Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nechte bratry Bendigy žít. Mediální šikanu si nezaslouží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Zpěvák Jan Bendig

Účast zpěváka Jana Bendiga a jeho bratra Marsella ve vědomostní soutěži AZ-kvíz vyvolala vlnu hejtů a jejich zesměšňování. Moc toho nevěděli. Ale pro hodně lidí jsou vzorem.

Článek

Zpěvák Jan Bendig a jeho bratr, herec Marsell, přijali nabídku a zúčastnili se soutěže AZ-kvíz. Buď předtím legendární pořad České televize nikdy neviděli, nebo jim nikdo neřekl, že je vědomostní. Ukázalo se totiž, že bratři nemají ani základní všeobecný rozhled. Nevěděli téměř nic a hrací pole bylo nejvíc černé.

Ano, uznávám, neměli do pořadu chodit. Kromě znalostí jim evidentně chybí i sebereflexe. Ale o tomhle tento text není.

„Nejtrapnější, nemožní, ostuda…“

To, co se strhlo po odvysílání dílu s bratry Bendigovými, je za hranou a považuji to za mediální šikanu. Jedna věc je jejich sebereflexe. Ale totálně je za to mediálně lynčovat? Titulky v médiích se jen hemžily slovy jako nejtrapnější, nemožní, ostuda a mnoho dalších.

Tak za prvé:

Takovou smršť si nezaslouží nikdo, snad s výjimkou lidí, kteří někomu hodně ublížili. Ale zpěvák Jan, ani herec Marsell nikomu neublížili. Jen sami sobě. A to pouze tím, že nevěděli (a dost možná i vlivem stresu) odpovědět na nějaké otázky. Vy všichni hrdinové, kteří jste bratry hejtovali v diskuzích pod těmi šikanózními články, jak byste ve studiu dopadli vy?

A za druhé:

Skutečně si někdo myslí, že celebrity jsou chytřejší než zbytek populace? To snad ne. Někteří samozřejmě chytří jsou. Třeba moderátor Libor Bouček to ukázal v pořadu TV Nova Na lovu, kdy věděl skoro všechno a získal peníze na charitu. Ale rozhodně to není pravidlem. To, že se někdo narodil se zlatem v hrdle a vídáte ho díky tomu v médiích, rozhodně neznamená, že má stejně naloženo i v hlavě.

Jan je vzor pro Romy, Marsell má Českého lva

Jan Bendiga sleduje jen na sociální síti Instagram skoro půl milionů fanoušků, jeho bratra něco přes sto tisíc. O tom si mohou některé celebrity nechat jen zdát. Jan je navíc velkým vzorem pro mladé Romy. Celá komunita obdivuje, kam to po účasti v soutěži SuperStar dotáhl.

Jiným zase imponuje, že se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci a s partnerem se netají. A ukázal to mimochodem i před dvěma lety, kdy se zúčastnili Výměny manželek. Jan deset dní bydlel v Žatci u nové rodiny a podmanil si celé město. Škoda, že si to nedávno trochu pokazil, když podle policie sám stál za útokem moukou na předávání cen Český slavík.

Jeho bratr Marsell taky dobře zpívá, ale ještě lépe hraje. Za roli ve filmu Banger získal totiž Českého lva za výkon ve vedlejší roli. Opět se ptám kritiků z diskuzí - kdo z vás má Českého lva?

Ani jeden z bratrů není Einstein. Ale pro mnoho lidí jsou vzorem.

Šikanu si rozhodně nezaslouží.

Na celý díl AZ-kvízu se můžete podívat zde:

https://www.youtube.com/watch?v=5cSgbTNROlQ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz