Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život s programátorem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Vtipy o ajťácích hovoří jasně. Uzavření, nemluvní, nudní introverti, kteří neumí randit a při pohledu na pěknou holku si polijou kafem měsíc neprané kalhoty, zakoktají se a dvoří se jí v IT slangu. Jaký je ale SKUTEČNĚ život s programátorem?

Článek

Ajťák = nemluvný introvert?

Co si budem, výzkum ukazuje, že jo. Samozřejmě, výjimky potvrzují pravidlo, ale fakta jsou fakta. Mezi ajťáky je mnohem více introvertů než extrovertů. To je koneckonců dobře, protože společenskému člověku by po celém dni před obrazovkou stejně hráblo. A ani já si na manželovu introverzi nestěžuju, stačí, že své emoce expresivně vyjadřují naše tři děti, na svého muže se mohu spolehnout, že z něj jeho pocity budu tahat jako z chlupaté deky.

Komunikace s ajťákem

Pakliže na komunikaci s něčím tak složitým jako je počítač muži stačí pouze jedničky a nuly, je vcelku pochopitelné, že nerozumí, proč s někým tak jednoduchým jako je žena by měl komunikovat v souvětích. Je lepší zvykat si na jednoslovná vyjádření a naladit se na nonverbální komunikaci. Protože od programátora nikdy neuslyšíte větu typu: „Zlato, nevíš prosím tě, kam se poděl ten šroubovák, který jsem si včera položil na skříňku v předsíni?“ Programátor se na vás tázavě podívá a zcela prostě a výstižně pronese: „Šroubovák?“

Ajťáci a romantika?

O ajťácích kolují necitlivé vtipy, že se neumí dvořit ženám a randit. Tak horké to nebude. Je pravda, že naše námluvy probíhaly velice, velice pragmaticky a neznám ajťáka, který by si liboval v enormně romantických gestech, ale jistě se takoví najdou. Recept na šťastný vztah s ajťákem je brát, co je, i když to zrovna nebudou plátky růží poházené na posteli, ale vyskakovací okno Happy Anniversary.

Ajťáci ve společnosti

Ve společnosti? V jaké společnosti? Ajťáci mají svou práci, svůj počítač, svou dvojkovou soustavu a ti hezcí dokonce i rodinu. Společnost je sprosté slovo. Nee, dělám si srandu. Traduje se, že se mezi ajťáky najdou i extrémně společenští baviči, ale z větší míry to budou prostě pohodáři, kterým je dobře mezi pár svými.

A co vlastně ten tvůj chlap dělá?

Bohatě stačí říct, že je ajťák nebo programátor. Nejstarší generaci ještě lépe, že dělá s počítačema. Podstatné je snažit se všechny odradit od dalších dotazů, protože pokud to není takový ten klasický pisatel kódu, ale nějaká odnož, se zlou se potážete. Nikdo nepochopí, co váš muž dělá. (Nedivíte se, i vám to pár měsíců zabralo.) Jisté je jediné. Určitě se topí v penězích a bere lidem práci. Logicky. Protože vytváří programy, které nahrazují lidi. Proto mi věřte, nejlepší je podrobnosti zapírat, zapírat, zapírat.

Kabely a technický bordel

Nemá smysl snažit se o obývák nebo ložnici jako z katalogu. Protože vašemu domovu stejně bude vévodit obrovský stůl plný monitorů (ano, nestačí jeden, kdepak, čím víc obrazovek, tím víc adidas), kabelů, několika bezdrátových klávesnic, myší, všemožných sluchátek a dalších technických věciček, které považujete za zbytečné, nicméně máte zakázáno s nimi manipulovat. Maximálně z nich můžete něžně a s citem otřít prach. Stůl nebude nikdy vypadat hezky a nikdy nebude uklizen. O to hůř, že ho bude „vkusně“ doplňovat nějaká příšerně ohavná, leč údajně pohodlná židle. Ale to nevadí. Vašemu muži zas vadí všechny ty serepetičky na poličkách. Vztah je o kompromisech.

Toť má životní zkušenost. Jaké postřehy máte vy? 😊

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz