Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přes den ráj dětí, večer koncert neonacisty oblíbené kapely Ortel. To je Krtkův svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Zpěvák a frontman kapely Ortel Tomáš Hnídek

Krtkův svět je oblíbené místo rodin s dětmi, kde se ratolesti můžou vyřádit. Teď Krtkův svět doslova šokoval část jeho příznivců a rodičů dětí. Pořádá koncert kontroverzní kapely Ortel.

Článek

„Nevíte, jak zabavit své děti v Praze? Navštivte společně jedinečný zábavní park Krtkův svět, který se nachází v přírodní scenérii Horních Měcholup,“ stojí na webových stránkách zábavního centra.

Děti prý můžou dovádět v lanovém centru, na prolézačkách, skluzavkách, houpačkách, trampolínách. Můžou se projet autovláčkem, na kolotočích, užít si vodní svět i lodičky. Pro větší je minizoo, skleník nebo grilovací posezení.

Znít to super, že?

Mít malé děti, hned bych se do Krtkova světa vypravila.

Tedy do dneška.

Na koncertě Ortelu se hajlovalo

Po dnešku už bych se do Krtkova světa nevydala, i kdybych měla deset malých dětí a potřebovala je zabavit. S hrůzou jsem totiž zjistila, že v ráji dětí bude mít koncert hudební uskupení Ortel. Kontroverzní kapela, kterou ministerstvo vnitra označilo (ve zprávě z roku 2015) za pravicově extremistickou a která je hojně oblíbená mezi neonacisty.

Foto: Hana Harmova, Facebook Krtkův svět

Příznivce kapely tvoří z velké části sympatizanti krajní pravice. Na koncertech se v minulosti hajlovalo. Odhalil to dokumentarista Vít Klusák. V dokumentu ukázal, jak na koncertu skupiny ve Frýdku-Místku někteří návštěvníci hajlovali, pokřikovali nacistická hesla a mluvili o bílé rase nebo přáli „smrt cikánům“.

Kontroverzí kolem kapely je celá řada. Skladba Mešita vyvolala pobouření v muslimské obci, dodnes je populární na neonacistických demonstracích a protiuprchlických shromážděních. Píseň Nevinnej je zase hymnou ultrapravicové Dělnické stany.

Kapela Ortel je i kvůli výše zmíněným skutečnostem (a to jsem vypíchla jen ty nejznámější) označována za kontroverzní, xenofobní, rasistickou, populistickou či radikální. Vít Klusák dokonce označil členy kapely v čele s Tomášem Hnídkem za „malé zakuklené fašounky“.

Nechci Ortelu víc dělat reklamu. Stačí, že v mnoha městech se proti jejich plánovaným koncertům zvedla vlna nevole a protesty.

„Přes den děti, večer koncert. No a co?“

Zveřejnění červencového koncertu kapely Ortel v areálu dětského Krtkova světa vyvolal vlnu emocí na sociální síti Facebook. Většinou negativní, abych byla přesná. Většina lidí je zděšená.

„To je myšlené vážně, nebo vám někdo naboural/ukradl účet,“ ptá se jeden z diskutujících.

„Respekt, že jste takhle otevřeně odhalili, že jste nácci. Už jsme k vám málem chtěli jít, uf,“ napsala další diskutující.

„A nevadí, že je krtek černej? Ptám se pro kamaráda,“ vtipkoval další.

Sám účet Krtkova světa reagoval v celé diskuzi jen jednou a to velmi stručně: „Dětský svět je do 19 hodin, po zavíračce koncert.“

„A příští týden může Jindřich Rajchl předčítat Mein Kampf. Po zavíračce, pochopitelně,“ glosoval trefně jejich vyjádření další diskutér.

A mluví mi z duše.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz