Hlavní obsah
Umění a zábava

Iveta i Sex O'Clock jsou důkazem, že nejen ČT umí natočit skvělý seriál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons (Pornero, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Zpěvačka Iveta Bartošová

Kvalitní a dobře natočené seriály byly dlouhou dobu doménou České televize. V produkcích komerčních televizí spíš válcovala kvantita kvalitu. Karta se ale otáčí a nové seriály Novy jsou divácky hodně atraktivní.

Článek

Po dvou letech teď televize Nova pustila z placené platformy Voyo na televizní obrazovky seriál Iveta, který vypráví příběh tragicky zesnulé zpěvačky Ivety Bartošové. A první díl se stal nejsledovanějším pořadem dne. Přilákal téměř milion diváků a rozpoutal debaty na sociálních sítích.

Není divu, Iveta Bartošová byla jednou z největších hvězd devadesátých let. A když její sláva padala, sledovali jsme to v přímém přenosu bulvárních médií až do hořkého konce - jejího skoku pod vlak. Tipla bych, že seriál Iveta sledovali hlavně lidé nad 40 let, kteří si zpěvačku pamatují.

Za mě je v seriálu skvělá hlavně protagonistka hlavní role, herečka Anna Fialová, která se v některých momentech zdá být kopií Ivety Bartošové. Baví mě i Ondřej Brzobohatý jako mladý Ladislav Štaidl. Také jako by mu z oka vypadl. Brzobohatý si dokonce kvůli podobě při natáčení dělal legraci, jestli Štaidl nebyl jeho skutečný otec.

Neokoukané tváře, skvělé herecké výkony

Naopak na mladší generaci, která svoji pozornost od televize přesunula k internetu a sociálním sítím, cílil seriál Sex O'Clock. Ten je zatím jen na Voyo. Ale snad ho Nova brzo pustí na obrazovky, stejně jako Ivetu. Masové shlédnutí by si totiž rozhodně zasloužil. Já jsem ho teď dokoukala a byla jsem nadšená, tak se s vámi podělím.

Nutno říct, že jsem původně neměla v plánu seriál sledovat. Na první pohled se mi zdálo, že nápad zcela kopíruje hit Netflixu Sexuální výchova, který mě hodně bavil. Ale dobře jsem udělala, že jsem si českou verzi pustila.

Hlavním hrdinou seriálu je patnáctiletý Adam, se kterým cvičí hormony, jeho rodina i kamarádi. Adama hraje Maxmilián Kocek, který se předtím objevil je v epizodních rolích seriálu Ordinace v růžové zahradě a ve studentských filmech.

Je dobře, že Kocek dostal takovou příležitost a využil ji na maximum. Jeho Adam je prototyp hlavního hrdiny, kterému celou dobu fandíte, protože je roztomilý a nešťastně zamilovaný.

Nejdřív mu poměrně poklidný život, jehož jedinou neklidnou částí je platonická láska k Alici (Leona Skleničková), rozhodí jeho otec Michal (Jan Révai). Ten celé rodině nečekaně oznámí, že je gay a odstěhuje se k příteli. Pak Adamovi do dráhy tanečníka přistane zprvu protivná Slovenka Kristýna (Karolin Omastová). A do toho rozhádá s nejlepším kamarádem (Tom Sean Pšenička).

Uf, nesnaží se být vtipný za každou cenu

Herecké výkony všech zmíněných, včetně Adamovy matky Judity v podání Petry Bučkové, jsou opravdu skvělé! První díl vás vcucne a nepustí. Plus hodně udělá efekt neokoukaných tváří, kterých je v mladší generaci herců plno. Je osvěžující se dívat na herce, které jste neviděli už v deseti jiných seriálech.

Desetidílná první série je počinem Karoliny Zalabákové a Matěje Randára, kteří v tom pokračují a druhá série už je napsaná a roztočená. Těším se moc.

Seriál je milý i tím, že se nesnaží být za každou cenu vtipný. Přitom se samozřejmě zasmějete, a to docela často. Ale tak nějak nenuceně. A snad ani jednou jsem si nepřipadala trapně. Znáte to, takový ten pocit, že sledujete seriál a najednou se úplně stydíte, jak je to blbé nebo trapné. Tak tady se mi to nestalo ani jednou.

Dřív byla zárukou kvality jen ČT

Jsem upřímně ráda, že česká seriálová produkce už není omezená jen na ČT, která díky téměř neomezeným financím (nadsázka) válcovala konkurenci kvalitou - jako byly Případy 1. oddělení, Devadesátky, Čtvrtá hvězda, Most a hromada dalších.

V poslední době se kvalitní věci objevují i na Voyo, respektive na Nově. Kromě výše zmíněných je oceňovaná třeba kriminální série Metoda Markovič: Ladislav Hojer, která věrně pojednává o sériovém vrahovi a jeho vyšetřovateli. Také Extraktoři, seriál o unesených dívkách v Pákistánu, má skvělé recenze. Chystám se na něj.

Na Nově zřejmě chtějí zaujmout širší publikum než jen lidi, kteří roky věrně sledují nekonečnou Ulici a Ordinaci. A tomu fandím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz