Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak zvládnout první den ve školce? Nebrečte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Možná si to teď nemyslíte, protože máte před očima maximálně tak špenátovou pomazánku, koženého peška a „Zavři ty oči!“, ale školka je super, fakt super.

Článek

Proč? Tak si to shrneme.

  • Školka je levná. Za to, že vám někdo celodenně hlídá dítě? Almužna. Zkuste nějaké soukromé jesle nebo chůvu třeba, to se nedá srovnat.
  • Školka dělá práci za vás. Naučila jsem já svoje děti dny v týdny? Měsíce? Planety? Básničky? Jistě, že ne, zbytečná otázka. Tímto děkuji Denisce a Ivance.
  • Školka dítě nakrmí. Některé pomazánky sice dětem nezávidím, ale snad kromě slazeného čaje nemám s ničím problém, protože dítě ochutná jídla, která já nikdy vařit nebudu. Navíc, jak známo, dítě obklopené davem dalších dětí jí i poznání lépe, takže win win.
  • Školka je pro rodiče nenáročná. Škola to bude jiný kalibr, ale školka? Kostým na karneval, narozeninové občerstvení a párkrát do roka účast na nějaké té akci. Žádné domácí úkoly!

Za mě je školka absolutně zázračné, magické místo. Dítě tam odevzdáte a pak si ho najezené, vyspané, vyběhané a intelektuálně a sociálně posílené vyzvednete. A to všechno za pár stovek? (Jídlo nepočítám.) No neber to.

Nicméně dokážu pochopit, že poslat dítě do školky může být mírně frustrující, zvlášť pokud jste ještě doma s mladším dítětem a trpíte klasickými výčitkami. U dalších dětí mě toto trauma úplně obešlo a obchází, ale s prvním jsem byla taky trochu na vážkách.

Náš první školkový den aneb nedávej na první dojem

Nejstarší dceru jsme dali do státní školky v necelých třech letech. Ona se těšila, já se těšila (aby ne), no ale první den? Noční můra! Nebudeme se bavit o tom, že jsem tam musela nechat brečící dítě a sebevědomě usměvavě odejít (měli by mi dát oskara) - a jo, vím, že někde probíhá adaptace jinak, ale u nás ne. Nicméně horší bylo, že jakmile jsem budovu školky, ve které se na můj vkus poněkud zmateně motalo plno učitelek, dětí a rodičů, z velké míry také exotičtějších (žijeme v dobrodružné části Ostravy), opustila, nasedla jsem do auta, hystericky se rozbrečela a volala muži, že radši budeme platit tisíce za nějaké soukromé zařízení, kam naše princezna skutečně patří. Takový chaos, ty další děcka…a ty učitelky se mi taky nějak nezdály… No… nic není tak horké, jak se uvaří. Horváthovi, Ištvánovi a spol. do školky stejně chodí jenom v první školkový den a pár dní po Vánocích, takže běžně máme ve školce třeba 14 dětí. A učitelky jsou absolutně s k v ě l é. Možná to nejsou ani lidi, ale andělé. Dítě si tam v pohodě zvyklo, druhé taky. A našla jsem si tam jedny ze svých nejlepších kamarádek. Takže první dojem zklamal, naštěstí!

Jak se na školku připravit?

Většina matek řeší, jak připravit dítě, to je sice hezké, ale připravte hlavně sebe. Pokud ve vaší školce neprobíhá adaptace tak, že tam jste s dítětem, tak zaregistrujte, že na vás učitelka mrká, případně vás nenápadně strká ke dveřím a pěkně poslušně se rozlučte (objetí na 3 sekundy, pusinka), usmějte a co nejrychleji vypadněte. A brečte až za dveřma! Bude to znít tvrdě, ale školka není pro padavky. Upřesňuji, pro matky padavky. Dítěti svými slzami jen ublížíte.

Tímto vám přeji krásné zahájení školní sezóny. A pokud jste čekali praktické rady, tak tady jsou.

Praktické rady

  • Nikdy nedávejte do školky dítěti nic, co by vás mrzelo, kdyby se ztratilo nebo zničilo. Fakt, čestný skautský. Oblečení, sponky, gumičky, hračky, boty. Nic. Všechno starší a opotřebovanější.
  • Všechno si podepište. I když mi to nebudete věřit, vaše mentálně o tři roky vyspělejší Janička bude hledět na svoje rukavice a uklízečce skálopevně tvrdit, že nejsou její. A co teprve milý Pepíček, ten ani nebude vědět, jestli v rukavicích přišel. Prostě všechno podepište. Já nalepuju speciální nálepky se jménem.
  • Softshellové kalhoty - nejlepší věc na světě. Na lehký podzim jen na nohy, v zimě (méně třeskuté) na legíny, tenké tepláky nebo punčocháče.
  • Čím méně zmatku ve skřínce (kapsáři), tím lépe. Občas má dítě dvě bundy, dvě mikiny a dvoje boty a vůbec neví, co si má vlastně vzít. Učitelka to samozřejmě taky neví. A pak dostane od rodiče vynadáno. To není fér.
  • Snažte se skámošit s rodiči kamarádů dítěte, pokud vám jsou sympatičtí. Děcko bude šťastné a vy taky.
  • Nepomlouvejte učitelky, řešte vše s nimi.

No a samozřejmě mluvte o školce, paních učitelkách a ostatních dětech před svými dětmi hezky. A nikdy do školky nevoďte děti s kašlíkem nebo soplíkem, jinak vás další matky nahlásí na hygienu nebo ospod, ale to už by snad bylo na další článek, o slavných rýmičkách, které zabily českou imunitu.

Takže držím palce rodičům i dětem a paním učitelkám hodně sil!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz