Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Neměl by přijít o práci?“ Klus pocítil estébácké praktiky vydavatelství MAFRA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons (David Sedlecký, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Zpěvák, skladatel, herec a dnes už i influencer Tomáš Klus.

Zpěvák Tomáš Klus rád komentuje politiku. Tentokrát ale trochu narazil. Pozastavil se totiž nad utrpením civilního obyvatelstva v Gaze. A zřejmě se teď nestačí divit.

Článek

Brutální a nečekaný útok teroristické organizace Hamás na izraelské civilisty z loňského října si asi pamatujeme všichni. Vraždili na potkání lidi, znásilňovali, chovali se jako zvířata a nakonec unesli do Gazy 199 lidí, včetně malých dětí. Část z nich je mrtvá, část propustili a část tam někde stále (asi, doufejme) žije.

Aby bylo na úvod jasno: Nejsem obhájce teroristické organizace Hamás, ani nekritická obhájkyně Palestiny.

Na druhou stranu - Izrael se ihned po útoku pustil do brutální odvety, při které už údajně zemřely desítky tisíc civilních lidí. Humanitární pomoc nestačí a při honu na teroristy umírají ti nejzranitelnější, tedy děti. Podle OSN hrozí v Gaze v brzké době hladomor.

Klus se pustil na tenký led

Zpěváka Tomáše Kluse zřejmě nenechaly šílené záběry umírajících dětí z Gazy chladným a natočil video na podporu Palestiny. Jenže to bohužel pojal hodně jednostranně. Říjnová jatka například vůbec nezmínil, stejně tak osud unesených Izraelců. A kritika na sebe samozřejmě nenechala dlouho čekat.

S tím ovšem musel Tomáš Klus počítat. Není ani hloupý, ani nezkušený, a proto musel vědět, že se pouští na hodně tenký led.

A to je obojí v pořádku.

Žijeme v demokracii. Tudíž zpěvák se může klidně vyjádřit k zahraniční politice a říct i kontroverzní názor. A novináři, aktivisti nebo lidi v diskuzích na sociálních sítích si zase klidně můžou napsat, co si o tom myslí. V mezích slušnosti, samozřejmě. Koneckonců někteří se Kluse i zastali.

Co ale v pořádku není, jsou estébácké praktiky, které do veřejné debaty vnesla redaktorka vydavatelství MAFRA. Ano, toho vydavatelství, které až donedávna vlastnil expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, spolupracovník StB.

Redaktorka, která nemá ani tu slušnost napsat, že pracuje pro bulvární web Expres, obeslala obchodní partnery nejen Tomáše Kluse, ale i jeho manželky Tamary, a velmi sugestivně se jich dotazovala, jestli by s nimi neměli ukončit spolupráci. „Neuvažujete o ukončení spolupráce s člověkem šířícím již vyvrácené dezinformace,“ ptá se redaktorka v emailu, který poslala evidentně vícero lidem a firmám. V překladu - neměl by Klus přijít o práci?

Co mi to jen připomíná?

Nechceš spolupracovat? Děti nepůjdou studovat.

Nemáš stejný názor? Budeš makat v kotelně.

Nejsi s námi? Budeš sám…

Ano, podobné praktiky si ještě pamatujeme z dob komunismu.

„Kompro?“ Rozhodně ne poprvé

Sám Tomáš Klus označil email redaktorky z vydavatelství MAFRA za „kompro“, tedy shánění kompromitujícího materiálu. A má pravdu. Jenže v tomhle vydavatelství to není žádná novinka.

Pamatujete ještě, jak se ukázalo, že Andrej Babiš přímo ovlivňuje a úkoluje novináře? To když na internet unikla nahrávka jeho rozhovoru s redaktorem MF DNES (ze skupiny MAFRA) Markem Přibilem, na které spolu novinář a politik řešili kompromitující materiály na Babišovy politické konkurenty.

Mimochodem - když se dnes podíváte na titulky bulvárního webu Expres, týkající se Andreje Babiše, je z nich jasné, že se ani po Babišově vlastnickém odchodu nic nezměnilo. Web nekriticky přebírá jeho „Nedělní hlášení“, servilita z toho jen kape.

Tomáš Klus na vlastní kůži pocítil pravé estébácké praktiky vydavatelství MAFRA.

Klus má přitom právo na svůj názor. Samozřejmě.

Bylo by ale fajn ho příště podepřít fakty a zarámovat do souvislostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz