Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kauza „mouka“: Lže Jan Bendig? Nebo je policie neschopná? Já mám jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia (David Sedlecký, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Zpěvák Jan Bendig

Loni v listopadu někdo posypal zpěváka Jana Bendiga moukou, když přišel na vyhlášení ankety Zlatý Slavík. Teď policie uvedla, že celá „kauza mouka“ byla domluvené divadlo.

Článek

To je jen hrstka titulků z loňského listopadu, kdy na zpěváka Jana Bendiga neznámý útočník vysypal na červeném koberci mouku a utekl. Stihl u toho prý ještě zakřičet cosi rasistického.

Zpěvák Jan Bendig se podle jeho partnera a manažera z incidentu zhroutil.

Pozval útočníka na koncert

Média byla rázem plná odsuzujících komentářů, celebrity kolegovi vyjadřovaly podporu, Bendig se dával psychicky dohromady, jeho partner kritizoval ochranku a celou věcí se nakonec začala zabývat policie.

Jenže pak se pohádka o „hrozném rasistickém útoku“ začala postupně bortit. Nejdřív vyšlo najevo, že útočník a zpěvák se znají, na internetu kolovaly jejich fotky z baru dávno před útokem. Začalo se proto spekulovat o tom, že aféra byla domluvené divadlo. Zpěvák to ale vehementně popíral.

Pak se útočník Bendigovi omluvil. Ten ho na oplátku nazval frajerem, který umí uznat chybu, a pozval ho na koncert. Tady to ještě vypadalo, že Bendig z toho vybruslí a navíc z celé aféry vytříská i sympatie.

Jenže to se přepočítal.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu incident na českém slavíkovi prověřili a zjistili, že oba účastníci byli domluveni. Z toho důvodu se trestný čin nestal a celý případ byl odložen,“ prohlásil nedávno mluvčí policie Richard Hrdina.

Navíc jsou „útočník“ i zpěvák podezřelí z křivého vysvětlení a hrozí jim pokuta až 50 tisíc.

Já nic, já muzikant

Jen Bendig závěry policie odmítá a cítí to jako křivdu.

A teď dokonce kvůli vyčerpání z „kauzy mouka“ přesunul obří koncert, který se měl konat v březnu, na listopad. Na svém facebooku k tomu napsal toto:

„Asi vám neunikla kauza „mouka“, která v minulých dnech doslova vyskakuje z každého rohu. Ačkoliv si stále stojím za tím, že v ní nemám prsty, tak mi tato kauza vzala neskutečně moc energie a psychické pohody, kterou jsem potřeboval na následné taneční i pěvecké zkoušky.“

Tak počkat. Kdo tady lže?

Je totiž jen pár scénářů, které se mohly stát.

1. Policie se spletla. Anebo je neschopná vyšetřit „kauzu mouka“.

Nejsem žádný obhájce policie, ale nevěřím tomu, že by policie zveřejnila takové závěry, pokud by si nebyla jistá. Zvlášť pokud je Bendig veřejně sledovaná osoba, o kterou se média velmi zajímají.

2. Jan Bendig lže.

Nejsem žádný obhájce Jana Bendiga, ale myslím si, že… lže. Všechno tomu nasvědčuje. Závěry policie jasně nevyvrátil, neřekl jediný argument, který by mluvil v jeho prospěch.

Kdyby si po policejním vyjádření posypal pořádně hlavu popelem (nebo moukou), veřejně se omluvil, řekl, že chtěli udělat legraci, ale nepovedlo se to, tak si možná zvládl zachovat kus cti. Dalo se z toho vyjít mnohem lépe.

Místo toho se lituje a fňuká.

Pominu, že nerozumím tomu, proč vůbec něco takového Bendig potřeboval dělat. Fanoušků má mraky, je úspěšný a oblíbený.

Ale když už tedy potřeboval, tak musí počítat s následky.

A tím nejhorším není možná pokuta. Ale ostuda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz