Hlavní obsah
Aktuální dění

Politici v čele s Klausem se tetelí: Pořad 168 hodin končí. Kvůli špíně v bulváru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Moderátorka a dramaturgyně pořadu 168 hodin Nora Fridrichová.

Už mnoho let jsem každou neděli večer usedala k televizi a těšila se na pořad 168 hodin na ČT1. S tím je konec. Televize oznámila, že pořad na obrazovkách po osmnácti letech končí.

Článek

V Česku snad není člověk, který by neznal publicistický pořad 168 hodin. Každý týden mapuje dění uplynulého týdne, přináší zajímavé reportáže, otevírá společenská témata, dělá si legraci z politiků, vysílá neveřejné záběry z natáčení jinak seriózních rozhovorů. V neděli jsem se na něj vždycky těšila.

Moderátorku Noru Fridrichovou, která je i dramaturgyní, nemusí mít každý v lásce. Ano, je trochu dráb od pohledu, hádat bych se s ní asi nechtěla. Ale svoji práci podle mě dělala dobře. O tom svědčí i fakt, že pořad se vysílal nepřetržitě od roku 2006 (kromě letních měsíců, ale to nevysílá ani Václav Moravec a Reportéři ČT). Sledovalo ho přes půl milionu lidí každý týden.

Dráždil nejen politiky, vysílal neveřejné záběry

168 hodin je jedním z mála veřejnoprávních pořadů, které nesnáší většina politiků. Redaktoři uměli hezky prudit nejen politiky, zejména když se nechtěli vyjádřit. Honili je po Sněmově, venku, doma. Ale i úředníky, ministry, kancléře, prezidenta Zemana, premiéry, prostě všechny. Moderátorka Fridrichová si vždycky vybrala nějakou kauzu, která rezonovala, a rozebrala ji do detailu.

Ještě víc ale politiky podle mého názoru dráždil konec pořadu. To Fridrichová vždycky použila záběry, které měly zůstat neveřejné. Natočené buď před, nebo po natáčení jinak seriózního rozhovoru. Politici v těchto sestřizích různě blekotali, říkali nesmysly, dělali si srandu, říkali nevtipné vtipy, protahovali se, cvičili, nedávali si pozor na pusu, mluvili sprostě. A nelíbilo se jim, že to televize odvysílá, zvlášť ta veřejnoprávní.

Maláčová nazvala Babiše debilem, Klaus ukradl pero v Chile

Pamatujete třeba na exministryni práce Janu Maláčovou z ČSSD? Když se loučila se štábem ČT a myslela si, že je kamera už vypnutá, nazvala svého tehdejšího vládního šéfa, expremiéra Andreje Babiše (ANO), debilem. Jenže kamera běžela a její nadávka se objevila ve vysílání 168 hodin. To pak asi bylo na zasedání vlády hezky dusno.

A 168 hodin má taky na triku mezinárodní ostudu exprezidenta Václava Klause. V roce 2011 odvysílal pořad záznam ze státní návštěvy exprezidenta v Chile. Dnes už legendární záběr, kterak si Klaus zálibně prohlíží protokolární pero a následně si ho nenápadně strká do kapsy svého saka. Zábavnou scénku později vysílala média v mnoha zemích světa. Ostuda byla na světě, Klaus soptil.

Za těch 18 let bylo podobných situací mraky, na většinu si nevzpomeneme tak, jako na Klausovo ukradené pero, ale určitě jsme se u vysílání bavili stejně dobře. Ty nejpovedenější záběry a scénky mě pak znovu pobavily na Silvestra v sestřihu speciálního dílu.

Konec pořadu 168 hodin? Zřejmě špinavé prádlo v bulváru

Česká televize teď oznámila, že pořad definitivně skončí. Respektive už skončil - v červnu vysílal naposledy. „K finálnímu rozhodnutí ukončit výrobu pořadu 168 hodin přispělo i dění z posledních dnů, které se pořadu bohužel také týká a které nepoškozuje jen pořad samotný, ale nestaví do dobrého světla ani Českou televizi“ řekl k tomu generální ředitel ČT Souček.

A co myslí tím děním z posledních dnů? Zřejmě výměnu názorů Nory Fridrichové a jejího bývalého šéfa publicistiky Marka Wollnera, který byl (i kvůli Fridrichové, jak on všude opakuje) obviněn ze sexuálního obtěžování a šikany a z televize zřejmě musel odejít.

Před pár dny se na sociální síti X objevila tajná zpráva televizní komise s výpověďmi Wollnerových podřízených. A veřejné praní veřejnoprávního prádla se znovu rozjelo a vyvrcholilo tím, že Wollner i Fridrichová začali zveřejňovat v médiích soukromé konverzace, mimo jiné o masturbaci.

To je dění posledních dní. Takže pořad 168 hodin nakonec neskončil kvůli politikům, kterým šlapala Fridrichová a její tým vytrvale po krku. Ale skončil kvůli praní špinavého prádla v bulváru. Nebo minimálně to byla dobrá záminka.

To je hořké.

Politici se teď jistě tetelí, Klaus má určitě (ne)radost.

Nicméně Nora Fridrichová v televizi zůstává. Mám proto pořád malou naději, že bude dělat něco podobně užitečného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz