Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stát rozhodl, na mzdy pro Liberty se složíme my všichni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační fotografie průmyslového areálu

Situace, kterou údajně všichni předpokládali, ale nikdo nic neudělal. Nyní za chyby vedení budeme muset zaplatit my všichni.

Článek

Tento článek je mou rozhořčenou reakcí na celou situaci a nekompetenci, která nastala po dlouhé hře na schovávanou mezi státem, majiteli a managementem společnosti. Každý nyní tvrdí, že takovýto konec předpokládal, ale opět se zase nic neudělalo. Nepodnikly se žádné rázné kroky, které by se snažili omezit dopad na státní rozpočet a ve výsledku chyby ostatních opět zaplatíme my všichni. Pro ty, kdo by se situací nebyli seznámeni, začnu článek krátkým shrnutím situace.

Hutní gigant Liberty Ostrava, který se v posledních letech potýká s vážnými finančními problémy, učinil krok, který může zásadně ovlivnit nejen jeho budoucnost, ale i osudy více než 5 000 zaměstnanců. Společnost nyní přestala hrát hru na schovávanou a podala návrh na insolvenci, což znamená, že nezvládá splácet své závazky, které po splatnosti nyní převyšují pět miliard korun. V důsledku tohoto kroku se zaměstnanci nedočkají květnových mezd, a jsou odkázáni na pomoc státu.

Každý den je podnik ztratný v řádu desítek milionů korun
uvedla firma ve své tiskové zprávě

Zaměstnanci, včetně těch z dceřiných firem, musí nyní hledat pomoc u úřadu práce, který jim může poskytnout až 65 tisíc korun hrubého měsíčně po dobu tří měsíců. To znamená, že státní výdaje budou atakovat další miliardu.

Takový konec celé situace byl všemi očekáván, protože člověk nemusí být ekonom, aby si dal dohromady, že 2 a 2 jsou 4.

  1. Firma měla již delší dobu finanční problémy.
  2. Od prosince roku 2023 byli zaměstnanci doma a pobírali mzdu, což Liberty měsíčně stálo dalších zhruba 200 mil. Kč navíc.
  3. Její dluh k prosinci 2023 převyšoval 2 miliardy Kč.
  4. Plán, se kterým přišel management, zněl ve zkratce asi takto: „dejte nám zpátky energii a materiál, budeme dělat to stejné co teď“.

Tyto čtyři body byly známy již od startu roku 2024, ale nikdo se neobtěžoval minimalizovat dopady, kterým nyní budeme muset čelit.

Vláda zasahuje, ale opět pozdě

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ve čtvrtek uvedl, že úřad práce je připraven pomoci zaměstnancům již od pondělí. „Pracovníci úřadu práce se budou snažit žádosti zpracovat v řádu dní,“ ujistil Jurečka.

Zatímco vláda hledá způsoby, jak situaci řešit, ministr financí Zbyněk Stanjura potvrdil, že stát jedná s významným českým investorem o možném vstupu do Liberty Ostrava. Spekuluje se o zájmu miliardáře Jaroslava Strnada a jeho holdingu CE Industries.

Otázkou zůstává, jestli takovéto kroky neměli být veřejnosti sděleny již dříve a stát neměl z pozice síly na majitele podniku více tlačit. Nehledě na skutečnost, že ministr průmyslu Jozef Síkela tvrdil, že ihned po prvních jednáních ohledně Liberty, neměl ze situace dobrý pocit.

Údajná restrukturalizace, nebo nevyhnutelný pád

Odbory dlouhodobě upozorňovaly na problémy s vedením hutě. „Restrukturalizační plán byl od začátku postaven jako zcela neživotaschopný,“ uvedly odbory ve svém prohlášení. Vyvedení zisků z Ostravy a prodej emisních povolenek podle odborářů jasně ukazují, že plány současného majitele na dlouhodobé provozování hutě nebyly myšleny vážně.

Firma Tameh Czech, dodavatel energií pro Liberty, již od konce roku 2023 přestala dodávat energii kvůli dluhům přesahujícím dvě miliardy korun. Tameh poukazovala na vysoké ceny energií a zneužívání ochranného moratoria k oddálení řešení situace.

Světlo na konci tunelu

Odbory vyzývají zaměstnance, aby zůstali v klidu a neopouštěli podnik. „Nyní je klíčové nepodléhat panice a udělat vše pro to, aby naše huť mohla najít svého budoucího majitele a mohla opět fungovat,“ apelují na hutníky. Budoucnost podniku nyní závisí na schopnosti najít nového investora, který by mohl podnik znovu postavit na nohy.

Ostravská huť Liberty, která byla kdysi pilířem českého průmyslu, nyní bojuje o přežití. Jak se situace vyvine, bude záležet na mnoha faktorech, včetně schopnosti státních institucí a investorů nalézt životaschopné řešení pro tento ikonický průmyslový podnik.

Jaký názor na celou situaci máte Vy? Jste spokojeni s předloženým řešením a rychlostí, se kterou se stát s touto situací vypořádal? Budu rád, když mi svůj názor sdělíte do diskuze.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz