokusil zajistit, že se nic podobného již nebude opakovat.

Závěr

Tento případ je dalším příkladem toho, jak rychle se situace může změnit v kritických okamžicích a jak důležité je, aby policisté byli řádně vyškoleni a připraveni na různé situace, které by mohly nastat v jejich práci. V našich domovských podmínkách tak můžeme být jen rádi, že zatím nejsme na „divokém západě“ a naší „kovbojové“ jsou vesměs rozumní kluci.

Co si o takovém incidentu myslíte vy? Měl by být Hernández stíhán za své jednání, nebo byl jeho postup oprávněný? Jsou podobné situace důvodem k diskusi o reformách v policejních postupech? Podělte se o své myšlenky v komentářích.

Zdroje

idnes.cz - (CZ)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz