Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Dřív Pepa, dnes Domča ve Výměně manželek. A ukázkový příklad nulové empatie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Do reality show Výměna manželek se přihlásil pár, který spolu zplodil dvě děti. Pak se Pepa, otec, rozhodl, že bude ženou. Vyměněná manželka se chovala jako lidé v diskuzích na internetu. Hloupě.

Článek

Pro Darinu to byl šok, když přijela do nové rodiny, se kterou měla strávit deset dní a místo chlapa - náhradního manžela - ji přivítala Dominika. Zrzavá žena, která byla dříve mužem Pepou.

S partnerkou Káťou Pepa „vyrobil“ dvě děti, než se odhodlal k přiznání, že se narodil ve špatném těle a rád by byl ženou. A tak se jí pomalu, ale jistě stává. Proces takzvané tranzice, tedy změny pohlaví, je už skoro hotový - Dominiku byste na ulici nejspíš netipovali na to, že je ještě v kalhotách muž (dnes možná už ani to ne). Obléká se, chová se a hlavně cítí se - býti ženou.

Její partnerka Káťa ji evidentně podporuje a to i za cenu vlastního nepohodlí, dokonce z frustrace přistoupila v minulosti i k sebepoškozování, jak přiznala. Ale milují se, chtějí spolu zkusit vztah i s naprosto nestandardními podmínkami udržet.

Důležitá je věta, že se Pepa cítí být ženou. Ano, tak to trans lidi mají. Cítí, že se narodili v jiném těle, jsou nešťastní, často se chtějí zabít, někteří to i udělají. Je to něco, co si lidé neumí ani představit.

A přesně to byl problém vyměněné manželky Dariny. Už když četla manuál a dozvěděla se, že bude výměnu trávit s trans osobou a ne mužem, naježila se. Bylo vidět, že jí to po chuti vůbec není. Když pak Dominiku viděla, bylo jasné, že sympatie mezi nimi opravdu nepřeskočily, přestože se Domča snažila být milá a odpovídat na všechny (i velmi neempatické) otázky.

Darina jí ani nedala šanci. Odsoudila ji rovnou, stejně jako to dělají zástupy Čechů v diskuzích na internetu při jakémkoliv tématu o trans lidech. A použila k tomu ty nejpřízemnější argumenty:

„Kdybys mi jako můj chlap řekla, že chceš být ženou, tak bych ti to nedovolila…“

„Vždyť jsi ale chlap…“

„Lepší mrtvý, nebo šťastná? Nevím, u toho bych už nebyla…“

„Ona, on, je to přece jedno…“

Jenže není. Pro lidi, kteří prochází nebo chtějí projít změnou pohlaví, jde o šíleně těžký, psychologický proces. Někteří ho ani neustojí.

A člověk, který se s touto problematikou nikdy osobně nesetkal, by měl - s prominutím - držet ústa. Protože si ani zdaleka neumí představit, jak bolestivé může pro toho člověka být, když slyší větu „její…teda jeho…vždyť je to jedno…“. Strašně bolestivé.

Na konci pak Dominiku i její partnerku lynčoval druhý manželský pár v tandemu. Že jim vztah nevydrží, že by na místě Káti Dominiku opustili a že to vlastně celé vůbec neumí pochopit.

Přesně tak. Když to neumíte pochopit a vaše empatie je na bodě nula, tak se k tomu prosím nevyjadřujte, nekomentujte to, nehrajte si na psychology. Ubližujete lidem, kteří vám neudělali nic. Jen se navzdory všemu a všem rozhodli, že chtějí být šťastní a toho docílí tak, že změní pohlaví. Co je vám do toho?

Dominika to jednou, a zřejmě brzo, bude muset vysvětlovat svým dětem. Ale to je její problém. A třeba děti pochopí, že je lepší druhá a živá maminka Dominika, než mrtvý tatínek. Ale to opravdu není náš problém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz