Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dvě stě znásilnění, ale podle znalce je dívka v pořádku. Jen se pokusila zabít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Ilustrační foto

Nevlastní otec roky znásilňoval nezletilou dívku. Někdy i třikrát denně. Od soudu odešel s podmínkou. Podle soudního znalce nezanechalo znásilňování na dívce následky. To je šílené.

Článek

Případ vyvolal hodně emocí a není se čemu divit. Dívka se totiž jen pár dní po verdiktu, který šokoval veřejnost, předávkovala léky a pokusila se o sebevraždu. Zatímco násilník dál žije v domácnosti s její matkou a sourozenci, včetně další nezletilé dívky.

Muž před soudem argumentoval tím, že ve vězení se nepostará o rodinu. A soud na to slyšel a zmírnil původní trest tří let ve vězení na podmínku.

Jedním z důvodů bylo stanovisko soudního znalce. Seznam Zprávy citovaly soudkyni Márii Petrovkovou: Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí.

Co asi znalec říká na to, že se oběť je pár dní po rozsudku pokusila o sebevraždu? Může se ho prosím někdo z novinářů zeptat?

Nemusím být soudní znalec, abych věděla, že většina obětí znásilnění se s následky činu potýkají mnohdy celý život, a to stačí třeba „jen“ jedna zkušenost. Kdo někdy mluvil s obětí znásilnění, ví, že to může být trauma i po dvaceti letech. Mám dvě kamarádky, které znásilnění zažily a dodnes má jedna z nich slzy v očích, když na to náhodou narazíme.

Nevlastní otec dívky, který pracuje jako lesní dělník, podle obžaloby „dceru“ znásilňoval dva roky, někdy i třikrát denně. Kdy a kde se mu zachtělo, včetně domova nebo lesa. Soulož i další praktiky prováděl i v době, kdy byla dívka nezletilá. Při odporném aktu ji také natočil na video a pak ji vydíral tím, že vše zveřejní. Dívka po nějakém čase evidentně rezignovala.

Nejlépe to podle mého shrnula advokátka Lucie Hrdá, která se problematice dlouhodobě věnuje: „Pokud se to dělo až pětkrát týdně, po dobu dvou let, bylo to minimálně dvěstěkrát. Pokud byl někdo tolikrát znásilněný, je prakticky vyloučené, aby to na něm nezanechalo žádné následky, zejména pokud to bylo nezletilé dítě.“

Znalec, podle kterého dívka nemá po dvou set znásilněních následky, by měl vrátit diplom, hluboce se omluvit a jít dělat něco jiného, užitečnějšího. Třeba sázet stromy.

Soudci, kteří muži dali za hrůzné chování jen podmínku, by se měli minimálně zpovídat nadřízenému soudu.

A dívce, kterou zachránili lékaři v Brně a teď by měla být na psychiatrii, držím palce, aby muže nemusela už nikdy vidět a přeju hodně sil.

Co přeju „nevlastnímu otci“, raději psát nebudu.

Zdroje:

www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-po-znasilneni-je-temer-bez-nasledku-rekl-znalec-divka-se-predavkovala-leky-243873

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-mam-strach-aby-se-ted-otcim-neukajel-na-mladsi-sestre-rekla-roky-znasilnovana-divka-40457759

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz