Hlavní obsah
Rodina a děti

Typy rodičů na besídce ve školce. Fotograf, telefonista, Hujerovi a další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Bordovská

Vánoční besídky, besídky ke dni matek, besídky na konci školního roku…Na všech těchto akcích můžete pozorovat nejen pozoruhodné, či naopak absolutně nepozoruhodné výkony svých dětí, ale také počínání ostatních rodičů. A to občas stojí za to.

Článek

Tak si nás, rodiče, pěkně rozřadíme.

Fotograf

Fotograf si sedne do přední řady nebo, ještě lépe, si před tu první řadu rovnou lehne. Je vybaven nejnovějším iPhonem, kvalitní zrcadlovkou a někdy i světly. Na besídce není psychicky vůbec přítomen, vystoupení svého dítěte si později přehraje ze svého HD záznamu.

Rada: Spřátelte se s rodičem fotografem. Tak můžete získat jeho video a fotozáznamy a nemuset před rodinou trapasit s roztřeseným rozmazaným čímsi, kde kromě hlav pěti dalších diváků, poskakujícího rodiče fotografa a zad učitelky občas probleskne i záběr na jedno oko vašeho dítěte.

Hujerovi

Hujerovi přijdou oba. Nepřijdou včas, kdepak. Přijdou s půlhodinovým předstihem. Přijdou nejlépe oblečeni ze všech, zhruba jako do divadla. Nebo na svatbu. A rozhodně nepřijdou sami. Na vystoupení dítěte, které při troše štěstí odzpívá půlku sloky jedné písničky, se přijede podívat i tetička z devátého kolene.

Matka pluku

Matka pluku také nepřijde sama. Bohužel pro vás. Své dítě přijela zhlédnout a podpořit s dalším tuctem jeho sourozenců. Jeden z nich je vždy kojenec, kterému buď rostou zuby nebo ho trápí koliky nebo je ospalý nebo má hlad. Hlavní hvězdou besídky se pak stává kojenec, má zlato v hrdle, skutečně.

Telefonista

Telefonista vítá pozvání na besídku svého dítěte s povděkem, neb si v klidu, nerušeně a v teple (či chládku) školkové budovy vyřídí všechny telefonní hovory, jak pracovní, tak osobní. Možná neuslyšíte básničku vašeho dítěte, ale aspoň se dozvíte, že Růžena už konečně porodila a že Frantu vyhodili z práce.

Nezvěstný

„Neviděl někdo maminku od Terezky?“ „Už přišel tatínek od Jeníka?“ ptají se znepokojeně paní učitelky. Nezvěstný rodič je ten, který zkrátka a jednoduše nepřijde. Nejvíce to mrzí učitelky a ostatní slabší rodiče, zvláště ohrožené jsou těhotné ženy s rozházenými hormony. Dítě Nezvěstného naopak zachovává ledový klid. Je zvyklé. Nezvěstný rodič zpravidla dokluše pět minut před koncem či pět minut po konci vystoupení, spiklenecky mrkne na dítě, sebevědomě vysvětlí svou oprávněnou nepřítomnost učitelce, popadne dítě a chvátá pryč.

Narušitel

Rodič narušitel je lehká kombinace všeho, co si na besídce svého dítěte nepřejete zažít. Narušitel si povídá přes půl třídy s jiným rodičem, potřebuje překročit všechny židle, protože jde na záchod, kouřit nebo telefonovat, mobil mu pípá v pravidelných intervalech a zlatým hřebem jeho těžko přehlédnutelné přítomnosti je live stream na fb pro babičku. Do toho občas hlasitě houkne na své dítě, ať se usměje, zpívá nahlas nebo stojí rovně. Narušitel je kořením celé akce. Bez něj by to snad ani nešlo.

Nejsem tady

Je rodič, který akce tohoto typu absolutně nesnáší. Zašije se dozadu, s vypětím všech sil povzbudivě kývne na své dítě a chystá se nutné zlo v jámě lvové mezi ostatními ctižádostivými rodiči přežít. Dělá, že se na besídce ocitl náhodou, proti své vůli a nevěřícně se rozhlíží kolem sebe.

Průměrňák

Přišel jsem, viděl jsem, vyfotil jsem, odcházím. Průměrňák přijde včas, potichu se posadí kamkoliv, kde je místo, vypne si zvonění, usmívá se na své dítě, občas něco natočí (nemá to smysl, jak jsem psala, chce to získat přátelství fotografa), trochu se dojme, na konci zatleská a jde i s dítětem domů.

Takže. Na koho jsem zapomněla a kdo jste vy? My býváme průměrňákovi, manžel někdy taky Nejsem tady a já Matka pluku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz