Hlavní obsah
Umění a zábava

Prasátko Peppa. Pohádka pro děti, anebo pro feministky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Bordovská

Příběhy o prasátku Peppě jsou roztomilé, krásné, vtipné a ze života…ale chtě nechtě si musíme přiznat, že ženy v nich mají navrch.

Článek

Prasátko Peppa si okamžitě získala všechny naše tři děti. A musím sebekriticky přiznat, že i já mám pro Peppu slabost. Dívali jsme se anglicky, takže jsem se lecčemus i přiučila (plus česky se to fakt sledovat nedá) a je pravda, že spoustu situací a příhod jako by tvůrci odkoukali u nás doma. Ale pokud sledujete pravidelně, všimnete si „pár“ feministických tendencí.

Daddy Pig (tatínek prasátko) - hodný, leč neschopný

Peppin tatínek prakticky ve všem zaostává primárně za svou ženou, ale také za mnoha dalšími. Jednak si nevěří, jednak nerad vyvíjí aktivitu (ano, je líný). Není schopný přitlouct obrázek, není schopný orientovat se v mapě, řídit v zahraničí po správné straně silnice, smontovat nábytek, přivrtat rovně poličku nebo uhasit oheň z grilu. (Gril, který vzplál, zatímco tatínci po fotbale grilovali, přijely uhasit dobrovolné hasičky. Ano, ženy.) Daddy Pig se také bojí výšek.

Jediné dvě oblasti, ve kterých exceluje, jsou beton a skákání v blátivých kalužích. Pro jeho znalosti o betonu si ho pozvali dokonce do Francie a ve skákání v blátivých kalužích má světové prvenství. Co se týče jeho zaměstnání, tak působí, že se v něm příliš nenadře. Je milujícím otcem, dětem se věnuje, dokáže v případě potřeby i uvařit.

Mummy Pig (maminka prasátko) - milá šedá eminence

Maminka je spisovatelka, i když ne příliš úspěšná. V domácnosti vždy zachrání situaci, ve většině dovedností předčí tatínka. Toho miluje, párkrát jsme svědky nevinných romantických chvilek, nicméně maminka si je vědoma své intelektuální a často i praktické převahy. Na jedné pouti dokonce zachránila tatínkovu čest (byl posmíván pro své břicho) v silové aktivitě. Občas zřejmě bezelstně (ale kdo ví) navrhne, aby si tatínek nechal pomoct od jejího otce, tedy tchána. Taktické.

Maminka je velmi soutěživá, odvážná, nebojí se riskovat, jde do věcí po hlavě, na což čas od času doplatí, přesto působí klidným a vyrovnaným dojmem. Slouží jako dobrovolná hasička.

Miss Rabbit (slečna Zaječice) - veleúspěšná kariéristka

Pokud nám doteď vykreslení muže a ženy, otce a matky přišlo v pořádku, tak u slečny zaječice se musí pozastavit snad skoro každý, protože právě u ní overfeministické tendence absolutně vrcholí. Miss Rabbit je moderní žena. Nezaložila rodinu. Pokud by jí přeci jen biologické hodiny zatikaly, skočí si na návštěvu k sestře a potěší se s jejími ratolestmi, protože ta jich má víc než dost. Miss Rabbit se plně soustředí na svou kariéru. V jejích mnoha zaměstnáních ji nikdo nedokáže nehradit. Za své zásluhy získá dokonce ocenění samotné královny. Miss Rabbit pracuje na požární stanici, v knihovně, v obchodě, na sběrném dvoře, na pokladnách všech turistických atrakcí, prodává zmrzlinu, řídí autobus, taxík a helikoptéru. A nejspíš možná ještě něco. Zkrátka a jednoduše - neexistuje úkol, který by Miss Rabbit nedokázala splnit. Zdatná to žena.

Co na Peppě miluju a nemiluju

Na pohádce miluju, že zobrazuje fungování tradiční rodiny. Rodinný rytmus, domácí práce, školku, zaměstnání, výlety, nákupy, doktory, dovolené, vztahy v rodině úzké i široké, vztahy mezi kamarády, kolegy, atd. atd. Zkrátka život jaký je.

Jediné, co mi vadí, je, že tatínek („hlava rodiny“) z většiny situací vyjde jako ten největší blbec. Takže si někdy říkám, jestli má pohádka malým dětem zpříjemnit propršené odpoledne nebo vychovat malé feministky (s nadsázkou řečeno).

Co vy? Taky máte k pohádkám o Peppě ambivalentní vztah?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz