Hlavní obsah
Krása a fitness

Mají ty soutěže krásy ještě vůbec nějaký smysl?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Těžko říct, jestli kdy měly nějaký smysl, ale koneckonců proč neuspořádat soutěž o nejkrásnější ženu světa…Tedy pokud je to žena a pokud je nejkrásnější. Což se nám dnes, v po všech směrech korektní době, může mírně vymknout z rukou.

Článek

Trochu jsem studovala a se všemi těmi soutěžemi krásy je to složité. Je jich moc. Pro nás v Česku je samozřejmě stěžejní Miss České republiky. Její vítězka pak postupuje do soutěže Miss World nebo Miss Universe nebo do nějaké jiné Miss, jsou jich kvanta. Miss Earth, Miss Europe, Miss International a tak dále a tak dále. Zkrátka, pokud se chcete zúčastnit a získat korunku, máte šanci. Dokonce větší než kdy předtím. Už nemusíte být hubená a vlastně už ani nemusíte být žena, tedy původně. Rovnost je rovnost a příležitost má každá/každý. Ani soutěže krásy už konečně nesmí nikoho diskriminovat.

„Miss Alabama“

Možná jste zaregistrovali, které ženě byl udělen titul Miss Alabama. Pokud ne, mrkněte. Naštěstí nešlo o titul jako takový, tato konkrétní Misska svou zemi v nadnárodní soutěži sice reprezentovat nebude, nicméně zřejmě bylo třeba společnosti dokázat, že každá žena je nádherná a každá máme právo nasadit korunku a stát se princeznou. Jako proč ne. Je to vlastně obdivuhodné, že konečně ženy neposuzujeme nějakými nefér soudobými měřítky krásy, přijímáme je takové, jaké jsou… Na druhou stranu, opravdu byla právě tato finalistka jedna z nejhezčích, nebo prostě jen rozdáváme medaile za odlišnost? Nevím, nevím. Každopádně dobrá zpráva pro nás, ženy s mírami vzdálenými od 90-60-90. Radujme se, veselme se.

Trans ženy na soutěžích krásy

Ale posouváme laťku výš. Nebo spíš níž. V případě Miss Alabamy se totiž jednalo o krásnou, sympatickou, upravenou ženu. ŽENU. Ženu, která se narodila jako žena. Což už není a nebude pravidlem. V roce 2023 totiž na Miss Universe reprezentovaly Nizozemsko a Portugalsko transgender ženy. V roce 2024 vyhrála Miss Maryland také trans žena.

Smysl soutěží krásy?

Jaký vůbec mají tyto soutěže smysl? Snížit holkám, které nevypadají jako finalistky, sebevědomí? To asi zakladatelé nezamýšleli. Tak možná oslavit krásu ženy, pokochat se. Nu dobrá, proč ne. Je (byla!) to určitá kultura. Posuzovat ženu podle toho, jak vypadá v plavkách, jak se projde po mole, jestli dokáže nějak rozumně odpovědět na otázku a taky třeba zazpívat nebo zatančit je sice trochu povrchní, nicméně beru to. Ale posadit korunku na hlavu dívce, která by mohla z bikin kromě zadku a noh vystrkovat ještě něco jiného, mi přijde nepatřičné.Jenže není se až tak co divit, když majitelkou Miss Universe a několika dalších soutěží krásy je rovněž přeoperovaná žena.

Chtěli jsme svobodu? Máme ji. To je dobře. Ať si každý dělá, co chce. Ale na co pak pokračovat v téhle šaškárně…Protože prohrát v soutěži krásy proti ženě, která byla před pár lety chlap, to bych se na to mohla vykašlat.

Mrs. America? To je soutěž!

Když už, tak mně osobně přijde ohromně sympatická soutěž Mrs. America, která má vzdát hold vdaným ženám. Mohou se jí zúčastnit vdané ženy starší 21 let, kterým bylo při porodu určeno pohlaví žena. Dětné či bezdětné. Dámy s dobrým charakterem, které nemají záznam v trestním rejstříku a nikdy nikde nepózovaly nahé. Většinou se do této soutěže hlásí nádherné ženy, které mají muže, který je podporuje, kupu dětí a kupu úspěchů. Radost pohledět. Netvrdím, že z nich někdy nemám mindráky, protože já po třech dětech vypadám hůř jako jiná po šesti a nezvládám učit děti doma, a přitom péct chleby a řídit firmu. Ale je to inspirativní. Dokonce hodně. A to se mi líbí. Protože nejde jen o vzhled a mládí, ale i o rodinu a charakter.

Zdroje:

  • https://www.heritage.org/gender/commentary/make-miss-universe-pageant-all-female-again
  • https://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/features/missamerica-beauty-pageant-origins-and-culture/
  • https://www.idnes.cz/onadnes/moda/miss-alabama-obezita-sara-millikenova.A240612_142023_modni-trendy_job

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz