Hlavní obsah
Lidé a společnost

Monokl o záchodovou mísu? I tak vypadá bulimie, ukázala růžová Tereza Mašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.unsplash.com

Ilustrační foto

Zpěvačka ze Superstar, tanečnice ze Stardance. Tereza Mašková je talentovaná, úspěšná a ještě navrch krásná a mladá žena. Která trpí poruchou příjmu potravy. Ukázala modřiny a patří jí poděkování.

Článek

Terezu Maškovou netřeba dlouze představovat. Kdo aspoň občas kouká na televizi nebo čte bulvár, talentovanou zpěvačku dobře zná.

Zazářila v pěvecké soutěži Superstar, jejíž pátou řadu suverénně vyhrála. Diváci si kromě úžasného hlasu zapamatovali hlavně růžové vlasy, kterými se Tereza Mašková prezentuje dodnes a ani na ulici ji nepřehlédnete.

Loni ukázala, že kromě zpěvu umí i tancovat, když se pustila do taneční soutěže Stardance. Sice nevyhrála, ale ani neskončila poslední. A hýbat se umí. To se koneckonců trochu čekalo, protože Mašková je také muzikálovou herečkou, kde se tanec a zpěv přímo snoubí. Hraje třeba hlavní roli v muzikálu Bodyguard v divadle Karlín a zpívá v něm pecky fenomenální zpěvačky Whitney Houston.

Zdá se vám její svět růžový?

Tak úplně není.

Tereza Mašková teď na sociálních sítích ukázala, jak vypadá odvrácená strana jejího života, kterou většina lidí na sociální sítě nedává.

Ukázala monokl, který si udělala, když zvracela do záchodové mísy. Protože trpí bulimií, tedy poruchou příjmu potravy, ve zkratce PPP.

„Je to pro mě těžké…A cítím se tak jako bych znovu prohrála. Zase v tom lítám (PPP) … Svou touhou po NESMYSLNÉ DOKONALOSTI,“ napsala k tomu Mašková.

„Velice často jsem chodila s podlitinou pod okem. Ne, nikdo mě nezmlátil, to jsem si udělala já a moje hlava v záchodové míse. Ptají se, co se ti stalo,“ svěřila se zpěvačka. A přiznala, že lhala, že jí popraskaly žilky, když čistila koberec a že to byly jen „ubohé výmluvy.“ Sdílet se to prý rozhodla proto, že ví, že to nezvládne sama a chce si nechat pomoct.

Nakonec Mašková prosí ty, co mají stejný problém, aby vyhledali pomoc.

Tohle přiznání a zveřejnění fotky s modřinou od záchodové mísy nemohlo být jednoduché. Klobouk dolů před tou odvahou.

Nechodí zvracet, protože je to baví

Poruchou příjmu potravy, ať už bulimií, kdy se přejídám a pak zvracím, anebo anorexií, kdy nejím radši vůbec, trpí v Česku tisíce lidí. A může to potkat skoro každého, protože spouštěč není jasný. Může to být nějaká psychická porucha, případně stres, šikana ve škole kvůli nadváze…

Přesné číslo, kolik lidí trpí PPP, nejde zjistit. Spousta z nich to samozřejmě tají. Ale například v roce 2020 se v Česku léčilo přes pět tisíc lidí. Kolik dalších zvrací nebo nejí, ale léčit se nejde, nikdy nezjistíme, ale selským rozumem bych tipla násobně víc než pět tisíc.

Nejohroženější jsou podle psychologů dospívající mladí lidé. Je to trochu logické - v dnešní době dokonalých fotek celebrit na sociálních sítích si každá „normální“ holka může připadat tlustá. Nedej bože, když jí to ve škole nějaký „dobrák“ vpálí. Někdy umí zaúřadovat i rodiče nebo sourozenci, nejlepší kamarádka nebo třeba náhodný kolemjdoucí, který má blbou průpovídku. Někomu stačí i věta, že „by měl trochu shodit, aby byl zase šik“. Věřte mi, vím, o čem mluvím.

Porucha příjmu potravy je psychická nemoc, stejně jako deprese. Ti lidé za ni nemůžou. Nevybrali si to. Nechodí zvracet, protože je to baví. Netrápí se hlady, protože je to baví. Nelžou okolí a nejbližším, protože jsou lháři.

Lidé, kteří trpí PPP, potřebují pomoc, nejlépe odbornou. Ale i podpora rodiny a přátel je nesmírně důležitá. A psychická pohoda taky.

Tereza Mašková je pro mnohé mladé lidi vzor. Nebo aspoň oblíbená zpěvačka. Její otevřené přiznání může spoustu lidí inspirovat a třeba začnou svůj problém řešit. Nebo se aspoň zamyslí, že když to může potkat celebritu, může to potkat kohokoliv.

Terezo, díky za všechny lidi, kterým jsi už jen sdílením tvého trápení třeba trochu otevřela oči.

Přeju brzké uzdravení!

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tereza_Ma%C5%A1kov%C3%A1

https://www.nzip.cz/clanek/699-poruchy-prijmu-potravy-zakladni-informace

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/poruchy-prijmu-potravy-2020-dospivajici-epidemie-koronavirus_2107221047_ako

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz