Hlavní obsah
Aktuální dění

„Nejlíp se nám vládlo bez důvěry.“ Babiš opět ukázal, že nemá rád demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Staronový předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v Partii řekl, že mu nejvíc vyhovovala jeho první vláda. Problém je, že ta neměla důvěru Sněmovny a popírala tak demokratické principy.

Článek

Vraťme se o pár let zpět.

V prosinci 2017 jmenoval tehdejší prezident Miloš Zeman vládu nového premiéra Andreje Babiše. Babiš s hnutím ANO právě suverénně vyhrál volby, vzápětí po nich se ale ukázalo, že jeho koaliční potenciál je nulový. Nikdo s ním nechtěl do koalice, která by měla potřebnou většinu ve Sněmovně.

Prezident Miloš Zeman se dokonce nechal slyšet, že Babišovu vládu bez důvěry klidně nechá u moci celé čtyři roky, tedy po celé volební období - prý raději, než aby se „utrácely miliardy“ za předčasné volby.

Nám se nejlíp vládlo v naší první vládě, nikdo nám do toho nekecal, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové staronový šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Ještě, aby ne.

Menšinová vláda tehdy sice neměla důvěru poslanecké Sněmovny, to je ale pro Babiše evidentně nepodstatný detail. Důležité pro něj bylo, že ve Strakově akademii seděla jednobarevná vláda, složená pouze z nominantů hnutí ANO, takže do vládnutí premiéru Babišovi skutečně nikdo „nekecal“. Nedivím se proto, že na tuhle vládu dnes sentimentálně vzpomíná.

Pojistka demokracie

Ústavní právníci přitom varovali, že vláda bez důvěry nemá podnikat žádné zásadní, natož nevratné kroky. Důvod je prostý - demokratický systém v Česku je postaven na tom, že vláda je odpovědná Sněmovně a ne prezidentovi.

V praxi to funguje tak, že po volbách část stran, které se dostanou do Sněmovny, utvoří koalici s nadpoloviční většinou hlasů. Požádají pak Sněmovnu o důvěru. Když ji dostanou, ukážou tím, že mají dostatek hlasů na prosazení věcí z programu, se kterým jednotlivé strany jejich voliči volili.

Parlament prostě funguje jako důležitá pojistka demokracie. Kdyby jí nebylo, mohl by si prezident, ať už kterýkoliv, jmenovat libovolnou vládu bez ohledu na výsledek voleb a nechat ji vládnout, jak dlouho by chtěl. A to by se samozřejmě Andreji Babišovi náramně líbilo.

Přestože Babišova první vláda neměla důvěru, zásadní kroky i přes varování ústavních expertů dělala. Skončilo mnoho šéfů státních institucí - namátkou třeba ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská, šéf České Pošty Martin Elkán nebo ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. Babiš se nemusel nikomu zodpovídat.

První vláda Andreje Babiše bez důvěry vydržela do června 2018, kdy nakonec předseda hnutí ANO „ukecal“ ČSSD, aby s ním do koalice šla. Za vstup do vlády ovšem ČSSD o zhruba tři a půl roku později zaplatila cenu v politice skoro nejvyšší - nedostala se vůbec do Sněmovny a skončila jako nevýznamná neparlamentní strana.

Snad se ostatní strany po příštích Sněmovních volbách z tohoto vývoje poučí.

A nepůjdou do vlády s někým, komu by evidentně víc vyhovovala diktatura než parlamentní demokracie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jednání o důvěře vládě

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz