Hlavní obsah
Umění a zábava

Osvěta podle seriálu Adikts, nebo spíš oslava drog? Pochybují i odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Ilustrační foto

Nový seriál České televize Adikts vypráví o studentech adiktologie - tedy vědy o závislostech. Projekt je součástí národní drogové osvěty. Ve mě ale seriál probudil chuť některé drogy zkusit.

Článek

„O zkratkách v našich životech, které vedou do slepých uliček.“ Takový je podtext nového seriálu Adikts, který má šest hodinových dílů a je k vidění na webu iVysílání České televize. Za scénářem i režií stojí Adam Sedlák, kterého mezi českou tvůrčí špičku vyšvihl film Banger, oceněný Českými lvy.

Ale k Adikts. Hlavními hrdiny jsou studenti adiktologie. Samozřejmě s pořádně namíchanými charaktery - snaživá dcera profesorky, protivná krasavice, koktající svalnatec bez sebevědomí, stydlivka a feťák. Feťáka úplně perfektně hraje Petr Uhlík. Přestože postava bere drogy a mluví jako kanál, je vám vlastně od začátku sympatická.

A právě tenhle student ukradne ze školní laboratoře drogy. Jenže netuší, než jejich působení nikdy neskončí. A tak dá nesebevědomému svalovci kokain, stydlivce pervitin, protivce extázi a tak dále. Co se se studenty stane, si umíte domyslet. Každému z nich drogy navodí nové „superschopnosti“. Navíc netuší, že působení drogy se hned tak nezbaví.

Studenty doplňují dva profesoři, Lenka Dusilová se ukazuje jako schopná herečka, Jan Hájek skvěle hraje slizouna. Pointu prozrazovat nebudu, doporučuju se podívat, stojí to za to.

Seriál má provokovat. A to se mu daří. Koukáte na něj někdy doslova s otevřenou pusou.

Má pobavit. A to se mu taky daří - smála jsem se místy nahlas.

A v neposlední řadě má být Adikts součástí obří národní osvěty. A tady musím za sebe říct - to se mu teda úplně nedaří. Nejsem fanda drog, ale po shlédnutí jsem měla opravdu chuť si některé z představovaných drog dát. Třeba kokain nebo extázi.

Dlouhé záběry na taneční parket, kde se parta skvěle a uvolněně baví, popíjí, mazlí se a užívá si to, působí spíš jako lákadlo než jako odstrašující příklady fetování, které vám zaručeně podle všech příruček zničí život.

O osvětovém působení pochybují i odborníci. „Seriál působí jako odstrašovací kampaň z devadesátek, podle které experimentovat s drogou znamená zemřít,“ uvedl v DVTV adiktolog Aleš Kuda. Podle něj navíc seriál vůbec nezohledňuje, že hlavní drogou v Česku je pořád s velkým náskokem alkohol. „A o tom se vůbec nemluví, policie jde pořád po drogách. Nesnižuji jejich nebezpečí, ale tvoří jenom malou část problému závislostí,“ řekl Kuda.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-tv-streaming-adikts-serial-ceske-televize-zahajuje-obri-narodni-drogovou-osvetu-40456514

https://www.csfd.cz/film/1386530-adikts/prehled/

https://www.youtube.com/watch?v=-3wEH43looU

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz