Hlavní obsah
Aktuální dění

Po první ženě první gay? A pak že slovenské volby dopadly špatně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Před pěti lety vyhrála na Slovensku prezidentské volby charismatická Zuzana Čaputová, první žena prezidentka. Její nástupce Peter Pellegrini bude zase zřejmě první prezident z LGBTI+ komunity.

Článek

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič hodil těsně před druhým kolem tamní prezidentské volby do éteru dalšího bombu. Zveřejnil fotku budoucího prezidenta Petera Pellegriniho a poslance z Pellegriniho strany Hlas Petera Náhlika, kterak se procházejí v Benátkách.

Ano, Benátky jsou romantické místo, kam se páry jezdí fotit k balkonu Shakespearovy Julie, pod kterým se natřásal Romeo.

Fotka dvou mužů je údajně z léta 2021 a má dokazovat, že Peter Pellegrini je gay.

O budoucím prezidentovi Slovenska se to šušká dlouho.

Cenzura kvůli dotazu na sexuální orientaci

A může si za to asi trochu sám, protože mu evidentně nehezky ruply nervy, když se ho na sexuální orientaci v minulosti zeptal bulvární novinář. To byl Pellegrini „jen“ premiérem.

Byl z toho skandál, protože se následně pokoušel tuhle pasáž z rozhovoru vyhodit, což ale vedení redakce považovalo za nemístnou cenzuru a šéfredaktorka rezignovala. Nicméně skandál byl na stole a psala o něm i seriózní média. Takže se to rázem dostalo do veřejného prostoru.

Problém samozřejmě není, že Pellegrini je (nebo není) homosexuál. To je vážně jen jeho soukromá věc.

Problém vidím v tom, že se v politice obklopil partou, která proti LGBTI+ komunitě otevřeně vystupuje a podporuje nenávist v už tak homofobním Slovensku. Pokud je opravdu gay, je to taky pěkný pokrytec.

Zajímalo by mě, jestli se Pellegrini někdy za výroky nebo kroky svých vládních kolegů stydí. Třeba když ministryně kultury Martina Šimkovičová vytvoří na sociální síti anketu, jestli má podporovat akce LGBTI+, nebo raději kulturní dědictví. Jsme snad zpět v 19. století?

Ale k volbě slovenského prezidenta…

Když před pěti lety vyhrála na Slovensku Zuzana Čaputová, půlka Česka sousedům záviděla. Včetně mě. Jasně prozápadně ukotvená, charakterní, solidární, chytrá a ještě k tomu všemu charismatická první žena v čele státu. K tomu máme v Česku bohužel ještě hodně daleko.

A teď se hlavou státu stane Peter Pellegrini, který bude zřejmě první člen LGBTI+ komunity v čele Slovenska. Jeho proruský postoj a ochotu podepisovat kontroverzní zákony Ficovy vlády Slovákům tedy opravdu nezávidím.

Ale zase tak konzervativní a homofobní být Slováci nemůžou, když si budoucím prezidentem zvolili právě Petera Pellegriniho. Aspoň něco pozitivního na slovenských volbách přeci jen bylo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz