Hlavní obsah
Názory a úvahy

Necitliví lidovci chtějí trestat bezdětné lidi. A proč nedovolí umělé oplodnění single ženám?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Vyšší odvody na důchody pro ty, kteří nemají děti. To je ve zkratce návrh KDU-ČSL, který má prý zvýšit porodnost. Ale co ženy, které děti mít nemůžou? A svobodné ženy, které děti nemůžou mít legálně, protože na umělé oplodnění bez muže nemají nárok?

Článek

Kliniky umělého oplodnění mají plné čekárny. A mnohde i čekací listiny. Podle čerstvé zkušenosti jedné mojí známé se na první konzultaci čeká i několik měsíců. Odborníci dlouhodobě upozorňují, že porodnost v Česku dramaticky klesá. A klesá plodnost mužůžen, u kterých se navíc plodnost snižuje s věkem.

Myslím, že snad každý zná nějakou ženu, která nemohla otěhotnět. A netýká se to jen těch po čtyřicítce, problémy s otěhotněním mají dnes i mladé ženy. Některé příběhy mají šťastný konec a vytoužené dítě přijde, byť třeba až po mnoha pokusech umělého oplodnění. Ale ne všem ženám se to i přes snahu lékařů a pokrok v medicíně podaří. Znám jich několik a věřte mi, že ne každá to umí hodit za hlavu a užívat si život bez dětí.

Nemůžeš mít děti? No a co, můžeš je přece adoptovat

A pak tu máme ženy, které by snad otěhotnět mohly a chtěly, ale nemají k tomu muže. Jenže na kliniku umělého oplodnění musí v Česku přijít žena a muž. Samotné ženě nejen že pomoc s oplodněním nezaplatí stát. Ale lékaři to vůbec nemohou provést, není to totiž legální. A je úplně jedno, jestli jde o ženu, která je lesbička, nebo ženu, která je heterosexuální, ale prostě jen nenašla toho pravého muže.

KDU-ČSL na svých stránkách v sekci Rodiče píše: Stát musí zohlednit zásluhy rodin na výchově nové generace a na fungování důchodového systému a budoucích veřejných rozpočtů. V dubnu na konferenci o rodinné politice přišli lidovci s tím, že rodiče se dvěma a více dětmi by měli platit nižší odvody na důchody. U bezdětných lidí by se naopak odvody na důchody zvýšily. V překladu - potrestáme bezdětné lidi vyššími daněmi. Podle bývalého šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka to ale není diskriminace těch, kteří děti nemůžou mít. Podle něj prý můžou děti adoptovat.

Tyhle lidovecké návrhy jsou v prvé řadě strašně necitlivé. Vůči ženám, respektive párům, které děti mít prostě nemůžou.

Necitlivé pro páry, nelogické pro svobodné ženy

Proces umělého oplodnění není žádný med. Je to psychicky i fyzicky strašně náročné, slyšela jsem to mnohokrát z první ruky. A když pak po třetím neúspěšném pokusu skončí proplácení od pojišťovny, pro mnoho párů je konec, protože statisíce na další pokusy prostě nemají. A ne každý je povaha na to, aby adoptoval děti. Kromě toho adopce v Česku taky není jednoduchý proces, ale o tom až jindy.

A v druhé řadě jsou lidovecké návrhy nelogické. Pokud jsou tady svobodné ženy, které by rády měly dítě, ale stát jim to nejen neumožňuje, ale dokonce zakazuje, je něco špatně. A v budoucnu by je podle lidovců dokonce měl trestat. Doufám, že zbytek pětikoalice má rozum a něco podobného neprojde.

Ale ráda bych lidovce vyzvala, když jim tak leží na srdci porodnost - umožněte umělé oplodnění i svobodným ženám. Jde to v Anglii, ve Francii a dalších zemích na Západ od nás.

Proč to nejde u nás?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz