Hlavní obsah
Názory a úvahy

Duhová vlajka jako červený hadr na býka. Aneb proč potřebujeme Prague Pride

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Prague Pride není jen duhový pochod, ale týdenní festival, plný akcí.

Každý rok se v různých městech Evropy koná Pride. Festival na podporu LGBTI+ komunity, zakončený duhovým karnevalem a pochodem. Některé jedince ale zvedá vzteky ze sedaček. A někteří jedinci dokonce plánovali teroristické útoky.

Článek

Před pár dny prolétla českými médii zpráva, že český mladík plánoval teroristický útok během letošního pochodu Pride v Bratislavě. Policisté ho zadrželi a teď by měl sedět ve vazbě. Zajímavé na tom je hned několik věcí. Mladík byl podle policie nezletilý. A přitom se už stihl stát spoluzakladatelem mezinárodní skupiny, která se údajně přes sociální síť Telegram chystala při Pride vraždit její účastníky. Skupina podle slovenských policistů šířila nenávistné projevy a výzvy k podněcování násilí.

Člověk si hned vybavil bratislavský útok z října roku 2022, kdy slovenský mladík před kavárnou Tepláreň v Zámocké ulici jen tak zastřelil dva muže jen proto, že patřili k LGBT+ komunitě. Pak se zabil, ale jeho čin mnozí Slováci na internetu oslavovali. Paradoxně se po činu zvedla u našich sousedů vlna nenávisti vůči celé komunitě a stala se jedním z hlavních témat i pro tamní vládu, která zapáleně bojuje proti LGBT+ ideologii…

Tolik nenávisti v diskuzích

V Česku to pro LGBTI+ komunitu není tak strašné, jako na Slovensku. Většina civilizovaných politiků proti ní otevřeně nevystupuje, vláda dokonce letos schválila pro stejnopohlavní páry rozšíření jejich práv v partnerství.

Jenže… Přečtěte si jakoukoliv diskuzi k tématu LGBT a Prague Pride. Najdete tam vždycky takové příspěvky, ze kterých jde strach. V lepším případě jsou sprosté, v horším naznačují násilí. A nemyslím jen pofidérní stránky na sociálních sítích, ale i seriózní. Třeba pod příspěvkem stránky ČT24 na Facebooku, že začíná Prague Pride, se dočtete mimo jiné toto:

„Jen aby ten pochod narušených někdo nenarušil.“

„Humus a hnus, zvrhlosti, který by bylo potřeba zakázat a ne podporovat.“

„To zase bude venku nemocných lidí.“

„Pochod deviantů na podporu rodiny pod záštitou vládních politiků, větší absurditu snad ani nejde vymyslet.“

Není divu, že členové LGBT+ komunity můžou mít oprávněný strach. Organizátoři Prague Pride letos zřídili dokonce bezpečnostní linku pro lidi, kteří by se cítili ohrožení předsudečným násilím během akce.

A to je svým způsobem špatně. Ne samotné zřízení linky bezpečí. Ale fakt, že je evidentně potřeba. Že se lidé musí na ulici v 21. století uprostřed civilizované Evropy bát. Že se najdou jedinci, kteří jsou schopni napadnout stejnopohlavní pár. Že se najdou jedinci, kteří jsou schopni dokonce plánovat teroristický útok a vraždy jiných lidí jen proto, že mají odlišnou sexuální orientaci.

Tradice, stará přes 40 let, vznikla po policejní razii

A jak Pride vůbec vzniknul? Všechno začalo policejní razií v Americe. V červnu roku 1969 vtrhla americká policie do baru Stonewall Inn v Greenwich Village. Ten byl vyhlášený jako útočiště gayů, leseb, transgender osob, drag queens a dalších. Ano, představte si, že tady byli vždycky! A policie je tehdy pozatýkala, důvodem byla samozřejmě jejich jinakost.

Stovky lidí se pak vydaly do ulic protestovat proti policejní razii. Stonewallské nepokoje jsou proto považovány za začátek moderního hnutí za práva LGBT+. Hned o rok později se konaly podobné pochody ve více městech, které měly událost připomínat. Průvody si nakonec udržely každoroční pravidelnost, postupně se přidávala další a další města, a nakonec se z Ameriky rozlil do celého světa.

Dokud to nebude normální, choďte do ulic

Festival Prague Pride není jen duhový pochod, který je mimochodem ve skutečnosti karneval. Představuje týdenní festival, nabitý akcemi, koncerty a vzdělávacími projekty. Duhový průvod je pak jeho závěrečné vyvrcholení a koná se ve většině evropských měst. To ale někteří nevidí, vidí jen provokaci a útok na svoje „správné“ vidění světa.

Dokud se akce LGBT+ budou brát jako provokace nebo akce nemocných lidí, dokud duhová vlajka bude pro část lidí jako červený hadr na býka a dokud se LGBTI+ lidé budou muset cítit v nebezpečí kvůli své sexuální orientaci, potřebujeme akce jako Prague Pride! Dokud to nebude normální, choďte do ulic.

Přeju všem účastníkům hezký festival a duze zdar!

https://www.praguepride.cz/cs/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gay_Pride

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz