Hlavní obsah

Jak přežít podzim s dětmi? Matka matkám pro sychravé časy.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Počasí nám zatím přeje, ale můžete se vsadit, že skutečný, sychravý podzim přijde. Už brzy. Co všechno podniknout s dětmi, aby nám všem nehráblo?

Článek

Není špatného počasí, jen špatného oblečení

Oblíbené rčení matek, které jsou něco víc, protože s dětmi chodí ven za každého počasí, zatímco vy je posadíte v dešti k pohádce, protože jste líná moknout. A nemáte gumáky. A pláštěnku. Ale co naplat, tyto venkovní ženy mají pravdu a pokud se my i děti vhodně oblečeme, pobyt venku nemusí být utrpení s nepříjemnými následky.

  • Draci. Kdo na podzim nepouští draky, jako by nežil.
  • Turistika, procházky. Děti samozřejmě "bezcílné" procházky krajinou okázale nesnáší, takže nějaký cíl budete muset vymyslet (hřiště, bonbony na konci cesty, cokoliv), každopádně podzim je nádherný, pastva pro oči a duši, takže hurá ven. Mimochodem my máme pro děcka vysílačky, takže se vždycky dělíme na dvě skupiny a "voláme" si. Nebo vyrážíme v podvečer a děti mají baterky. Prostě MOTIVACE level nekonečno.
  • Houby. Pokud máte kam jít, pokud zrovna rostou, tak hip hip hurá na houby. Pokud se děcka znuděně šourají, opět to chce dodat nějaký soutěžní nádech. Nedá se nic dělat no.
  • Robota. Jestli máte zahradu, zahrádku, chatu nebo chalupu, rozhodně neváhejte zapojit děti do podzimních prací, ohýbejme proutek, dokud je mladý. Hrabání listí je obrovská zábava. Asi tak 3 minuty. Ale naše děti pak baví listí udusávat v bio popelnici, takže přinejmenším takto. Když neprší, aspoň kape. Existují samozřejmě i jiné velice příjemné podzimní práce, takže cokoliv, cokoliv. A když je nebudou bavit, tak se holt musí zabavit sami a vy s tou zahradou konečně pohnete. Občas razím heslo: můžeš mi pomáhat, nebo se zabav sám. A pokud ne, vymyslím ti práci. Asi je to trochu středověké, ale pokud to vyvážíte i nějakým tím quality timem, funguje to.
  • Sběr přírodnin. K tomu naopak děti nemusíte motivovat vůbec, dělají to samy a dobrovolně. A vy pak vláčíte za trikem pět kilo kaštanů. Takže kaštany, žaludy, bukvice, šípky a samozřejmě listy. Nicméně nebojte. Něco odnesete zvířátkům a něco využijete na kreativní tvořeníčko. Protože podzim.

Jsme kreativní až na půdu

Kdo na podzim netvoří jako by nebyl. Všechny ty vitráže z listů, zvířátka z kaštánků, podzimní věnce, to prostě musíte mít. Nebo jako ne, ale alespoň zabavíte děti a zabijete čas.

  • Podzimní výzdoba. Iniciativě se meze nekladou. "Listy na hrad!!!" Dobře tak aspoň listy na okna, listy na ledničku, listy do školy, listy do školky, listy do našich podzimních dní. Jo a zkuste taky ten podzimní věnec.
  • Kaštanová zvířátka. Já vím, že na tenhle tip čekáte celou dobu. Je to evergreen a pokud letos nevyrobíte kaštanové zvířátko, určitě zemře jedno koťátko. Mimochodem já ty díry vždy ručně vrtala šroubovákem, nechápu proč, letos rozhodně použiju makitu (aku vrtačku), nějaký tenoučký vrtáček. Protože tvořit zvířátka z kaštanů je samo o sobě dost náročné a nemusím kvůli tomu, že jsem skvělá matka, přijít o ruce.

Všude dobře, doma nejlíp

  • Pečeme. Nemyslím tím ještě vánoční cukroví, i když takové se mezi námi jistě také najdou, že zdravíme, ale pečeme prostě cokoliv. Bábovku, muffiny, sušenky. Děti pečení milujou a sladkým výsledkem nepohrdne nikdo.
  • Podzimní úklid. Neříkejte, že nepotřebujete protřídit oblečení, hračky a vlastně všechny krámy. Pak taky umýt okna, dveře, vytřít pod gaučem, vyčistit sedačku. Joo, toho je. No tak to prostě udělejte a zapojte děti. Ony vám samozřejmě nějak extra nepomůžou (pokud jsou menší, větší zapřáhnout naostro), ale můžou mít ten pocit.

Všude dobře, tak co doma

Během podzimu a zimy, čili tak 10 měsíců v roce se rodina může ve svém rozlehlém 3+1 cítit poněkud stísněně, proto v rámci zachování duševního zdraví hodlá „vypadnout“ ven. Jenže kam ven, když psa by nevyhnal.

  • Bazén. Zadarmo to nebude, ale co naděláte. Bazén je prostě bazén a naštěstí po něm celá rodina bývá tak unavená, že děti po příchodu domů dají většinou pár minut pokoj. Vy se mezitím prospíte ve stoje na chodbě, protože padnete taky. Jo a já si od bazénu slibuju, že konečně naučíme děti plavat. Aspoň trochu teda.
  • Muzea. Se učit, se učit, se učit. Podzim a zima jsou na cestování po muzeích nejvděčnější. Tak si nějaké vyberte.
  • Herny. Jestli jste zrovna vyhráli sportku, tak není lepší způsob, jak nabyté peníze utratit, než vzít děti do heren a herniček. Ony budou happy. A vy ... budete.
  • Cesta je cíl. Hurá na vlak. Nevím, jak vaše děti, ale ty moje považují cestu vlakem nebo autobusem za velice výjimečný zážitek, kterého se poměrně často dožadují. Takže když je fakt zle, náš jediný program bývá zajet si někam vlakem a pak jet zase zpátky. Vzhledem k tomu, že jsme ve velkoměstě, tak jednou za rok pořádám den, kdy jedeme autobusem, vlakem i tramvají. Má to úspěch, to vám řeknu.

A co vy? Co plánujete na podzim vy? �

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz