Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miloš Zeman ochutnal vlastní (alkoholovou) medicínu. Lékařka se za delirium tremens omlouvat nemusí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Bývalý prezident Miloš Zeman na archivním snímku.

Exprezident Miloš Zeman během své kariéry urazil kde koho. Pak se cítil uražen on, když si lékařka Džamila Stehlíková dovolila veřejně komentovat jeho zdravotní stav a nebrala si servírky.

Článek

Bývalý prezident Miloš Zeman rád urážel lidi. Tedy možná to stále rád dělá, ale protože už v médiích coby důchodce nedostává skoro žádný prostor, tak to nevíme. Naštěstí. Stále ale mám řadu jeho výroků v živé paměti, protože mi vždycky bylo stydno. Takže si jen namátkou vzpomeňme…

Na Ferdinanda Peroutku. Ten podle Zemana napsal neexistující článek o Hitlerovi - gentlemanovi. Nebyla to pravda, ale Zeman dodnes tvrdošíjně trvá na svém. Přestože jeho mluvčí Jiří Ovčáček strávil roky prohledáváním archivu, přestože historici existenci článku odmítají. A hádejte, omluvil se Zeman Peroutkově vnučce? Ne, musel to za něj udělat stát.

Na transgender lidi. „Tihleti transgender, tak ty jsou mně opravdu bytostně odporní,“ prohlásil doslova Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové v roce 2021. Hnutí Transparent žádalo tehdejšího prezidenta, aby se omluvil, protože svým výrokem schvaluje nenávist vůči určité skupině lidí. Hádejte, omluvil se Zeman?

Na novináře. Ty Zeman urážel hojně a rád. Označoval je v lepším případě za neschopné hyeny, horší případy tady vypisovat raději nebudu, bylo to dost sprosté. Přestřelil několikrát, ale jako první se mi vybavil zachycený rozhovor s ruským diktátorem Putinem v Pekingu, kterému Zeman řekl, že „novinářů je příliš mnoho, měli by se likvidovat“. Samotný Putin, který o likvidaci novinářů něco ví, vypadal zaskočený. A to se jen tak někomu nepovede! Ale co myslíte, stalo se něco?

Na politické (ne)přátele. Ty taky Zeman urážel rád. Slovně často střílel do těch, kteří nesdíleli jeho politické názory. Nebo si dovolili Zemana kritizovat. Výčet by byl hodně dlouhý. A Zeman to uměl i beze slov. Pamatujete, jak namířil na Hradě před novináři zcela nedůstojně svoji hůlku na tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku, protože mu nepřinesl rezignaci, kterou očekával. To byl ikonický moment ponížení premiéra…

Na vozíčkáře. Ty urazil, když z vozíku, na kterém tehdy seděl kvůli operaci kolene, nechtěl jmenovat vládu. Jmenování nového kabinetu označil za důstojnější záležitost, kterou nemůže řešit z invalidního vozíku. Národní rada osob se zdravotním postižením se ohradila. Ale hádejte, bylo jí to k něčemu?

A to není zdaleka všechno…

Za svoji dlouhou kariéru Miloš Zeman urazil kde koho. Ženy. Feministky. Ekology. Gretu Thunberg. Bývalé spolupracovníky. Hnutí MeToo. Zahraniční politiky. Pussy Riot. Současné politiky. Miloš Zeman se samozřejmě nikdy nikomu neomluvil. S jedinou výjimkou - omluvy po soudním příkazu se dočkal Zemanův bývalý spolupracovník Zdeněk Šarapatka, o kterém Zeman prohlásil, že byl ze sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozený pro neschopnost. Nebyla to pravda a Šarapatka se po mnoha letech soudních tahanic dočkal satisfakce. Ale že to trvalo…

Teď Miloš Zeman prohrál další soud. Lékařka a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se podle už pravomocného rozhodnutí nemusí Zemanovi omlouvat a platit odškodné milion korun. Zeman omluvu a peníze (pro Fond ohrožených dětí) požadoval za její výroky na jeho adresu v roce 2021, kdy byl hospitalizovaný ve vážném stavu v nemocnici.

Cirhóza, poškozený mozek a drobnohled

Stehlíková v médiích komentovala jeho zdravotní stav a mimo jiné řekla, že abstinence Zemana během hospitalizace vedla k náběhu na delirium tremens (alkoholovému deliriu), rozebírala taky jaterní cirhózu a poškození mozku z množství alkoholu. Nebudeme si lhát, Zemanův kladný vztah k alkoholu je celosvětově známý. Takže jistou souvislost se zhoršujícím se zdravotním stavem exprezidenta nevidí jen lékaři, ale i my, laici bez zdravotnického vzdělání.

Džamila Stehlíková podle soudu dostatečně prokázala pravdivost výroků, měla prý jako odbornice dostatek veřejně dostupných informací a indicií pro hodnocení Zemanova stavu. A Zeman jako veřejná osoba musel počítat s drobnohledem. Soudkyně podle novinářů dokonce připomněla, jak „Zeman sám vystupoval směrem k veřejnosti a médiím, jeho urážlivé projevy a vulgarismy“.

Kdo čím zachází, tím také schází, říká jedno staré přísloví.

Miloš Zeman teď ochutnal vlastní (alkoholovou) medicínu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz