Hlavní obsah
Aktuální dění

Není ČSSD, jako ČSSD. Paroubek je znovu předsedou strany. Pomsta bude sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Jiří Paroubek při předvolební kampani v roce 2009 čelil útokům, odpůrci házeli vajíčka.

Jiří Paroubek, bývalý premiér za ČSSD, se vrátil do politiky. Stal se předsedou ČSSD. Jenže nejde o sociální demokracii, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Článek

Politická kariéra Jiřího Paroubka, přezdívaného kdysi buldozer, má podle mě hned několik důležitých milníků. Hodně zapamatovatelný byl třeba v roce 2005 brutální policejní zásah na festivalu CzechTech, kdy těžkooděnci mlátili tancující lidi. Jiří Paroubek byl tehdy premiér a zásah schválil a poté i chválil.

V paměti mi živě zůstávají i fotografie a záběry z předvolební kampaně ČSSD do Evropského parlamentu v roce 2009. Na mítinky tehdy chodili odpůrci sociální demokracie a házeli po politicích - včetně předsedy Paroubka - vajíčka. Do té doby nevídané.

A v roce 2010 pak Paroubek zažil drsný pád. Dlouho to totiž vypadalo, že ČSSD vyhraje sněmovní volby a Paroubek se stane znovu premiérem. Po tom toužil hodně. Paradoxní bylo, že ČSSD ty volby vyhrála. Ale stačilo to jen na opozici, většinu nakonec získaly pravicové strany v čele s ODS. Paroubek se musel poroučet z vedení strany a tím i z vrcholné politiky. Straníci ho donutili k rezignaci a vykopli.

ČSSD, LEV, Nespokojení…

Jenže Paroubek z politiky odejít nechtěl. Věřil si. A tak založil novou stranu Národní socialisté – Levice 21. století, která se později přejmenovala na LEV 21. Ukázalo se, že si Paroubek věřil až moc. Projekt voliče nezískal a Paroubek po pár letech zase vystoupil.

Loni pak nejdřív oznámil, že zakládá spolek Nespokojení, na konci roku ale evidentně změnil názor a proběhly námluvy s ČSSD. A to tak úspěšné, že se letos v únoru stal dokonce předsedou strany.

Jenže - není ČSSD, jako ČSSD!

Takže Jiří Paroubek je zase předsedou ČSSD. Má to ovšem háček, jak asi tušíte.

Současná strana s názvem ČSSD, neboli Česká suverenita sociální demokracie, kterou vede Jiří Paroubek, se dřív jmenovala Suverenita - Blok Jany Bobošíkové. Když se totiž původní ČSSD přejmenovala na SOCDEM, „čmajzla“ jim exposlankyně a tehdejší předsedkyně Suverenity Jana Volfová tuhle značku.

Původní ČSSD, tedy Česká strana sociálně demokratická, jejíž dres kdysi Paroubek nosil, se už nejmenuje ČSSD, ale od loňska právě SOCDEM. Vede ji Michal Šmarda a po vypadnutí ze Sněmovny se pořád potácí někde hluboko pod pětiprocentní hranicí, nutnou pro návrat.

Původní ČSSD, dnes SOCDEM, se ale hodlá o značku ČSSD soudit, protože podle předsedy SOCDEM Michala Šmardy je to pokus o krádež značky ČSSD a porušení ochranné známky.

Pěkně zamotané, co? Taky už se trochu ztrácím.

Každopádně - Jiří Paroubek je zpět!

Ani jedna ze stran, myslím teď ČSSD a SOCDEM, zatím nevypadá, že by měla reálnou šanci se dostat do parlamentu.

Ale na druhou stranu - uštípnout původní ČSSD pár promile nebo dokonce procent hlasů ve volbách, by se Paroubkovi s novou ČSSD povést mohlo.

Pomsta bude sladká…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz